Redt ons bijenbestand met het aanleggen van een eigen bijen tuin

Onze bijen krijgen het van jaar tot jaar steeds moeilijker om hun milieuvriendelijke taak naar behoren te kunnen blijven uitvoeren. De bijenfamilie werd het voorbije jaar drastisch ingekrompen en als we niet onmiddellijk ingrijpen dreigt een regelrechte ramp. Niet alleen voor de bijen maar ook voor ons én ons leefmilieu. Zonder bijen is er immers geen fruit, groenten en bloemen. We kunnen de bijen een handje toesteken door het aanleggen van een eigen bijen tuin. Dat kan eenvoudig door biologisch te tuinieren, door bloemen te zaaien en door die planten in je tuin te plaatsen waar de bijen van houden. Trouwens, zelf honing maken is een hobby die steeds populairder wordt. En dat is niet alleen positief voor ons leefmilieu, het is daar bovenop ook nog erg gezond!

Als we ons bijenbestand niet onmiddellijk een handje toesteken met het aanleggen van een bijentuin dreigt er op korte tijd een échte natuurramp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De klimaatsverandering die alsmaar duidelijker wordt is de belangrijkste oorzaak van de forse daling van ons bijenbestand. Daarnaast is ook het veelvuldig gebruik van milieuonvriendelijke en zelfs voor mens en dier gevaarlijke pesticiden een even grote boosdoener. Steeds meer wilde bloemen verdwijnen daardoor en er duiken om die reden ook steeds meer en nieuwe ziekten en parasieten op. Deze negatieve evolutie heeft uiteraard rampzalige gevolgen. Wist je dat ruim tachtig procent van de bestuiving op moeder aarde door insecten wordt gerealiseerd. En die insecten zijn uiteraard in de eerste plaats hommels en bijen.

Een hommel, vlijtig aan ’t werk

Solitair

Als we het woord bijen nog maar horen uitspreken, denken we in de eerste plaats aan zwermen honingbijen maar dat is duidelijk een vertekenend beeld van onze milieuvriendelijke bijenfamilie. Bijen zijn uiterst zachtaardige en mensvriendelijke insecten die uiterst zelden zullen steken. De angel van een bij is zelfs te klein om écht door te prikken. Bijen wonen ondergronds, in bermen, tussen tegels, in holten en kieren, in bomen, muren, spleten en raamkozijnen. Bijen zijn echte topbestuivers. Bijen is een solitair volkje, en één zo’n bij verricht evenveel bestuivingswerk als honderdtwintig werksters van honingbijen samen.

Dol op bloemen

Zowel bijen als hommels zijn gek op bloemen, en hoe meer nectar en stuifmeel die voort brengen hoe liever ze dat hebben hebben. Om bijen en hommels bij dit belangrijke werk te helpen, kan je ervoor zorgen dat er tijdens de periode tussen begin maart en eind november altijd wel iets bloeit in je tuin.

Tips van de imker

Deze vlinderstruik is voor bijen en hommels een échte lekkernij

En waar kunnen we voor de meest geschikte bloemen, planten en struiken voor onze bijen en hommels beter te rade gaan dan bij de imker zelf?

  • Vlinderstruiken, sporkehout of vuilboom en bramen: zijn échte nectarfabriekjes. Bijen en hommels zijn er verzot op!
  • Bijenvriendelijke planten en struiken: zijn ook kogel- , ivoor- en ezeldistel, lavendel, dropplant, vrouwenmantel en leverkruid.
  • Zet in je tuin ook: telkens één exemplaar van het vingerhoedskruid, kaardenbol, gipskruid,lupine, zonnehoed, aster, duizendblad, hemelsleutel, ezelsoor, bergamot, mahonie en blauweregen.
  • Op natte plaatsen: in je tuin kun je bijvoorbeeld moerasspirea aanplanten.

Zo heb je een gans seizoen bloemen, bloemende planten en struiken in je tuin waarmee bijen en hommels hun werk kunnen doen zoals het hoort.

Wilde bloemen

Beschik je over een grotere tuin, dan kan je misschien de aanleg van een graslandje of van een heuse bloemenweide overwegen. Zo’n graslandje met bijvoorbeeld wilde margrieten, korenbloemen en klavers, één wilg, sleedoorn, een peperboompje, hazelaar, linde of een fruitboom. Deze zorgen zowel in de lente als in de zomer voor massa nectar.  Ze werken niet als een magneet op bijen en hommels en ogen nog mooi ook met hun schitterende kleurencombinaties.

Beschik je over een grotere tuin, dan kun je de aanleg van een bloemenweide met allerlei wilde bloemen overwegen

Wil je voor het bijenvolkje nog meer dan, dan kun je vanaf eind april allerlei bloemen rechtstreeks in volle grond zaaien. In onze tuincentra vind je tal van kant- en- klare en bijenvriendelijke zaadmengsels.

Conclusie

Het zaaien van bijenvriendelijke bloemen en het plaatsen van planten en struiken zal je heel wat voldoening geven. Je helpt er in de eerste plaats de natuur mee en je geeft tegelijkertijd een persoonlijk tintje aan je tuin. En van het aanleggen van een échte bijentuin naar imker is slechts een kleine stop. Deze milieuvriendelijke en gezonde hobby wordt dan ook steeds populairder.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,