Tuin: de geschikte grasmaaier voor een gezond gazon

Wil je ieder seizoen van de buitenlucht en een fris groen gazon genieten, dan is het regelmatig maaien van je grasperk een belangrijke activiteit. Gazon maai je bij voorkeur wekelijks, zodat het kiezen van de meest geschikte maaier erg belangrijk is. Er zijn echter zovele soorten grasmaaiers dat het maken van de juiste keuze zeker niet gemakkelijk is.  Wil je uitsluitend genieten van je tuin en je gazon, dan kun je deze klus zelfs overlaten aan de ingenieuze robotgrasmaaier. Op wat moet je letten bij de aankoop van zo’n robotmaaier en welk prijskaartje hangt er aan vast?

Een robotgrasmaaier is ongetwijfeld het allerlaatste snufje op het vlak van de grasmaaiers. Met een dergelijke grasmaaier ben je definitief verlost van het wekelijks maaien van je gazon. Robotgrasmaaiers nemen niet alleen dit werk volledig uit handen. Ze zorgen er voor dat je grasperk, hoe klein of hoe groot ook, er steeds onberispelijk bij ligt. Ze werken volledig zelfstandig. Nadat je de robotgrasmaaier opstartte, is hij immers in staat alleen zijn weg te vinden en zijn werk uit te voeren. Een robotgrasmaaier is milieuvriendelijk, want meestal vervaardigd uit allerlei recyclagematerialen. Ze werken tevens op electriciteit, een flinke stap voorwaarts in vergelijking met grasmaaiers op vervuilende olie of benzine. De milieuvriendelijkste robotgrasmaaiers werken nu zelfs op zonnecellen. Robotgrasmaaiers zijn energiezuinig en geruisloos.

Sensoren voor extra veiligheid

De veiligheid van robotgrasmaaiers werd al meermaals in vraag gesteld. Ten onrechte, want hun reactievermogen is opvallend. Ze voldoen dan ook aan alle veiligheidsvoorschriften. De veiligheid van deze robotgrasmaaiers werd zodanig opgevoerd, dat de snelheid waarmee hun messen in staat zijn te stoppen, vijftig procent lager ligt dan bij een klassieke handmaaier. Robotgrasmaaiers zijn tevens uitgerust met sensoren, zodat ze allerlei obstakels probleemloos omzeilen. Wordt de machine opgetild, dan wordt hij automatisch uitgeschakeld.

Meest geschikte programma

De jongste robotgrasmaaiers en hun oplaadstations zijn volledig waterbestendig. Met behulp van een regensensor kunnen ze zelfs hun werkprogramma aanpassen aan de gewijzigde weersomstandigheden. De laadstations zijn uitgerust met roestvrij stalen laadcontacten. Robotgrasmaaiers beschikken zogenaamde perimeterdraad, zodat zelfs het maaien van de graskanten geen probleem vormt. Steile hellingen van meer dan dertig graden, drassige ondergrond, oneffen terreinen, of gazonperken met bomen en afgevallen takken of vruchten kunnen wel problemen opleveren.

  • Kooptip: voor een instapmodel robotgrasmaaier mag je rekenen op een prijskaartgfje van gemiddeld 1000 euro.  Een volautomatisch exemplaar heb je vanaf zo’n 1500 euro. Bij www.grasmaaierstore.be vind je een kwalitatief aanbod: voor 22u bestellen = morgen in huis.

Keuze grasmaaiers is groot

Naast deze robotgrasmaaiers is het gamma maaiers erg uitgebreid.  Het meest geschikte model vinden is dan ook niet gemakkelijk:

  • Zweefmaaier: geschikt voor gazonperken tot zo’n 300 m2 met veel hoekjes, kantjes en allerlei andere obstakers als beeldjes, watervallen enz. Deze grasmaaiers worden aangedreven door een luchtkussen en zijn opvallende lichtgewichten. Een zweefmaaier is verder gebruiks- en milieuvriendelijk en neemt bij het opbergen weinig plaats in.
  • Grasmaaier op benzine: beste keuze voor gazons met een oppervlakte van boven de 300 m2. Benzinemaaiers kunnen ook onregelmatige en hobbelige terreinen aan. Is dit laatste bij jou het geval, kies dan voor een benzinemaaier met achterwielaandrijving en een zwaardere motor. Woon je in een bosrijke omgeving, dan zijn benzinemaaiers met een bladversnipperaar een uitstekend alternatief.

 

  • Zitmaaier: voor maximaal gebruiksgemak, geschikt voor grotere oppervlakten. Kunnen alle terreinen en graslengtes aan, maar zijn minder geschikt voor tere siergazons.

  • Accugrasmaaier: de jongste generatie accugrasmaaiers zijn uitgerust met een duurzame lithium- ionbatterij zodat ze terreinen tot zo’n 300 m2 best aankunnen. Door regelmatig je gazon te maaien beperk je de belasting van zo’n accumaaier, hetgeen zijn levensduur verlengd.

 

  • Prijzen grasmaaiers: de prijs van een degelijke electrisch aangedreven grasmaaier schommelt rond de 300 euro. Voor een benzine grasmaaier betaal je het dubbele,  terwijl een zitgrasmaaier je zo’n 2000 euro armer maakt.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , ,