Te veel antibiotica nog schadelijker dan gedacht

Ben jij ook een fervent aanhanger van antibiotica, en vraag je de huisdokter zelfs bij een simpele verkoudheid antibiotica voor te schrijven? Niet doen, want dit té veel gebruikte geneesmiddel is zelfs nog schadelijker dan aanvankelijk gedacht. Meermaals drongen wetenschappers erop aan het gebruik van antibiotica zoveel mogelijk te beperken, en nu brachten ze aan het licht dat het te groot gebruik van antibiotica oorzaak is van vele belangrijke gezondheidsklachten als astma, chronische infecties, diabetes, zwaarlijvigheid en obesitas. Dit alles als gevolg van het feit dat antibiotica je darmflora volledig in de war brengt. Extra voorzichtig zijn met het gebruik van antibiotica is dus zéker niet misplaatst, integendeel.
 
Als gevolg van het overmatig gebruik van antibiotica, stelden men reeds eerder vast  dat gevaarlijke bacteriën, oorzaak van vele aandoeningen, nu al resistent zijn tegen de meeste soorten antibiotica. Dat heeft uiteraard vele gevolgen voor je gezondheid. Antibiotica worden op deze manier steeds minder doeltreffend, ook  in die gevallen waar ze onmisbaar zijn. Recent wetenschappelijke onderzoeken bracht tot nu toe onbekende, nadelige gevolgen van het gebruik van overmatig antibiotica aan het licht. Deze zouden op langere termijn dus nog ingrijpender zijn…
 

Antibiotica- schade moeilijk herstelbaar

 

De gezondheidsschade die het veelvuldig gebruik van antibiotica met zich meebrengt, is slechts moeizaam herstelbaar. De aanslag op je goede darmflora veroorzaakt allerlei gezondheidsproblemen als astma, maar ook chronische ontstekingen van je maag- darmkanaal, suikerziekte type 1, zwaarlijvigheid en obesitas. Deze problemen manifesteren zich reeds na enkele antibioticakuren tijdens je kindertijd. Belangrijk is ongetwijfeld dat je van bij de geboorte je legertje bacteriën meekrijgt van je moeder. Het antibiotica- probleem is dus veel groter dan gedacht. Het wordt van generatie op generatie doorgegeven, en dat heeft tot gevolg dat iedere generatie bij zijn geboorte steeds minder goede bacteriën meekrijgt. Dat verklaard meteen de toename van het aantal jongeren die kampen met zwaarlijvigheid en obesitas, nu al dé epidemie van de 21 ste eeuw.

Dodelijke ziekenhuisbacteriën

 

Onderzoekers leggen meteen het verband met het groeiend aantal slachtoffers van dodelijke microben als resistente ziekenhuisbacteriën.Toch willen ze het gebruik van antibiotica zéker niet verbieden. In sommige gevallen zijn ze immers noodzakelijk. Antibiotica zouden voortaan pas mogen voorgeschreven worden wanneer ze écht nodig zijn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , ,