Paarden te koop: waar koop je jouw droompaard?

Je voelt je al gans jouw leven thuis tussen de paarden die je tot rust brengen.  Over je eigen paard kunnen beschikken was dan ook steeds je levendroom. Eindelijk kan je nu deze realiseren, maar vraagt je nu af hoe hoe en waar je jouw droompaard kan kopen. Het kiezen van het meest geschikte paard is dan ook verre van gemakkelijk.  Wat verwacht is van je eigen paard, en waar ga je het dier hoofdzakelijk voor gebruiken? Zijn recreatieve tochtjes voor jou ruimschoots voldoende of reken je ook op sportieve prestaties? Hoe vind je iemand waar je in vertrouwen  je paard kunt kopen? Koop je een paard particulier, bij de handelaar of rechtstreeks bij de paardenfokker?

Niet iedereen stelt aan zijn paard dezelfde eisen, die verschillen van persoon tot persoon. Iedere paardenliefhebber verwacht wél een gezond paard in goede lichamelijke conditie te kunnen kopen, en hier wringt meestal het schoentje. Paardenhandelaars slepen niet voor niets een slechte reputatie achter zich aan. Je droompaard kies je dan ook niet overhaast, maar geduldig én met kennis van zaken. Je lievelingsdier vindt je niet zomaar.

Beperkte keuze

Paarden worden veel particulier gekocht. Dat bied het voordeel dat je bij de particuliere paardenverkoper meestal over de gevraagde prijs kunt onderhandelen. Koop je een paard bij de handelaar of rechstreeks van de fokker, dan is onderhandelen over de prijs meestal niet mogelijk. Door particulier te kopen, leer je ook gemakkelijker de voorgeschiedenis van het paard zowel op het vlak van zijn gezondheid, als zijn prestaties en karakter. Daar tegenover staat dan weer dat de keuze aan paarden bij de particuliere, meestal gelegenheidsverkoper meestal beperkt is.
 

Zie wat je koopt

Een tweede mogelijkheid om je lievelingspaard te kopen, is de paardenhandelaar. Daar is de keuze aan paarden al veel uitgebreider. Een handelaar koopt zijn paarden zelf bij de fokker, de particulier of op  markten, om ze daarna zo vlug mogelijk door te verkopen en er zoveel mogelijk winst uit te slaan. Handelsstallen hebben meestal zélf ook geen paarden. Zij  treden op als bemiddelaar tussen eigenaar en mogelijke koper. Paarden uit een handelsstal zijn meestal duurder, een deel van de opbrengst is immers voor de bemiddelaar. Handelaars hebben niet zo’n beste faam in het paardenmilieu. Velen die ooit op een handelaar beroep deden, kochten letterlijk een paard in een zak: handelaars verdoezelen geregeld gezondheids- en/of karakterproblenen, om de prijs de hoogte in te jagen. Bij een paardenhandelaar koop je dikwijls de miserie van een ander. Kijk, controleer én nformeer wat je koopt, en ga eventueel te rade bij diegenen die bij de handelaar reeds paarden kochten.

Rechtstreeks kopen bij de fokker

Wanneer je een paard rechtstreeks koopt bij de fokker kom je gemakkelijker informatie over de te koop aangeboden paarden te weten. Dikwijls zijn moeder, vader en/of broers en zussen aanwezig, zodat je de kwaliteit van de bloedlijn kunt nagaan. Weet dat dit je zéker geen garantie op succes biedt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,