Opleiding fotografie voor creatievelingen met visie

Creativiteit en techniek hebben je altijd al aangesproken en je was van jongsaf  opvallend handig met de (foto)camera. Dan is het beroep van  fotograaf je op het lijf geschreven. Een beroepsfotograaf wordt je echter niet zo maar. Om tot een goed fotograaf uit te groeien die zich via een creatieve en exclusieve aanpak van de rest weet te onderscheiden, is een gespecialiseerde opleiding onontbeerlijk. Over welke capaciteiten moet je beschikken om het als fotograaf te maken, en hoe ziet de opleiding er uit? En, wellicht nog het belangrijkste, wat zijn de tewerkstellingsmogelijkheden van een geschoold (beroeps)fotograaf?

 

 In onze samenleving worden beeld en klank steeds belangrijker. Er is dan ook steeds nood aan afggestudeerde fotografen. Door hun specifieke opleiding onderscheiden ze zich van al diegenen die zelfstudie en ervaring  het beroep van fotograaf leerden. Was vroeger inderdaad zelfstudie voldoende om zich als (beroeps) fotograaf uit de slag te trekken, dan ligt die tijd mijlenver achter ons. Om het als fotograaf te maken, is een polyvalente opleiding op hoog niveau onmisbaar. Een beroepsfotograaf moet alle knepen van  het vak onder de knie hebben, gaande van portretfotografie tot het meest uiteenlopende reportagewerk, studio- en technische fotografie.

 

Verschillende opleidingsmogelijkheden

 

Een gespecialiseerde opleiding tot beroepsfotograaf is onontbeerlijk. Aan enkele hogescholen kun je het diploma van bachelor in de fotografie behalen.

Een andere mogelijkheid is een syntra- opleiding , de vroegere opleidingscentra voor zelfstandigen. De doelgroep van deze cursussen zijn alle geïntresseerden die zich met het oog op een zelfstandige activiteit tot polyvalent fotograaf willen omvormen.  En een derde mogelijkheid is het volgen van een thuiscursus fotografie,  in de eerste plaats bedoeld voor diegenen die fotografie als hobby beoefenen en die een basiskennis willen verwerven.

Veelzijdige opleiding

 

Een opleiding als bachelor in de fotografie is bijzonder veelzijdig, en legt de nadruk op de praktijk. Tijdens je opleiding breng je een groot gedeelte van je tijd door in een volledige digitale studie- omgeving. Je krijgt het ganse gamma aan fotografische disciplines voorgeschoteld.  Je leert zo vlug mogelijk op eigen benen staan en zelfstandig te werken. Het ontwikkelen van een eigen visie en stijl is het einddoel van je opleiding. Tijdens je opleiding bouw je een portfolio op en werk je aan de meest uiteenlopende projecten, steeds in interactie met je medestudenten.

 

Stevige theoretische basis

 

Bij een bacheloropleiding tot fotograaf komt echter veel meer kijken dan partijk. Filosofie-, foto- en kunstgeschiedenis zorgen voor een stevige basis. Je maakt uitgebreid kennis met het werk in het atelier, krijg je inzicht in de audiovisuele media, leer je alle mogelijke technieken en leer je de nodige communicatievaardigheden . Tijdens het laatste jaar van je opleiding kom je in contact met gerenomeerde beroepsfotografen die je creativiteit een enorme boost geven.

 

Tewerkstellingsmogelijkheden

 

Als  bachelor in de fotografie heb je ruim tewerkstellingskansen in de media en als publiciteits- en architectuurfotograaf. Maar je kan even goed als cameraman, beeldcorrector of als grafisch ontwerper aan de slag. Je kan zowel in vast dienstverband en als zelfstandige aan de slag. Wie meer info wil over de studie tot bacelor in de fotofrafie kan terecht op www. kdg.be.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,