Tuin: de juiste hogedrukreiniger voor tuin en terras

Het voorjaar is ongetwijfeld het meest geschikt om zowel je terras als je tuinmeubelen eens flink onder handen te nemen. Een hogedrukreiniger is daarvoor ongetwijhfeld het meest aangewezen om beiden, maar bijvoorbeeld ook je auto, weer als nieuw te maken. Maar ook hier is de keuze groot. De ene hogedrukreiniger is duidelijk de andere niet. Voor iedere klus en materiaal bestaat er wel een aangepast exemplaar. De juiste keuze maken is dan ook hier belangrijk. Een onaangepaste of een slecht gebruikte hogedrukreiniger doet veel meer kwaad dan goed. Op wat let je bij voorkeur bij de aankoop van een hogedrukreiniger?

Hoe groter het gamma meterialen voor de aanleg van je terras of voor de produvctie van tuinmeubelen hoe moeilijker én belangrijker je keuze van de juiste hogedrukreiniger wordt. Zo een hogedrukreiniger voert de lage waterdruk van het waterleidingnet die zo’n vier bar bedraagt( op naar gemiddeld honderd bar of in vele gevallen zelfs méér.  Daar slaagt men in door het leidingwater door een bijzonder kleine opening van het spuitstuk van je hoge drukreiniger te persen. Dat betekent ook dat je met een opvallend kleinere hoeveelheid water meer én beter kan schoonmaken. Het verbruik van de energiereiniger is belkangrijk bij je uiteindelijke keuze, maar ligt verwonderlijk genoeg heel wat lager dan bij het gebruik van een gewone klassieke tuinslang.

Keuze afhankelijk van het doel

Overweeg je de aankoop van een hogedrukreiniger dan moet je eerst duidelijkheid scheppen over het doel waarvoor je deze wil gebruiken. Wil je de meest geschikte hogedrukreiniger kiezen dan zal je keuze in grote mate afhangen van de werkzaamheden die je er mee wil uitvoeren. De fraquentie van zijn gebruik zal uiteraard ook mee spelen. Ben je van plan je hogedruklreiniger te gebruiken voor het sporadisch onderhoud van je terras of oprit dan volstaat een eenvoudig standaardmodel.

Zul je er wekelijks de auto mee poetsen regelmatig de dakgoten reinigen en meubelen of gereedschap mee schoon  spuiten dan  is een krachtiger model aangewezen.

Materiaal hogedrukreiniger

Naast de prijs, is het grootste verschil tussen zo’n instapmodel of een meer professionele hogedrukreiniger het materiaal waaruit de pomp werd is gemaakt. Goedkopere hogedrukreinigers zijn uitgerust met een pomp in kunststof, dé zwakke schakel van zi’n goedkopere hogedrukreiniger. De betere hogedrukreinigers bezitten een pomp in hoogwaardig herramsich materiaal, met een veel langere levensduur.

Regelbare waterstraal

Zeker niet onbelangrijk is de al of niet regelbaarheid van de waterstraal. Een puntstraal zorgt voor een grondigere reiniging op van beperkte oppervlakken. Een vlakke straal daarentegen heeft een lagere reinigingskracht maar bestrijkt wel een groter oppervlak. Een hogedrukreiniger met een combinatie van beiden biedt je uiteraard de meeste mogelijkheden. Zo een vuilfrees combineert de kracht van de puntstraal met de voordelen van een vlakstraal. Ben je van plan regelmatig je auto een onderhoudsbeurt te geven met je hogedrukreiniger bedenk dan dat een hogedrukreiniger met een bredere waterstraal daar best geschikt voor is.  De kracht van de waterstraal kan je aanpassen door dichter of verder weg van het te poetsen voorwerp te staan.

De lengte van de slag is eveneens niet onbelangrijk. Hoe langer de slag van je hogedrukreiniger, hoe hoger het gebruikscomfort. Controleer voor je definitieve keuze welke hulpstukken met je hogedrukreiniger worden mee geleverd. Bij goedkopere hogedrukreinigers kuosten de hulpstukken al vlug meer dan het toestel zelf. De meest gebruikte hulpstukken bij een hogedrukreiniger zijn autoborstels,terrasreinigers en rioolontstoppers. Kijk zeker ook na of je gekozen toestel over een geïntegreerde reinigingsmiddelntank beschikt, dat werkt niet alleen gemakkelijker maar zeker ook doeltreffender. Je moet met zo’n tank niet altijd het reinigingsmiddel aan te brengen.

Naast het reinigen van je terras, paden en oprit kun je een hogedrukreiniger ook gebruiken bij hetr reinigen van je auto, motoer en zeker ook voor het ontmossen van je dak.

Prijzen hogedrukreinigers

Zoveel soorten hogedrukreinigers, zoveel prijzen. Een overzicht:

  • Kärcher K 210: verbruikt gemiddeld 340 liter water/uur aan 100 bar, een slang van 3 meter, van 52 tot 64 euro.
  • Kärcher K 7.350: heeft een waterverbruik van 600 liter/uur aan 160 bar, een slang met een lengte van 12 meter, 457 euro.
  • Kärcher K 7.20: vanaf 61 euro.
    </
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , ,