Opleidingen laaggeschoolden via opleidings cheques

In tijden van aanslepende crisis is het zeker niet gemakkelijk om een geschikte job te vinden, ook voor kieskeurige en hooggeschoolden. Laaggeschoolden hebben het extra moeilijk op de arbeidsmarkt en geraken nog nauwelijks aan de bak. Laaggeschoolden die de ambitie hebben hogerop te geraken kunnen echter gebruik maken van de opleidings cheques. Hoe gaat dat in zijn werk, bijscholen met opleidingscheques en wie kan er gebruik van maken?

De aanslepende crisis treft hoofdzakelijk mannelijke laaggeschoolden. Bijscholing via opleidingscheques biedt hen meer garantie op werkzekerheid

De aanslepende crisis treft hoofdzakelijk mannelijke laaggeschoolden. Bijscholing via opleidingscheques biedt hen meer garantie op werkzekerheid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie vandaag op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen in verband met zijn schoolse opleiding of met de job die hij of zij uitoefent moet zich regelmatig bijscholen en nieuwe dingen leren. Dat is zeker het geval voor laaggeschoolden, maar bijscholen is niet goedkoop. Velen zouden wel willen maar de kostprijs van zo’n opleiding is voor velen een struikelblok. De Vlaamse overheid wil daar duidelijk iets aan doen. Met het invoeren van de opleidingscheque betaalt dezelfde Vlaamse overheid de helft van je opleidingskosten. Deze opleidingscheques zijn dus niet meer dan een betaalmiddel dat voor de helft door de Vlaamse overheid wordt gesubsidieerd. Het doel van deze cheques is werknemers te stimuleren zich om te vormen of bij te scholen om zo gemakkelijker een baan te vinden. Papieren opleidings cheques zijn bestemd voor werknemers, digitale exemplaren voor werknemers en bedrijven.

Je kan deze bijscholing met deze opleidingscheques volgen in officieel erkende instellingen. Dat kan via opleidingen van die door de VDAB, door Syntra of via avondonderwijs of thuisonderwijs worden georganiseerd.

Erkende thuiscursussen

Opleidingen via thuisonderwijs waarmee je inzetbaar bent op de arbeidsmarkt komt eveneens in aanmerking voor opleidingscheques

Opleidingen via thuisonderwijs waarmee je inzetbaar bent op de arbeidsmarkt komt eveneens in aanmerking voor opleidingscheques

Een belangrijke aanbieder van thuisonderwijs is ongetwijfeld het NHA dat dankzij zijn jarenlange ervaring door de Vlaamse overheid officieel werd erkend voor het organiseren van thuiscursussen via deze opleidingscheques. Alle werknemers met een arbeidsovereenkomst en die tewerkgesteld zijn in Vlaanderen of in het Brusselse Gewest kunnen gebruik maken van deze opleidingscheques van de Vlaamse overheid.  Niet actieven, zelfstandigen, jongeren tussen de 16 en 25 jaar die uitsluitend tewerkgesteld zijn met een studentenovereenkomst en jongeren tussen 16 en 25 jaar en tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst van minder dan 80 uren per maand kunnen van deze opleidings cheques echter geen gebruik maken. Met deze opleidingscheques kan je bij NHA je inschrijvingsgeld of je les of examengeld betalen.

Thuisonderwijs

Alleen cursussen die bijdragen aan je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt kunnen worden betaald met opleidingscheques. Dat betekent concreet dat voor thuiscursussen bij NHA alle cursussen die worden besloten met een examen en een diploma met deze opleidingscheques kunnen betaald worden. Cursussen zonder examen maar waarbij huiswerk moet worden ingestuurd kunnen ook met opleidingscheques worden betaald. Je hebt hierbij immers de mogelijkheid een getuigschrift aan te vragen.

Opleidingen als komen niet in aanmerking voor deze opleidingscheques

Opleidingen in verband met mode of nagelstyliste komen niet in aanmerking voor deze opleidingscheques

  • Kunnen niet met opleidingscursussen worden betaald: taalcursussen vanuit het Engels, alle hobby – en muziekcursussen, opleidingen over mode, nagelstyling, binnenhuis- en tuinarchitect, toerisme, wijnkennis, (beroeps)fotografie, schoonheidsspecialist(e) en pedicure. Deze schriftelijke opleidingen mogen ook niet in opdracht van je werkgever gevolgd worden.

Extra tips voor het gebruik van deze opleidingscheques:

  • Geldigheid: met opleidingscheques heb je maximum veertien maanden tijd (vanaf de uitgifte van je cheques) om met de cursus van je keuze te starten. Ben je al met een opleiding gestart, dan kun je deze cheques aanvragen tot twee maanden na de start van je cursus. Bestel tijdig je cheques, zo moet je het inschrijf- , les- of examengeld niet zelf voor te schieten.

Bestellen: kan op de website van de VDAB, de servicelijn van de VDAB (0800/30700) of via de werkwinkel in je gemeente.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,