Opleiding: leren en werken in kinderopvang

Ga je graag met kinderen om en ben je op zoek naar een uitdagende job met maximale kansen op tewerkstelling en toekomstvisie, dan is een opleiding kinderopvang beslist iets voor jou. Overal zijn kinderopvangplaatsen tekort en men staat te schreeuwen voor goed opgeleide medewerkers in de kinderopvang. Vraag is echter wat zo’n opleiding in de kinderopvang betekent, over welke kwaliteiten je moet beschikken om te slagen en waar je terecht kan voor zo’n opleiding met maximale tewerkstellingskansen.

Een opleiding in de kinderopvang zorgt niet alleen voor maximale tewerkstellingskansen, je hebt hier ook een uitgebreide keuze aan tewerkstellingsmogelijkheden. Wilde je altijd al een eigen kinderopvang opstarten? Wil je starten of je carrière een nieuwe wending geven als zelfstandig onthaalmoeder? Overweeg dan zeker een opleiding in de kinderopvang. Voor heel wat jobs in de kinderopvang moet je over een officieel erkend diploma of over een kwalificatiebewijs kunnen beschikken. Dat is net zo voor iemand die aan de slag wil als zelfstandige en die daarvoor een financiële tegemoetkoming nastreeft. Dit diploma of kwalificatiebewijs kan je zowel behalen in het secundair- als in het hoger- of volwassenenonderwijs, en zelfs met afstandsonderwijs. In het secundair onderwijs is dat het geval met de opleiding kinderzorg.

 Leidinggevende functies

Ambieer je een leidinggevende functie in de officieel erkende kinderopvang, dan heb je een diploma hoger onderwijs nodig. Bachelor in de pedagogie van het jonge kind is een gloednieuwe opleiding voor diegenen die zich willen inzetten voor een kwalitatieve kinderopvang. In deze richting leert men kinderen in de leeftijd tot twaalf jaar te ondersteunen in hun ontwikkeling, actief met hun ouders samen te werken en zowel collega’s als onthaalouders professioneel te ondersteunen.

Nieuw: korte opleiding in Antwerpen

Vanaf het nieuwe schooljaar in september zorgt de Karel de Grote- Hogeschool in Antwerpen voor een primeur. Dan kun je daar een verkorte opleiding pedagogie van het jonge kind volgen. Heb je al een bachelor- of masteropleding achter de rug, of heb je al ervaring in de kinderopvang? Dan kun je aan deze Antwerpse Hogeschool inschrijven voor de verkorte opleiding pedagogie van het jonge kind. En dat kan zowel vol – als halftijds. Er zijn eveneens bachelor opleidingen in Brussel en Gent.

Postgraduaatopleiding

Een postgraduaatopleiding in de kinderopvang is bedoeld voor alle leidinggevenden in de kinderopvang op voor diegenen die in zo’n leidinggevende functie zijn geïnteresserd zijn. Wie deze postgraduaatopleiding wil volgen moet wél een bachelordiploma op zak hebben of over een gelijkaardig profiel beschikken.

Volwassenenonderwijs

Men kan ook een opleiding in de kinderopvang volgen in het volwassenenonderwijs. Wie in deze opleiding slaagt krijgt een door onderwijs en door Kind en Gezin officieel erkend certificaat. Met dit certificaat kinderopvang kan men dan aan de slag als kinderbegeleider(ster).

Opleiding onthaalouders

De centra voor volwassenenonderwijs bieden verschillende opleidingsmodules voor onthaalouders en dit steeds in nauwe samenwerking met de sector van de kinderopvang. Elke module duurt in totaal veertig uur, twintig uur praktijk thuis en evenveel uur theorie.

In deze opleidingsmodules leer jonge kinderen begeleiden, verzorging en EHBO, spelen met het jonge kind en samenwerking met de ouders.

Thuisstudie kinderopvang

Wegens het gebrek aan deskundig opgeleid personeel kun je ook thuis studeren via het Centrum voor Afstandsonderwijs, dat voor zijn opleidingen nauw samenwerkt met enkele deskundigen uit de sector van de kinderopvang. Tijdens deze thuisopleiding leren cursisten alles over de ontwikkeling van het jonge kind. Zowel de motorische, zintuiglijke als de sociale ontwikkeling komt uitgebreid aan bod. Zo leer je hoe je met kinderen moet omgaan en communiceren. Kinderopvoeding, opvoedingsmoeilijkheden, kinderziekten en vaccinatieschema’s worden tijdens deze studie eveneens uitgebreid besproken. Verder leer je hoe je kinderen kunt stimuleren en maak je kennis met de verschillende opvoedingsstijlen. En ook de praktijk wordt niet vergeten. Er wordt eook heel wat aandacht gegeven aan het opstarten van je eigen kinderopvang en aan het werken met eigen personeel.

Op eigen ritme

Met zo’n thuisstudie in de kinderopvang heb je het voordeel dat je  op eigen ritme kunt studeren en dat je steeds kan rekenen op de deskundige begeleiding van een ervaringrijke docent. Huistaken, vragen en problemen worden schriftelijk of via het internet besproken

  • Kosten: deze thuiscursus  kost eenmalig 190 euro, alle handboeken en cursusmateriaal inbegrepen.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,