Té veel melk drinken veroorzaakt botontkalking

 
Tot voor kort gingen we er allemaal, zelfs de wetenschappers, ervan uit dat melk drinken heel wat gezondheidsvoordelen opleverde. Dat blijkt na recent watenschappelijk onderzoek dus niet het geval. Daarom moet je melk zeéker niet van je menu schrappen, voorzichtigheid is echter wél geboden. Drink zeker niet ongelimiteerd melk, twee glazen per dag is volgens de Amerikaanse onderzoekers het absolute maximum. Hun  grootschalig onderzoek leverde tal van verrassende resultaten. Zo werd tot voor kort algemeen aangenomen dat melk drinken doeltreffend was tegen het voorkomen van botontkalking of osteoporose. Nu blijkt zelfs het tegendeel. Wie dagelijks meer dan twee glazen melk drinkt, loopt zelfs een groter risico op osteoporose dan zij die melk met mate drinken. Bij het zien van de jongste onderzoeksresultaten blijkt overduidelijk dat we de gezondheidsvoordelen van melk drinken grondig hebben overschat.

 Dankzij zijn hoge concentraties aan calcium, kalium en vitamine D, was men er tot voor kort van overtuigd dat melk drinken uitstekend was voor het vormen van een stevig beendergestel en voor het voorkomen van botontkalking of  osteoporose. Deze vooral ouderdomsaandoening komt veel mer voor bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen hebben vooral met botontkalking af te rekenen tijdens of na hun menopauze als gevolg van de afname van de vrouwelijke hormonen. Nu blijkt echter dat diegenen die meer dan twee glazen melk drinken per dag, evenveel botbreuken laten noteren dan zij die minder vaak melk drinken.

 

Eiwit in koemelk veroorzaakt botontkalking 

 

In melk zijn ook hoge concentraties fosfor aanwezig. Die fosfor kan er oorzaak van zijn dat bij diegenen die dagelijks meer dan twee glazen melk drinken,… botontkaling of osteoporose kan ontstaan. Dat is eveneens het geval met het aanwezige eiwit in koemelk. Dat eiwit doet je lichaam verzuren en ook dat kan aan de basis liggen van het ontstaan van botontkalking. Koemelk zorgt eveneens voor een verminderde opname van B12, een vitamine dat erg belangrijk is voor zwangere vrouwen.

Melk en prostaatkanker

 

Prostaatklachten en prostaatkanker komt veel voor bij oudere mannen en dan vooral vanaf de leeftijd van vijftig jaar. Ook voor deze bevolkingsgroep wordt aangeraden erg voorzichtig om te springen met het drinken van melk. Meer dan twee glazen melk drinken per dag kan immers prostaatkanker veroorzaken.

Grotere lichaamslengte

 

Je lichaamslengte speelt bij dit alles een belangrijke rol. Bij vorige onderzoeken werd vastgesteld dat grotere vrouwen een veel groter risico lopen op het ontstaan van zowel borst- als eierstokkanker. En grote melkdrinkers tijdens hun jeugd,  worden ook groter… en meteen is ook deze cirkel gesloten.

Toch biedt melk drinken ook voordelen

 

Melk drinken zorgt gelukkig niet uitsluitend voor nadelen. Vergroot melk drinken in sommige gevallen het risico op het krijgen van borst- , eierstok- en prostaatkanker, dan is het daarentegen wél efficiënt tegen darmkanker, een van de meest voorkomende en dodelijkste kankers. Je doet er dus goed aan melk niet volledig te weren.

Gunstig voor je hersenen en hart- en vaatziekten?

 

Tot hiertoe werd ook aangenomen dat het drinken van melk een positieve uitwerking heeft op de gezondheid van je ogen en  je gezichtsvermogen. Melk zou ook een gunstig zijn tegen hart- en vaatziekten en zou je lange termijngeheugen in conditie houden. Of dit ook zo is, zal nu verder doorgedreven onderzoek moeten uit maken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , ,