Tuin: de meest geschikte bloemen voor je border

Borders in de tuin zijn altijd al populair geweest. Zo’n tuinborder is de ideale plaats voor het kweken van allerlei bloemen, bloemende planten en struiken. In zo’n border kun je zelfs een plaatsje voorzien voor de uitbouw van je eigen kruidentuin. Een border biedt je ontelbare mogelijkheden, als tuinliefhebber kun je hier naar hartenlust je creativiteit de vrije loop laten. Maar hoe ga je best tewerk bij de aanleg van zo’n border en welke bloemen, planten en struiken zijn het meest geschikt voor een plaatsje in je toekomstige border?

Zo een border brengt in de eerste plaats afwisseling en niveauverschil in je tuin. Je legt bij voorkeur een border aan tussen een open en een gesloten ruimte in je tuin. Voor de uitbouw van zo’n border heb je niet eens zoveel plaats nodig. Je kan er zelfs een vergeten of verwaarloosd hoekje mee opfleuren. Het andere uiterste kan ook: je border kan perfect over de volledige lengte van je tuin worden aangelegd. En een border kun je uitbouwen volgens jouw wensen. Eenjarigen of tweejarigen, vaste planten, struiken, bolgewassen en kruiden… in een border kan het allemaal. Je kan ook kiezen voor een bloemenborder met een combinatie van bloemen en planten in dezelfde kleur, maar je kan even goed voor een kleurenweelde kiezen. Dé modetrend zijn borders in felle kleuren.

Jaar lang kleur

Met zo’n border kun  je jouw tuin een jaar lang in kleur zetten. Zorg er dan voor dat op het moment dat de ene bloemensoort, plant of struik uitgebloeid is , anderen volop in bloem staan. Je kunt ook kiezen voor een border die op hetzelfde moment volop in kleur staat. Je kan met zo’n border niet alleen je tuin in kleur, maar zelfs in je favoriete geuren zetten.

Zonnige standplaats

Een border bouw je niet zomaar lukraak. De standplaats is van groot belang voor het welslagen van je border. Kies bij voorkeur een zonnige plaats. Zorg er ook voor dat je border steeds van in je woonkamer goed zichtbaar is, zodat er er maximaal kunt van genieten. Een border vraagt een aangepaste bodemstructuur en voldoende voedsel, liefst een natuurlijke bodemverbeteraar, bij voorkeur zelf gemaakt compost. Zorg ook voor een luchtige bodemstructuur. Laat de afmetingen van je border afhangen van de totale oppervlakte van je tuin. Een kleine ruimte met vol met houtgewassen zal veel minder opvallen dan een kleurrijke border met met veel afwisseling en in juiste verhouding tot de volledige oppervlakte van je tuin. Laat de beplanting in je border minstens drie jaar op dezelfde plaats staan, dan komt je border pas tot zijn recht.

Hoogte beplanting

Wordt het een border zonder of met achtergrond? Wordt het er een zonder specifieke achtergrond zorg er dan in de eerste plaats voor dat je border steeds vanuit alle hoeken volledig te overzien is. Hou dus zeker rekening met de maximum hoogte van je beplanting. Voor een goed overzicht kies je best planten die niet hoger zijn dan een tachtigtal centimeter. Krijgt je border een houten tuinafsluiting of een groene of bloemende haag als achtergond, hou er dan zeker rekening mee dat de beplanting nooit meer dan twee derden van de oppervlakte van je border in beslag mag neemt. Bij een vrijliggende border plaats je de hoogste beplanting in het midden. Beschikt je border over een achtergrond, dan plaats je de hoogste beplanting achteraan. Plaats ook hier steeds enkele hoge planten of struiken in het midden, dat zorgt voor enig niveauverschil. Om je border zo overzichtelijk mogelijk te houden moet overbeplanting worden vermeden.

De geranium

Kleur in je border 

Hoe je border er uiteindelijk zal uitzien hangt af van je persoonlijke smaak. Kies je voor dezelfde kleuren of voor een combinatie? Bij bloemen en planten met dezelfde kleur kun je contrast brengen door planten met verschillende vormen aan te planten. Wordt het een kleurenmix, hou er dan zeker rekening mee dat de ene kleur veel meer licht zal weerkaatst dan anderen. Zo slorpen rood getinte bloemen en planten het meeste licht op. Plaats ze daarom nooit té ver in je border. Zowel gele als witte bloemen en planten weerkaatsen het licht en kunnen dus gemakkelijk een plaatsje achteraan krijgen.

Extra tips van de tuinaanlegger:

Het geheim van een in het oog springende border zit hem in de keuze van de juiste b loemen en planten. Ga daarbij zeker niet impulsief tewerk maar neem je tijd vooraleer je definitieve keuze te maken.

 • Aster:  beschikbaar in alle kleuren en formaten, gaande van een lage bodembedekker tot planten van bijna twee meter. Bloeien volop in het najaar en trekt vlinders aan, die zijn er écht dol op.
 • Brandkruid: hebben een viltig blad en kleine pomponnetjes als leuke bloemen.

  De aster

 • Geranium: erg dankbaar, doen het zowel uitstekend in de zon als in de schaduw. De variant Rozanne is het meest geschikt voor de border en bloeit weelderig van met tot november.
 • Siersalie: vlinders zijn dol op saliebloemen, beschikbaar in alle mogelijke kleuren.
 • Hakonengras: in een border hoort minstens één grassoort thuis. Hakonengras een bezit breed en golvend blad die je border een jaar lang mooi houden.
 • Hemelsleutel: bloeit tot in november en is weinig veeleisend op het vlak van onderhoud.
 • Flox: deze geurige pastelblomenen bloeien een ganse zomer. Vragen veel mest, zon en een goed doorlaatbare grond
  Promoot GRATIS jouw website – Binnen 1 minuut staat jouw website op onze homepageBeste-hovenierofferte

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,