Vakantie: genieten van natuur en cultuur in Koksijde

Zag jij ooit al stoere garnaalvissers te paard aan het werk? Neen? Dan moet je zeker naar Koksijde, de enige Europse kustgemeente waar deze traditie nog steeds levendig wordt gehouden en jaarlijks duizenden toeristen naar deze stemmige badplaats lokt!

De lente wenkt en dat is ongetwijfeld hét moment om de gezonde zeelucht op te snuiven en je batterijen weer op te laden. Overweeg je een leuk lente- uitstapje naar de Belgsiche kust, dan komt Koksijde daar zéker voor in aanmerking. Koksijde is op maat gesneden van gezinnen met kinderen, en zeker in het voorjaar is het er genieten in alle rust. Vervelen is er onmogelijk, zelfs niet bij slecht weer. En dan zijn er dus z’n befaamde garnaalvissers te paard, die op de duizenden (buitenlandse) toeristen een geweldige indruk nalaten te lokken.

De gezellige kustgemeente Koksijde weet een breed publiek te bekoren. Het aanbod aan natuur- , cultuur en geschiedenis is er opvallend groot. Natuurliefhebbers weten de rust van natuurgebied De Hoge Blekker zeker te waarderen. Kunstliefhebbers kunnen er terecht in maar liefst zeven musea. Naar een goedkoop en toch comfortabel hotel, vakantieverblijf, appartement of camping moet men in Koksijde evenmin lang zoeken.

In Koksijde is het volop genieten van het rijke vissersleven van weleer. Koksijde houdt deze vissersfolklore hoog in zijn vaandel. Begrijpelijk, het is immers de enige plaats in Europa waar nog garnalen te paard gevangen worden. Bij laag tij zie je de stoere garnaalvissers aan het werk zien. In de Koksijdse gastronomie speelt de grijze noordzeegarnaal de absolute hoofdrol.

 

Kloeke trekpaarden

 

Garnalen vissen is een indrukwekkende bezigheid. De stoere vissers, gehuld in gele oliejekkers, heuplaarzen en een zuidwester op hun hoofd, zitten op houten zadels op hun stoere trekpaarden die het loodzware garnaalnet achter zich aan slepen. De paarden stappen daarbij tot aan hun borst in het noordzeewater.

De garnaalvissers rekenen voor hun zware arbeid bij voorkeur op het zeldzame Brabanbts trekpaard. Deze opvallend rustige en ijzersterke dieren zijn uitstekend geschikt voor dit zware werk.  Garnalen die op deze zeldzame manier gevangen en ter plaatse worden gekookt, zijn een culinaire lekkernij. Noteer alvast het laatste weekend van juni. Dan bereikt deze eeuwenlange traditie zijn absolute hoogtepunt met de jaarlijkse Garnaalfeesten, een ode aan de zee en de garnaal. Hoogtepunt van de vele activiteiten is ongetwijfeld de garnaalstoet wanneer Mieke Garnaal en haar eredames door de straten van Koksijde (Oostduinkerke) paraderen.

 

 Natuurpark Hoge Blekker

 

Het eerste lentezonnetje is een ideale gelegenheid om met het gezin een bezoek te brengen aan natuurgebied De Hoge Blekker, de hoogste duin van de Belgische kust. De Hoge Blekker ligt op een hoogte van 33 meter, en is een van de absolute blikvangers van de ganse kust.

Deze stevige stuifduin legde in de loop der tijden heel wat afstand af. Sinds de zestiende eeuw verplaatste de Hoge Blekker zich langzaam maar zeker in oostelijke richting, en legde daarbij al ruim één kilometer af…

 

Zeven om te beleven

 

Liefhebbers van kunst en cultuur komen in Koksijde zeker aan hun trekken in de zeven musea, zeven om te beleven en meteen het grootst aantal musea aan onze Belgsiche kust. In dit ruime aanbod vindt iedereen wel iets dat hem of haar interesseert. Zij die houden van geschiedenis moeten zeker kennis maken met het Abdijmuseum Ter Duinen,  een eigentijds museum dat zijn vele bezoekers het verhaal presenteert van een unieke archeologische site. Zij die houden van kunst moeten zéker naar het museum Paul Delvaux, met  een indrukwekkende verzameling van deze wereldberoemde surrealistische schilder.

 

Op bezoek bij Jommeke

 

Stripliefhebbers moeten het Jommekesmuseum van Koksijde bezocht hebben. Dit museum is gevestigd in het huisje van de familie Nijs, de woning van de grootvader en de oom van Jommekes geestelijke vader Jef Nijs. Hier kwam de auteur van de vele jommekesboeken vele jaren op vakantie. Dankzij heel wat authentieke tekeningen van Jef Nijs himself, en de typisch oude postkaarten worden de bezoekers er ondergedompeld in de sfeer van grootmoeders tijd. De allerkleinsten hoeven zich hier evenmin te vervelen. Zij kunnen terecht in het doe- atelier van dit museum.

Goedkope hotels

 

Koksijde beschikt over een eigentijdse verblijfsaccomodatie aan betaalbare prijzen:

  • Casino Hotel: viersterren hotel met een unieke ligging en ruime faciliteiten waaronder jaccuzie en sauna, vanaf 90 euro.
  • Hotel Lelouch: tweesterren hotel in Koksijde- Bad. Comfortabel uitgerust met douche en bad, mini- bar en satteliet televisie, vanaf 85 euro.
  • Apostroff Hotel: stemmig budgethotel met sauna en Turks bad, vanaf 100 euro.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , ,