Tuin: gazon inzaaien na je vakantie

De zomervakantie loopt weeral op zijn laatste benen. Het einde van de zomer betekent voor tuinliefhebbers extra werk, ook met een gezontapijt.  Gazon krijgt het in de zomer immers erg zwaar te verduren. Niet alleen van de soms hoge temperaturen. Ravottende kids zorgen ongewild voor veel schade. Onkruid, bruine en kale vlekken… hoe breng je jouw gazon weer in conditie? Geen nood, maar zeker niet wijfelen! Vlug gazon inzaaien is de enige oplossing en september is daarvoor dé uitgelezen periode. Hoe pak je deze tuinklus aan en op wat moet je letten bij het inzaaien van je gazon?

Tijdens de zomermaanden krijgt je gazon het zwaar te verduren. Een grondig herfstonderhoud met het zijn egale en diepgroene kleur terug bezorgen

September is de meest geschikte maand om je gazon te herstellen van de geleden zomerschade. In deze periode is de grond immers nog warm en vochtig, ideaal voor een vlugge kieming van je gazonzaad.  Om je gazon weer in conditie te brengen en zijn diepgroene kleur terug te bezorgen heb je overigens de keuze uit verschillende soorten gazonzaad.

Herstelgazon

Vertoont je gazon vele bruine en/of kale plekken, dan gebruik je bij voorkeur herstelgazon. Rond de zaden van herstelgazon bevind zich een beschermende en afbreekbare laag die de zaden extra beschermt tegen vogels en allerlei insecten en ongedierte. Deze herstelzaden kiemen ook veel vlugger. Om je gazon in al zijn glorie te herstellen, prik je voor het zaaien met bijvoorbeeld een riek gaten in de bruine vlekken. Trek de bovenste gazonlaag los met een hark tot je een fijn zaaibed bekomt. Strooi er daarna een laag potgrond van minstens één centimeter over. Hark alles zo gelijk mogelijk en druk de potgrond goed vast met de achterzijde van je spade of met behulp van een plank.

Vochtige grond voor vlugge kieming

Voor het inzaaien van je gazon gebruik je bij voorkeur zo’n 20 gram zaad per vierkante meter. Zaai in twee keer, haaks op elkaar. Hark het gazonzaad oppervlakkig in, strooi er een dunne laag potgrond over en druk alles nog eens extra vast. Voor een vlug, mooi en egaal resultaat hou je vooral de eerste weken de grond goed vochtig. Een vochtige ondergrond zorgt voor een vlugge kieming. Gebruik een fijne gieter of je tuinslang op nevelstand. Na gemiddeld twee weken steken de eerste gazonsprietjes hun kop boven de grond en vanaf dat ogenblik groeit gazon razendvlug.

 

Strooibussen herstelgazon

Op die plaatsen waar stevig geravot werd, waar speeltuigen als glijbanen of schommels stonden, of waar mieren hun nest maakten, kan je gazon slijtagevlekken vertonen of geel- bruin kleuren. Voor zo’n beperkte oppervlakten zijn er handige strooibussen met gazonhersteller verkrijgbaar.  Deze strooibussen bevatten een mengeling van gazonzaad, meststoffen en potgrond met kokosvezel waardoor je gazon al na amper één week zal te zien zijn. Je gaat in dit geval precies zo tewerk dan met herstelgazon.

Voldoende water

Om je gazontapijt in oorspronkelijke glorie te herstellen is voldoende water noodzakelijk. Je mag de grond nooit laten uitdrogen, dat is nefast.  Kleurt de grond lichtbruin dan is het hoog tijd om gieter op tuinslang weer boven te halen. Controleer met het gieten ook de randen van je gazon. Op een zanderige ondergrond willen die wel eens afbrokkelen. Die afgebrokkelde zijkanten snij je bij voorkeur in een vierkant uit je gazon, draai dit stuk een halve draai zodat de afgebrokkelde en uitgerafelde randen in je gazon komen te liggen Vul eventuele holtes of kieren op met grondverbeteraar, zaai herstelgras in en geef voldoende water. Na een drietal weken zijn de ontsierende randen volledig verdwenen.

Extra herfsttips van de tuinman

  • Bemesting: nu je toch je gazon stevig onder handen neemt kun je meteen ook een herfstbemesting aanbrengen.Op die manier zal je gazon groener, voller en dus ook mooier ogen.
  • Kalium: geef je gazon voldoende kalium, dat maakt hem weerbaarder tegen (strenge) vorst.
  • Maaien: is noodzakelijk tot eind september. Vanaf oktober groeit je gazon minder vlug en moet je dus minder vaak maaien. Stel je grasmaaier hoger af dan tijdens de zomer. Kort gazon is minder bestand tegen de grillen van koning winter.
  • Gazonvilt: ontstaat vooral tijdens de zomermaanden als gevolg van het veelvuldig gebruik. Verwijder deze viltlaag zo vlug mogelijk. Laat je dit na dan krijgen mos en onkruid vrij spel. Gebruik voor dit ontvilten een grashark of een verticuteer machine die je in alle tuincentra en doe het zelf zaken kunt huren.

Gazon maaien die je regelmatig tot eind september, daarna mag het aantal maaibaarten terug geschroefd worden

  • Onkruid: verwijder onkruid zoveel mogelijk met de hand en een aardappelmesje.
  • Bemesten: deed je dit niet in de zomer, dan is het nu hét moment om dit te doen.
  • Nieuw gazon: wil je een nieuw gazon aanleggen, dan is september- oktober daarvoor de meest aangewezen periode.
  • Bladeren: verwijder je later op het seizoen en dit zo vlug mogelijk. Gebrek aan licht doet de grasplantjes afsterven en er zullen dan ook veel gemakkelijker allerlei (schimmel) ziekten ontstaan.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,