Tuin: onderhoud tuinhuis voor lange levensduur

Voor de productie van tuinhuizen worden de meest uiteenlopende materialen gebruikt, hout en kunststof zijn daarbij veruit het populairst. Allen hebben ze één ding gemeen. Voor een langere levensduur hebben ze op tijd en stond een grondige onderhoudsbeurt nodig, vooral tuinhuizen uit hout. Zo’n onderhoudsbeurt is noodzakelijk om je (houten) tuinhuisje extra te beschermen tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden, maar zeker ook tegen insecten en schadelijke schimmels. Hoe pak je het voorjaarsonderhoud van je houten tuinhuisje aan, en welke producten zijn daarvoor het meest aangewezen?

We brengen steeds meer tijd in onze tuin door. Een tuinhuis om alles in op te bergen is dan ook erg handig. Zo’n tuinhuis vraagt een regelmatig én aangepast onderhoud, zeker wanneer je voor een houten tuinhuis koos. Is ook jouw houten tuinhuis dringend aan een grondige onderhoudsbeurt toe, dan pak je dit bij voorkeur op de juiste manier aan.

De voorbereiding

Ook bij het onderhoud van je tuinhuis vormt een goede voorbereiding de basis van een geslaagd onderhoud. De weersomstandigheden zijn daarbij minstens even belangrijk. Voor je start met je onderhoud is het noodzakelijk het vochtgehalte van het hout nauwkeurig te meten. Een vochtigheidsgraad van vijftien procent is het maximum. Bevat het hout van je tuin huis meer vocht, dan zal dat later verdampen en extra druk uitoefenen op de nieuwe verflaag, die uiteindelijk vlug zal afschilferen. Een hoge vochtigheidsgraad zorgt ook voor het ontstaan van zwarte en uiterst schadelijke houtschimmels. Voor het oordeelkundig aanbrengen van een beschermlaag in bij voorkeur lazuur, moet de buitentemperatuur schommelen tussen minimaal twaalf en maximum vijfentwintig graden. Daalt de buitentemperatuur onder de twaalf graden, dan is het té vochtig.  Is het warmer dan 25 graden dan zal je beschermlaag veel té vlug drogen. Schilder nooit in volle zon of bij een stevige wind. Ook bij deze weersomstandigheden droogt de verf veel te vlug.

Schoonmaken en afschuren

Vooraleer een nieuwe verflaag aan te brengen, moet je houten tuinhuis grondig worden schoongemaakt en afgeschuurd. Het afschuren van je tuinhuis is noodzakelijk, zelfs bij nieuw hout.

Gebruik steeds aangepast schuurpapier, vooral afhankelijk van het te behandelen oppervlak en de soort beschermlaag die je wenst aan te brengen. Schuur steeds in de richting van de houtnerven.

Lazuur zal nooit afschilferen

Bij alle watergedragen verf waaronder lazuur is het opschuren van je tuinhuis erg belangrijk. Watergedragen verfsoorten brengen de houtvezels naar omhoog. Voor een zo glad mogelijk oppervlak, moet harder én langer  schuren. Gebruik voor de beschermlaag van je tuinhuis bij voorkeur lazuur, dat zal nooit afschilferen, wél verpulveren. Een tuinhuis met een lazuurlaag zal dus nooit loshangende verschilfers vertonen, en dat is esthetisch erg belangrijk. Lazuur is zowel milieu- als onderhoudsvriendelijk. Kleurloos lazuur gaat gemiddeld zo’n drie jaar mee, lazuur met kleurpigment zes jaar.

Meerdere verflagen

Voor het beste resultaat heeft je tuinhuis minstens drie verflagen nodig. De populairste kleuren voor het schilderen van tuinhuisjes zijn grijsbruin en lichtgrijs.

De keuze van de juiste kleur is zeker niet onbelangrijk. Hoe meer pigment een verflaag bezit, hoe groter zijn beschermend vermogen tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden én de schadelijke UV- stralen van de zon.

Transparante verfsoorten die meer en meer worden gebruikt om het natuurlijk karakter van het hout te behouden, zal minder goed beschermen omdat het weinig of geen pigment bezit. Draagt zo’n transparante verflaag toch je voorkeur weg, kies dan voor olie.

Hou er wél rekening mee dat je jouw tuinhuis jaarlijks zo’n nieuwe transparante verflaag nodig heeft.

Algemeen Tuinhuisstore


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , ,