Vakantie: Grieks eiland Kreta meer dan zon, zee en strand

Griekenland en vooral zijn vele eilanden en eilandjes spreken ongetwijfeld tot de verbeelding van iedere toerist. Ondanks hun enorme bekendheid hebben ze met Kreta op kop, nog altijd iets mysterieus over zich. Kreta is veruit het grootste eiland van de Griekse Archipel. Het eiland  is een bijzonder veelzijdige vakantiebestemming gebleven, waar lang niet alleen watersporters en zonnekloppers aan hun trekken komen. Kreta heeft zijn miljoenen toeristen zoveel meer te bieden dan zon, zee en strand, ook al is dat uiteraard mooi meegenomen. Dit ronduit prachtige eiland met zijn vele kleine zandstranden en tal van archeologische sites en opgravingen in Knosos, maakt met zijn fraaie fresco’s en andere archeologische vondsten een diepe indruk op iedere toerist. Langs de vele smalle en onherbergzame wegen is het genieten van de ruige natuur en van het bergachtige binnenland met de vlakte van  Lassithi als één van de vele blikvangers.

Het zonovergoten eiland Kreta  is met zijn ruim 8336 km3 veruit het grootste  van de vele Griekse eilanden die een grote aantrekkingskracht op toeristen uit alle windstreken uitoefenen. Het zonneiland Kreta is in totaal 260 kilometer lang met een breedte van amper 60 kilometer. Hier vindt zelfs de meest veeleisende toerist zéker zijn/haar gading in het grote aanbod aan bezienswaardigheden en attracties maar vooral aan zijn vele waardevolle en historische gebouwen, zijn archeologische vondsten, zijn groot aanbod kunst en cultuur maar boven al zijn uitzonderlijke natuurpracht met uitgestrekte (zand)stranden, zijn ruige berghellingen en zijn vele slaapdorpjes waar de tijd wel is blijven stilstaan. Met zijn totale hoogte van bijna 2500 meter is de Psiloritis de hoogste bergtop van dit Griekse vakantie eiland bij uitstek. Wie met alle facetten van Kreta wil kennis maken moet ongetwijfeld naar het westen waar de bergketen Lefka Ori met zijn veel bekendere Samariakloof, die met zijn diepte van 1250 meter op iedere bezoeker diepe indruk maakt. Op sommige plaatsen is deze kloof amper vier meter breed en omzoomd door ruige en steile rotswanden met een hoogte van 600 meter.

Griekse slaapdorpjes in het oosten

De Lassitha hoogvlakte in  het oosten en de vele authenthieke Griekse minidorpjes maakt het natuuraanbod compleet. Het westelijk gelegen Chania met zijn haast eindeloze stranden, zijn diepe en onherbergzame kloven, zijn specifieke plantengroei, zijn zijn uitgestrekte olijf- en sinaasappelplantages en ee combinatie van ruige berglandschappen, oude kloosters en kastelen maakt van deze regio een van de aantrekkelijkste gebieden van het eilanden. Het gebied staat bol van de vele archeologische vondsten en is tevens een paradijs voor wandelaars, bergbeklimmers en andere buitensporten.

Toeristische verkenning start in  Heraklion

Iedere toeristische verkenning van Kreta start steevast in Heraklion, gelegen in het oosten van het eiland en met zijn 135000 meteen de hoofstad van Kreta. Het Archeologisch Museum met zijn unieke overblijfselen van de Minoïsche cultuur en het paleis van Knossos zijn de belangrijkste toeristische troeven van de hoofdstad.

Andere bezienswaardigheden de een bezoek meer dan rechtvaardigen is ongetwijfeld het Venizelos plein met de Venetiaanse leeuwenfontein, het historisch museum met waardevolle voorwerpen uit het post- klassieke tijdperk van Kreta, de vele smalle markt- en winkelstraatjes, het Venetiaanse havenfort en het zeldzame ikonenmuseum op het schilderachtig- mooie Catharinaplein.

Hippe strand

In het zuiden van Heraklion wacht Matala, vroeger een hippie strand met vele grotwoningen en nu een vakantieoord met een sfeervolle oude visserswijk en grotwoiningen die dagelijks kunnen bezocht worden. In het oosten van de hoofdstad Kreta vind je de bij de toeristen overbekende badplaats Kokini Chani met amper 600 inwoners, een 50- tal stemmige winkeltejs, bars, een discotheek en restaurants. De stranden zijn erg erg smal en variëren in lengte. Vlakbij bevindt zich het overbekende Water City met tal van glijbanen en zwembaden, een paradijs voor groot en klein.

Populairste badplaats

Dé badplaats van Kreta is zéker Chersonissos, een levendig vakantiedorp met 4000 inwoners en ontelbare discotheken, bars, restaurants en stemmige terrassen in het centrum van dit typisch Griekse vakantieoord.

De stranden zijn hier klein en smal, zowel deze van Chersonissos als deze van Star Beach. Landinwaarts is er het Aqua Splash waterpark met indrukwekkende glijbanen en zwembaden.  Plaats zéker een boottocht vanuit de de haven van Chersonissons naar het eiland Dia.

Bijzonder mild klimaat

Kreta is gezegend met een bijzonder mild klimaat. In de zomermaanden kan de temperatuur er oplopen tot 35 graden en meer. Om de hitte zoveel mogelijk uit de piepkleine huisjes te houden, werden deze allemaal wit gechelderd.  De winters op Kreta zijn met een gemiddelde temperatuur van 18 graden opvallend zacht. Dat meer en meer landgenoten op dit Griekse eiland overwinteren is dan ook niet te verwonderen.

Extra tips van de reisorganisatoren

Aan dit alles heb je ongetwijfeld voldoende om van je vakantie op Kreta een voltreffer te maken. Het eiland heeft nochtans nog heel wat toeristische hoogtepunten in petto. Een overzicht met extra toeristische tips van de reisorganisatoren:

  • Hoogvlakte van Lassithi: uitgestrekte, groene en bijzonder vruchtbare hoogvlakte. Ooit stonden hier duizenden windmolens waarvan er amper enkelen overbleven. Deze hoogvlakte wordt omgeven door het ruige en kurkdroge Dikti gebergte. Op een hoogte van zo’n 800 meter wordt je hier vergast op uitzonderlijke vergezichten.
  •  Kustplaats Malia: eén van de zovele levendige badplaatsen van Kreta, haast uitsluitend georiënteerd op Engelsen. Gelegen op amper zes kilometer van Cheronsissos, ontdekken nu ook meer en meer Belgen en Nederlanders deze kustplaats met een druk uitgaansleven en de mooiste zandstranden van Kreta.
  • Palmenstrand: gelegen in het noordoosten van het eiland. Hier bevindt zich het klooster Moni Toplou met de mooiste verzameling iconen van Griekenland.
  • Luxe: vind je ongetwijfeld op Elounda, de meest luxeuze badplaats van Kreta. Dit stadje met amper 1500 inwoners staat bol van rijkelijke villa’s en klassehotels. Ook hier zijn de stranden opvallend klein en bedekt met kiezelsteentjes. Van hieruit kun je dagelijks met de boot naar Sinalonga, het lepra-eiland van Griekenland.
  • Visserij en landbouw: kretenzers leven hoofdzakelijk van de visserij, de landbouw en het toerisme. Olijven en druiven zijn het visitekaartje van dit eiland.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,