Tuin: je hortensia snoeien voor weelderige bloemenpracht

Er is haast geen (sier)tuin te vinden zond r een of andere soort hortensia. Het is dan ook een gemakkelijk te kweken plantensoort die zich bovendien met relatief weinig onderhoud tevreden stelt. Om in de zomermaanden volop van zijn schitterende kleurenpracht te kunnen genieten, is nochtans regelmatig een grondige snoeibeurt nodig. Hoe pak je deze tuinkarwei aan en welke takken mag je snoeien en welke best niet.

De voorbije lange, natte en koude wintermaanden en het sombere voorjaar deden onze tuinplanten en bloemen zeker geen goed. De meesten kregen het inderdaad bijzonder zwaar te verduren. Dat was ook zo met de hortensia die net zoals vele tuinplanten weinig of geen rust kenden. Er werd inderdaad heel wat vorstschade aan onze hortensia’s vastgesteld. Specialisten vrezen zelfs dat er dit jaar weinig hortensia’s bloemen zullen dragen. Om een struik en dus ook een (bol) hortensia oordeelkundig te kunnen snoeien, moeten we je weten hoe deze plant groeit en zich voortdurend verjongt. En, waar bevinden zich de bloemknoppen? Als we die niet vinden kunnen we ook niet op de juiste manier snoeien. En dat heeft uiteraard bijzonder nadelige gevolgen. Slecht gesnoeide hortensia’s bloeien zelfs minder goed dan niet gesnoeide.

Jaarlijkse verjongingskuur

 

Om zichzelf jaarlijks te verjongen, vormt je bolhortensia nieuwe scheuten en vanuit zijn basis. Deze jonge en levenskrachtige scheuten groeien opvallend vlug, maar missen bloemknoppen. Daardoor vormen ze gedurende hun eerste levensjaar geen bloemknoppen. Het daaropvolgende jaar is dat gelukkig wel het geval. Deze jonge bloemknoppen zijn opvallend  ronder en dikker en staan gemiddeld op zo’n twintig centimeter van het uiteinde van de scheut. Jaarlijks verliest deze scheut aan levenskracht, en na een vijftal jaar is ze té oud om nog mooie bloemen te leveren. Is dat bij jouw bolhortensia het geval, dan moeten dergelijke oude scheuten dringend verwijderd worden. Alleen op deze manier kun je voorkomen dat je hortensia op korte tijd veranderd in een dichte wirwar van zowel levende als dode takken.

Jonge en oude takken

Je kunt je bolhortensia pas dan oordeelkundig snoeien als je de levende en dode hortensiatakken van elkaar kunt onderscheiden. Hoe merken we het verschil tussen beiden?

Volgens tuindeskundigen zijn eenjarige scheuten opvallend smalller en hebben ze een oranjebruine schors. Hoe ouder deze scheuten hoe robuuster, grijzer en dikker. Met de leeftijd verdwijnen hun bladeren en bloemknoppen. Overweeg je jouw bolhortensia’s een grondige verjoningskuur te geven door al zijn takken tot tegen de grond af te knippen, dan zul je het eerste jaar na de snoei geen bloemen hebben.

Van mei tot begin juni is dé periode om je hortensia’s te snoeien. Dan beginnen hun bloemknoppen te zwellen. Er bestaan naast de meest populaire bolhortensia’s ook nog andere soorten als de pluimhortensia en de bekende Annabelle. Allen hebben ze hun eigen manier van snoeien. Zo snoei je de annabelle jaarlijks helemaal weg tot zo’n tien centimeter boven de grond. Een pluimhortensia daarentegen snoei je tot op zo’n 25 centimeter boven de grond.

 

Extra tips van de tuinaanlegger

 

Hou je met deze tips van de tuinaanlegger rekening, dan heb je ongetwijfeld jarenlang plezier aan je bolhortensia:

  • Bovengrond snoeien: snoei de takken van je bolhortensia nooit volledig tot tegen de grond. Knip de tak zo’n tiental centimeter boven de grond of juist tot boven de hoogste knoppen.

  • Ondergronds: het ondergronds snoeien van de wortels is alleen nodig wanneer de struik niet verder mag groeien. Ondergronds snoeien kan door het afsteken van de wortels rond de plant. Hoe dichter je de wortels tegen de kern afsteekt hoe meer de groei wordt geremd.
  • Standplaats: bolhortensia’s verkiezen een schaduwrijke plaats goed beschut tegen extreme weersomstandigheden.
  • Kleuren: bolhortensia’s betoveren de meeste tuinliefhebbers door hun kleurenpracht. Ze zijn verkrijgbaar in wit, rose, rood of blauwe bloemen. In het algemeen geldt dat hoe zuurder de grond, hoe blauwer de bloemen zijn. Ben jij gewonnen voor zo’n diepblauwe kleur, dan heeft je grond bij voorkeur een zuurtegraad of PH- waarde tussen de 4,5 en 5,5. Bij een PH- waarde tussen 5,5 en 6,5 geniet je van paarse bloemen, en ligt die waarde tussen 6,6 en 7,2 dan kleuren je bolhortensia’s roze.
  • Meststoffen: gebruik bij voorkeur langzaam vrijkomende voedingsstoffen. Extra voeding geef je bij voorkeur in het voorjaar of aan het begin van de zomer. Mest met een NPK- verhouding van 10/40/10 is het meest geschikt voor hortensia’s.

    Beste-hovenierofferte

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , ,