Tuin: hoe kies je de beste heggenschaar?

Beschik je over een tuin, dan is een heggenschaar onmisbaar om hagen en heggen, bomen en struiken gezond en in conditie te houden. Om te snoeien volgens de regels van de kunst heb je in de eerste plaats geschikt materiaal nodig, een goede heggenschaar dus. Want de ene heggenschaar is immers de andere niet en voor iedere klus bestaat een aangepaste heggenschaar. Maar wat verstaat men onder een goede heggenschaar en op wat moet je letten tijdens je zoektocht naar de beste heggenschaar.

Kies steeds voor een aangepaste heggenschaar. Dat maakt het werk niet alleen lichter, maar zeker ook minder tijdrovend

Een goede en aangepaste heggenschaar zal er in de eerste plaats voor zorgen dat je haag of heg, maar ook je bomen en struiken er in het voorjaar en de zomer in goede conditie bijstaan. Het is belangrijk dat je ook deze grotere broers tijdig in toom houdt. Doe je dat niet dan groeien ze maar door en is er op korte termijn niet veel meer van hun schoonheid merkbaar. Er zullen dan immers mindere mooie zijtakken en uitwassen ontstaan. Kortom, snoei je je heg, bomen, struiken niet tijdig en volgens de regels van de kunst, dan loopt alles vlug uit de hand. De meeste struiken, hagen en heggen snoei je bij voorkeur tweemaal per jaar. De eerste keer in het voorjaar in de periode mei- juni en een tweede keer op het einde van de zomer, bij voorkeur in september- oktober.  Hoe beter je de groei van je groene bloeiers  in toom houdt, hoe mooier en dichter ze opgroeien. Oude en lelijke takken moeten daarom weggesnoeid worden. Een heggeschaar is in de eerste plaats geschikt voor het snoeien van hagen en heggen. Voor iedere snoeiklus is er een aangepaste heggenschaar:

  • Een handheggenschaar: is gebruiksvriendelijk want altijd klaar voor gebruik. Snoeien met zo’n handheggenschaarvraagt zwaardere lichamelijke inspanningen.

    Kies je snoeischaar in functie van de te snoeien takken

  • Een heggenschaar op accu: is een uitstekend alternatief wanneer het snoeiwerk met een handheggenschaar te zwaar wordt of wanneer je veel snoeiwerk hebt. Werken met een heggenschaar op accu vraagt minder fysieke inspanningen en is ook minder tijdrovend.
  • Elektrische heggenschaar: is gebruiksvriendelijk, en tijdbesparend.

Snoeien voor gezonde hagen en struiken

Op tijd en stond snoeien is dus erg belangrijk om je haag, heg en/of struiken gezond te houden. Door een aangepaste snoeibeurt krijgen ze ook meer bloemen en vruchten. Om goed te kunnen snoeien en knippen heb je echter aangepast gereedschap nodig. De soort heggenschaar is vooral afhankelijk van de aard en de grootte van je haag en van de dikte van de takken.

Heggenschaar met of zonder snoer

Geef je de voorkeur aan een heggenschaar met of zonder snoer? Je hebt alvast de keuze tussen hand- en elektrische heggenscharen en heggenschapen op benzine. Elektrische heggenscharen werken op netstroom of op batterij(en). Kies je voor een elektrische heggenschaar met een snoer, zorg er dan steeds voor dat het snoer in alle omstandigheden achter jou blijft en er geen enkel gevaar bestaat dat je het snoer of de kabel zou oversnijden tijdens het snoeien van je haag of heg. Vooral vanuit veiligheidsoverwegingen kiezen steeds meer tuinliefhebbers voor een snoerloze heggenschaar op batterijen. Zo’n heggenschaar is bijzonder gebruiksvriendelijk en vooral stukken veiliger.  Staat je zwaar snoeiwerk te wachten, dan is een heggenschaar op benzine je beste keuze.

Takken snoeien

Met een heggenschaar kun je takken snoeien met een doorsnede tot maximum twee centimeter.  Heb je dikkere takken te snoeien dan kies je best een aangepaste takkenschaar of indien noodzakelijk zelfs een kettingzaag. Gebruik je voor deze zware klus een gewone heggenshaar dan zullen de messen al vlug bot zijn en daardoor allerlei scheurwonden ontstaan.

Gebruik een buxusschaar of een grasschaar voor het in vorm knippen van je buxus

Snoeien van je buxus

Heb je ook buxussen of kleinere sierstruiken in vorm te snoeien, dan gebruik je daar uiteraard geen heggeschaar maar bij voorkeur een aangepaste buxusschaar of zelfs een kleine grasschaar. Met dergelijke scharen ben je immers in staat uiterst precies te knippen. Buxus- en grasscharen werken op batterijen en zijn in vele gevallen uitgerust met messen van verschillende lengtes. Ze zijn daarom geschikt om zowel randen als hoekjes bij te werken en buxussen en andere struikjes in vorm te knippen.

Een goede heggenschaar tegen de beste prijs? Check dan zeker ook eens www.heggenschaarshop.be, onderdeel van Coolblue, de ‘Webshopketen van het jaar’.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,