Wanneer kiezen voor sparen en beleggen

Kiezen tussen sparen of beleggen of kiezen tussen relatieve zekerheid en het nemen van risico’s. Met deze keuze worden de meesten  vroeg of laat geconfronteerd, en hopen op het hoogste rendement,  zonder al te grote risico’s te moeten nemen. Is het klassieke sparen nog wel intressant, en wanneer is beleggen het meest aangewezen? Hoe maken we de juiste keuze, en op welke manier realiseren we een zo goed én doortast mogelijk vermogensbeheer?

Een efficiënte keuze tussen sparen of beleggen, maak je dankzij een goed en efficiënt vermogensbeheer van je vermogen. Een goed beheer van je vermogen verschilt uiteraard van persoon tot persoon, maar toch moet je daarbij met enkele belangrijke basisprincipes rekening houden.  Voor een optimaal vermogensbeheer zijn zowel sparen als beleggen, telkens met een goede spreiding van je geld, noodzakelijk. Dé hamvraag daarbij is ongetwijfeld of je bereidt bent risico te nemen? Sparen brengt een pak minder op dan beleggen, maar dit laatste vraagt dan ook grotere risico’s. Daarbij geldt het basisprincipe dat de opbrengst van je kapitaal vooral afhangt van de genomen  risico’s. Naarmate je risico groter wordt, hoe groter het gevaar op mislukking,  met een tragere of zelfs een daling van de groei op je kapitaal of.

Wat met termijndeposito’s?

Kies je uiteindelijk voor sparen, dan nog kan je kiezen tussen verschillende mogelijkheden. De klassieke spaarrekening brengt met de huidige financiële situatie zo goed als niets meer op. Een rente van amper twee procent is het absolute maximum. Daar zal je dus beslist niet veel rijker van worden. Maar er zijn nog altijd de termijndeposito’s, waarmee je jouw kapitaal voor een vooraf afgesproken termijn kunt vastgezet. Hier ligt de rente iets hoger. Wanneer het zowel economisch als financieel naar wens gaat, is dit een intressante vorm van sparen. De rente loopt  bij deze termijndeposito’s op tot vijf en zelfs tien procent, heel wat meer dus dan bij onze klassieke spaarrekening. Gaat het economisch echter minder goed, dan moet je noodgedwongen tevreden zijn met een rente van maximaal vijf procent. Daarvoor moet je jouw spaargeld wel voor een periode van minimum vijf tot tien jaar vastzetten. Alles heeft dus zijn voor- en nadelen, het is aan jou om deze tegen mekaar af te wegen en de meest voordelige formule er uit te pikken. Kies je voor termijndeposito’s, dan hou je er best rekening mee dat je gedurende de afgesproken periode niet over je kapitaal kan beschikken wanneer je dat dringend mocht nodig hebben.

Beleggen: hoe groter risico, hoe hoger de rente…

In economische slechte tijden, is sparen weinig aantrekkelijk, maar hoe is het dan gesteld met beleggen? Brengt dart dan zoveel meer op? Eén ding is zékern, het risico dat je loopt met beleggen, is alvast veel groter dan met een spaarrekening. Uiteraard zal het rendement stijgen, naarmate je bereid bent risico’s te nemen. Kies je voor zekerheid en een meer defensieve beleggingsstrategie, dan zal je rendement nog steeds rond de vijf procent bedragen. Ben je in het bezit van aandelen op een moment dat er een economische crisis uit breekt, dan ben je met een spaarrekening er ongetwijfeld veel beter af. Beleggen is vooral geschikt voor zij die hun kapitaal niet direct nodig hebben, zodat ze een waardevermindering kunnen opvangen. Ben je er niet zeker van dat je jouw geld voor een relatief langere periode kan missen, begin er dan niet aan en kies dan voor een of andere vorm van sparen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , ,