Tomaten helpen tegen prostaatkanker

Samen met darmkanker is prostaatkanker met voorsprong een van de meest voorkomende en agressieve kankers bij mannen. Moet je dikwijls plassen, heb je een branderig gevoel of is er bloed bij je urine of je sperma? Deze symptomen kunnen wijzen op problemen met de prostaat, maar hoeven niet altijd op kanker te wijzen. Een ontsteking of een vergroting van je prostaat zijn eerder onschuldige problemen en kunnen vrij gemakkelijk verholpen worden. Prostaatkanker wordt meer en meer gelinkt aan een gezonde voeding. Zo zouden  groene thee, allerlei voedingsproducten op basis van soja en vette vis zoals paling, zalm, haring, makreel en sardines  je prostaat in conditie houden. Voortaan mogen daar ook tomaten aan toegevoegd worden. Wetenschappers ontdekten nu immers dat tomaten een gunstige werking hebben op prostaatkanker.

Het is de hoge concentratie lycopeen in tomaten die het hem doet. Lycopeen is de stof die tomaten hun rode kleur geeft. Niet alleen tomaten bevatten deze stof, maar even goed tomatensaus en tomatensap. Lycopeen vind je ook in grapefruit, watermeloen, guave, abrikozen en in papaya’s. Eerder reeds werd de gunstige invloed van lycopeen vastgesteld op het veel voorkomende darm- en longkanker. Nu wordt voeding met een hoge dosis aan lycopeen tegen alle kankersoorten aangeraden. Wetenschappers kwamen bij dit alles tot de vaststelling dat alle tomatenproducten een gunstigere invloed hebben op prostaat- en andere kankers dan bijvoorbeeld rauwe groenten.

Tijdens wetenschappelijke onderzoeken kwam aan het licht dat lycopeen de groei van prostaatkanker afremt. Lycopeen verstoort de noodzakelijke bloedtoevoer naar de kankercellen, en zou dus het mechanisme dat deze kankercellen doet groeien, onderscheppen en verstoren. Alle tomaten en tomatenproducten vertonen deze eigenschap in meer of mindere mate, maar de voorkeur wordt gegeven aan gekookte tomaten. Verder onderzoek moet nu duidelijk maken welke tomatensoort ons de grootste hoeveelheid lycopeen levert.

Symptomen prostaatproblemen

Problemen met je prostaat moeten niet persé op kanker wijzen. Prostatitis of prostaatontsteking en vergroting zijn eerder onschuldige aandoeningen die gemakkelijk kunnen verholpen worden. Een tijdige diagnose is dan wel noodzakelijk. En hier loopt het meestal fout.  In sommige gevallen blijven symptomen achterwege, zodat en de diagnose te laat komt. Symptomen die op prostaataandoeningen wijzen zijn veelvuldige drang tot plassen, een branderig gevoel bij het plassen of bloed in je urine of je sperma.

Voeding belangrijk

 

Je voeding speelt ongetwijfeld een hoofdrol bij het ontstaan van (prostaat) kanker. Groenten en fruit zijn belangrijk bij het voorkomen van prostaatkanker, maar ook koffie, groene thee, alle producten op basis van soja en vette vissoorten zouden prostaatproblemen. Vette voeding daarentegen is te mijden. Hoe meer vethoudende voeding je eet, hoe groter je risico op prostaatkanker. Allerlei mager vlees, light- producten, alle soorten groenten en fruit horen thuis in een prostaatvriendelijk dieet. Je voeding stomen in plaats van bakken verdient aanbeveling. Naast vet vlees, passen ook eieren, allerlei zuivelproducten en… teveel melk daar niet in. Melk is uiteraard gezond, wanneer je het met mate drinkt. Wetenschappers raden maximum twee glazen melk per dag aan. Onderzoek bracht immers aan het licht dat diegenen die onbeperkt melk drinken, een groter risico lopen op prostaatkanker , maar ook op osteoporose of botontkalking.

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , ,