Scandisk geheugenkaart: zo kies je de geschikte geheugenkaart

Geheugenkaarten worden in de meest uiteenlopende toestellen gebruikt. Oorspronkelijk werden deze kaarten meestal gebruikt in digitale camera’s, maar nu werken ook steeds meer en meer mobiele telefoons, mp3 spelers, allerlei navigatiesystemen en videocamera’s met zo’n geheugenkaart, om hun opslagcapaciteit te verhogen. De ene geheugenkaart is dus de andere niet. Op wat moet je dan bij voorkeur letten om de meest geschikte scandisk geheugenkaart voor je toestel(len) te kiezen?

Geheugenkaarten zijn er met verschillende capaciteit, kies steeds voor een exemplaar met voldoende opslagruimte

Het aanbod scandisk geheugenkaarten is enorm uitgebreid. Het is dus altijd niet even gemakkelijk om de meest geschikte te vinden. Scandisk geheugenkaarten zijn opvallend klein, waardoor ze een ideaal opslagmedium zijn voor de meeste draagbare apparaten. Deze kleine scandisk geheugenkaarten zijn amper enkele centimeter groot en bijzonder gebruiksvriendelijk. De meerderheid van dergelijke geheugenkaartjes zijn van het type solid state, waardoor ze geen enkel bewegend onderdeel hebben. Daardoor zijn ze geluidsarm en zijn minder gevoelig aan beschadiging. Scandisk geheugenkaartjes zijn slijtvast en hebben een opvallend lange levensduur.

Vijf soorten geheugenkaartjes

Geheugenkaartjes worden ondergebracht in vijf categoriën. Iedere soort geheugenkaart heeft telkens een ander formaat en zeker niet onbelangrijk: ze zijn onderling niet verwisselbaar.

  • Secure Didital (SD) geheugenkaartjes:worden momenteel veruit het meest gebruikt en vormen dé standaard op het vlak van gebruiksvriendelijke geheugenkaartjes. Je kan deze SD kaartjes voor zo goed als alle draagbare toestellen gebruiken, gaande van digitale camera’s tot GSM’s, mp3- spelers en navigatietoestellen. Er zijn maar liefst vier verschillende SD- geheugenkaartjes. Ze zijn meestal verkrijgbaar met een opslagcapaciteit tot maximum twee gigabyte (2GB), en worden vooral gebruikt in digitale camera’s en navigatietoestellen.

    De meeste GSM’s en iphones werken met een zogenaamde mini SD geheugenkaart

  • SDHC- geheugenkaartjes: beschikken over high capacity (HC) en zijn verkrijgbaar vanaf een opslagcapaciteit van 4 GB. Deze geheugenkaartjes kunnen lang niet in alle toestellen gebruikt worden. Ze worden uitsluitend gebruikt voor apparaten die geschikt zijn voor deze SDHC- geheugenkaarten.
  • Mini SD: het kleinere broertje van de SD- geheugenkaart,wordt hoofdzakelijk gebruikt in kleine draagbare toestellen zoals GSM’s en mp3- spelers.
  • Micro SD- geheugenkaartjes: kleinste broertje van de SD- kaart en wordt haast uitsluitend gebruikt in GSM’s.
  • XD- geheugenkaartjes: werden ontworpen door Olympus en zijn dan ook enkel bruikbaar bij camera’s van dit merk. XD- kaartjes van het M- type beschikken over een panoramafunctie, terwijl de exemplaren van het type H een bijzonder hoge schrijf- en leessnelheid beschikken.
  • Memory Sticks: een product van electrogigant Sony . Ze worden hoofdzakelijk gebruikt in digitale camera’s en GSM’s van Sony. Deze Memory Stick van Sony zijn er in heel wat varianten, waaronder de Memory Sick Micro en de Memory Stick Pro Duo.

Snelheid geheugenkaart

Bij de aankoop van een scandisk geheugenkaart is zowel de schrijf- als leessnelheid erg belangrijk. Een geheugenkaart werkt met een bepaalde schrijf- en leessnelheid. Niets is vervelender dan te werken met geheugenkaartjes die veel té traag reageren. Dat is immers bijzonder tijdrovend. De snelheid van zo’n geheugenkaartje wordt op heel wat manieren aangeduid. De belangstrijkste en veel gebruikte aanduiding is in megabytes per seconde (MB/s).

Met het op de markt brengen van digitale fotocamera’s werden ook steeds meer geheugenkaarten met verschillende capaciteit ontworpen

Hoe hoger het getal hoe sneller de geheugenkaart data kan lezen en wegschrijven. Soms wordt de werksnelheid ook aangegegevn in speed (X) gelijk aan 150 kilobyte per seconde (KB/s). Bij een SDHC- geheugenkaart wordt de werksnelheid aangegeven in ‘Class’. Het cijfer dat daarop volgt geeft de minimum doorvoersnelheid aan.

Hoge resolutie, meer plaats 

De ruimte die een foto op een geheugenkaart inneemt hangt uitsluitend af van de instellingen van je digitale camera. Hoe groter zijn resolutie, hoe meer megabytes de foto zinneemt. Schiet je bijvoorbeeld foto’s in RAW- formaat in plaats van in JPG, dan zul je veel meer geheugencapaciteit nodig hebben De capaciteit van je scandisk geheugenkaart hangt dus hoofdzakelijk van je voorkeur af. Ga voor meerdere geheugenkaartjes, dat voorkomt teleurstellingen bij verlies en/of schade.

Geheugenkaartjes voor je video

Geheugenkaartjes zijn lang niet meer uitsluitend bestemd voor het bewaren van foto’s. Videocamera’s maken op hun beurt meer en meer gebruik van geheugenkaarten. Let bij de aankoop op de opslagcapaciteit en de snelheid van de geheugenkaarten. Filmen nemen immers veel plaats in, geheugenkaartjes met voldoende opslagcapaciteit zijn noodzakelijkelijk. Ze moeten immers de data razendvlug kunnen wegschrijven. Kies voor je videocamerabij voorkeur geheugenkaarten met minimum ‘class6’, die hebben een doorvoersnelheid van 6 megabyte per seconde.

Er zijn niet alleen geheugenkaarten voor digitale fotocamera’s, maar even goed voor digitale videocamera’s

 

Amateurfotograaf

De Compact Flash (CF) was oorspronkelijk de standaard voor het opslaan van beelden op een geheugenkaart. Dat was in een periode dat digitale camara’s schoorvoetend hun opwachting maakten. Deze Compact Flash moet nu al enkele jaren zijn heerschappij afstaan aan de SD -kaart, maar dat wil zeker niet zeggen dat de Compact Flash niet meer gebruikt wordt. Deze zijn nog steeds verkrijgbaar en zullen niet zo vlug van de markt worden gehaald. Deze Compact Flash kaarten beschikken immers over een steeds hogere lees- en schrijfsnelheid en zijn vooral populair bij amateur- en semi- prof fotografen die met digitale spiegelreflexcamera’s werken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,