Opleiding dierenarts voor echte dierenvrienden

Hou je van dieren en ging je als kind liever met dieren om dan met je leeftijdsgenoten? Dan is een opleiding dierenarts misschien iets voor jou! Hoe ziet er zo’n opleiding tot dierenarts uit en wat zijn de zwaartepunten van de studie dierenarts?

Als dierenarts krijg je veel dankbaarheid, maar het is lang niet altijd rozengeur en maneschijn

Als dierenarts krijg je veel dankbaarheid, maar het is lang niet altijd rozengeur en maneschijn

Dierenarts is een studierichting die vele jongeren aanpreekt. Als je altijd al graag dieren verzorgde en graag je vrije tijd met dieren of op de boerderij doorbracht dan is de opleiding dierenarts slechts een kleine stap. De job van dierenarts schenkt je ongetwijfeld veel voldoening en dankbaarheid. Je zorgt in de eerste plaats voor de gezondheid en welzijn van de dieren, klein en groot zonder daarbij hun baasjes te vergeten. Als dierenarts heb je dus niet alleen een verzorgende, maar even goed een informerende taak. Bedenk hierbij dat het ook hier zeker niet alle dagen rozengeur en maneschijn is. Naast aangename momenten word je als dierenarts ook geregeld met pijn, verdriet en de dood geconfronteerd. Voor iemand die altijd al gek was op dieren en alles wat daarmee te maken heeft, is het beroep van dierenarts ongetwijfeld een aanrader.

Opleiding

Tijdens hun opleiding bachelor lopen toekomstige dierenartsen vooral stage op boerderijen, in asielen, maneges en dierenpensions

Tijdens hun opleiding bachelor lopen toekomstige dierenartsen vooral stage op boerderijen, in asielen, maneges en dierenpensions

Vooraleer de job van dierenarts te kunnen uitoefenen, moet je sowieso de opleiding dierenarts tot een goed einde brengen en die is zeker niet te onderschatten. Je kan zowel aan de Universiteit van Antwerpen als van Gent voor dierenarts studeren. Vooral de Gentse universiteit staat daarbij bijzonder hoog aangeschreven, zelfs op Europees vlak. Na een succesvolle opleiding van drie jaar heb je een bachelor diploma op zak. Wie zich verder wil specialiseren tot master heeft daarna nog eens drie jaar voor de boeg. Bedenk bij je keuze van dat iedere Universiteit andere klemtonen legt.

Tijdens je opleiding tot bachelor staan een belangrijk aantal uren stage op je programma, bedoelt om met zoveel mogelijk verschillende soorten dieren te kunnen omgaan. Die stage mag niet doorgaan bij een dierenarts of in een dieren kliniek. De meerderheid der studenten dierenarts lopen stage bij landbouwers, in paarden manèges en nu ook meer en meer in hondenpensions.

Belangrijke vakken tijdens je opleiding tot dierenarts zijn ongetwijfeld:

 

Als toekomstig dierenarts moet je uiteraard alle giftige planten en hun symptomen mét behandeling kennen

Als toekomstig dierenarts moet je uiteraard alle giftige planten en hun symptomen mét behandeling kennen

  • Plantkunde: als dierenarts moet je alle mogelijke giftige planten met hun symptomen kennen en herkennen. Hier is het heel belangrijk dat je de lijst met giftige planten goed vanbuiten leert. Ook de wetenschappelijke namen, giftige stoffen en symptomen moeten gekend zijn. Naast de lijst te blokken is verwacht men ook van je om de planten op foto te herkennen.
  • Etnografie: rassen -en beoordelingsleer. Aan de hand van foto’s van paarden, runderen, varkens, konijnen, duiven, parelhoenders, kippen, honden, katten, kalkoenen, schapen, geiten te zien en moet je de verschillende rassen herkennen.
  • Anatomie: om in dit vak te slagen moet je vooral Latijn goed beheersen. Vooral van arteriën, venen, musculi (spieren), lymfen en van het spijsverteringsstelsel van heel wat diersoorten. In de lessen anatomie moet je een heleboel tekeningen inkleuren.

Andere belangrijke vakken die tot de opleiding dierenarts behoren zijn zeker fysica, organische Chemie, anorganische chemie, weefselleer, orgaanfysiologie, biochemie, statistiek, en embryologie.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , ,