Hoe Waar

Opleiding makelaar

Op zoek naar een opleiding tot makelaar? Wij zochten het voor u uit!

Opleiding tot makelaar overzichtDe opleiding ‘makelaar’ spreekt bij vele jongeren tot de verbeelding. Dit komt omwille van het feit dat de job van een makelaar er bijzonder boeiend en gevarieerd uitziet. Geen ganse dagen achter een PC zitten, maar wel contact met mensen, onderhandelen over prijzen en contracten, discussiëren, verkopen…

Wanneer mensen denken aan een makelaar, dan denken zij vaak aan tal van verschillende vormen. Wie meer te weten wenst te komen over dit beroep, kan uiteraard terecht op Wikipedia. Zelf voerde ik een kleine rondvraag bij een vijftal vrienden. Ze moesten een antwoord geven op de vraag “welke vormen van makelaar kunt u zich voor de geest halen”. Dit waren de meest voorkomende antwoorden:

  • Makelaar onroerend goed
  • Vastgoed makelaar
  • Verhuurmakelaar
  • Makelaar taxateur
  • Spelersmakelaar

Wenst men een makelaar te worden, dan is een opleiding vereist. Vroeger was dit niet het geval: iedereen die dat wou, kon vrij dit beroep beginnen uitoefenen. Na wat opzoekingwerk stuitte ik op de volgende mogelijkheden wil men een opleiding tot makelaar volgen.

België:
Wie nog geen job heeft en/of studies hoger onderwijs (dagprogramma) wenst te volgen, kan in België terecht bij verschillende Hogescholen. Zowel de Artesis hogeschool Antwerpen als de Hogeschool Gent bieden een opleiding tot de makelaardij aan (vastgoed).
Wie wel al een job heeft en buiten zijn uren wenst te studeren, kan zeker terecht bij Syntra. Daar kunt u verschillende opleidingen tot makelaar volgen. Om er een tweetal op te noemen: vastgoedmakelaar en verzekeringsmakelaar.

Nederland:
In Nederland zijn de mogelijkheden nog veel uitgebreider. Enkele namen:  Hogeschool HBO Nederland, LOI Opleiding Makelaar, de IPD Opleiding Makelaardij, de opleiding Vastgoed & Makelaardij via NVM Som en nog vele anderen.