Opsporing prostaatkanker vergroot overlevingskansen

Het vroegtijdig opsporen van prostaatkanker vergroot je overlevingskansen aanzienlijk. Tot dat besluit komen wetenschappers van de Universiteit van Gent na een langdurig en doorgedreven onderzoek. De resultaten van deze studie tonen aan dat de Dat is zeker goed nieuws, want prostaatkanker is een van de meest voorkomende en agressieve kankers bij mannen. Drie op honderd mannen ouder dan vijftig lopen het risico te sterven aan prostaatkanker.  De vroegtijdige opsporing en behandeling van prostaatkanker zorgt nochtans voor enkele belangrijke neveneffecten. Een meerderheid van de patiënten blijkt achteraf impotent, anderen kampen met ernstige blaasproblemen.

 

Deze laatste vaststellingen zijn er oorzaak van dat sommige wetenschappers de vroegtijdige opsporing van prostaatkanker in vraag stellen.

De Gentse onderzoekers gingen tijdens hun onderzoeken nochtans zeker niet lichtzinnig tewerk. In totaal namen aan hun onderzoeken zeshonderdduizend patiënten met prostaatkanker deel. De Gentse universiteit is al jaren gespecialiseerd in in het (vroegtijdig) opsporen en de behandelen van prostaatkanker.

 

Meest voorkomende en agressieve kanker

 

Ieder jaar worden in ons land ruim honderdduizend mannen getroffen door prostaatkanker. Het is niet alleen de meest voorkomende maar zeker een van de agressiefste kankersoorten  bij mannen. Vroegtijdige opsporing van prostaatkanker is zeker geen lachertje, vandaar dat vele wetenschappers deze vroegtijdige screening in vraag stellen.

 

Onschuldige PSA- test

 

Zowel prostaatontsteking als prostaatkanker worden op verschillende manieren opgespoord. In de eerste plaats door een bloedonderzoek dat in sommige gevallen aanwijzingen kan geven voor de al of niet aanwezigheid van kwaadaardige tumoren. Dit bloedonderzoek wordt in medische kringen de PSA- test genoemd. PSA staat voor prostaatspecifiek antigen, een stof die eenvoudig opgespoord wordt in je bloed. Een té hoog PSA- gehalte kan wijzen op prostaatkanker. Dat is echter niet altijd het geval. Een stijging van je PSA- waarde kan ook op andere, meer onschuldigere prostaataandoeningen wijzen als een ontsteking of een goedaardige vergroting. Om dat vast te stellen is verder onderzoek nodig.

 Weefselonderzoek of biopsie

 

Een PSA- test wordt in geval van verhoogde PSA- waarde gevolgd door een weefselonderzoek. Dat gebeurt met een biopsie waarbij onder lokale verdoving en via het rectum met een naald een stukje prostaatweefsel wordt verwijderd om te testen op de aanwezigheid van kwaadaardige kankercellen. Bijna dertig procent van de mannen die zo’n biopsie ondergingen klaagt nadien over pijn, infecties en bloedingen. Ondanks het feit dat het hier om een veel voorkomende en agressieve soort kanker gaat, wordt momenteel in geen enkel land een vroegtijdige opsporing georganiseerd die door de overheid wordt gefinancierd.

 

Gezond voedingspatroon

 

Wie zich preventief wil wapenen tegen prostaatkanker, moet in de eerste plaats op zijn voeding letten. Wil je er zélf iets aan doen om prostaatkanker te voorkomen, dan moet je in de eerste plaats het gebruik van dierlijke vetten tot een strikt minimum terugschroeven. Andere oorzaken van prostaatkanker zijn te weinig lichaamsbeweging, overgewicht en zwaarlijvigheid, en overmatig alcoholgebruik. Kies ook bij voorkeur voor voeding rijk aan omega3- vetzuren die je vooral vindt in alle vette vissoorten als paling, zalm, sardines, makreel en haring en in allerlei noten en in lijnzaadolie, groene thee, in zuivelproducten op basis van soja, dit alles gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,