Op wat moet je letten bij het onderhoud van je zwembad?

Wat is er heerlijker dan tijdens de zomermaanden een verfrissende duik te nemen in je eigen zwembad in je tuin? We vertoeven steeds meer in onze tuin die we als een verlengstuk van onze woon- en leefomgeving beschouwen. Als gevolg daarvan wordt een eigen zwembad steeds populairder. Een eigen zwembad vraagt echter ook regelmatig en aangepast onderhoud. Op wat moet je letten bij het onderhoud en het schoonmaken van je eigen zwembad?

Niets is heerlijker dan baantjes trekken in je eigen zwembad, maar een zwembad vraagt uiteraard ook heel wat onderhoud

Je eigen zwembad in je tuin is leuk, maar brengt ook extra werk met zich mee. Wil je in de best mogelijke omstandigheden van je zwembad kunnen genieten, dan moet je regelmatig de waterkwaliteit van je zwembad controleren. Daar blijft het niet bij. Je moet uiteraard ook het water van je zwembad verversen en zowel de filter als de randen van je zwembad reinigen. Beschik je over weinig tijd voor het onderhoud van je zwembad, dan kan je er voor kiezen enkele werkjes op automatische piloot te laten uitvoeren.

Bladeren, stof en allerlei andere verontreinigingen zorgen voor troebel water en vormt algen en ziekmakende bacteriën. Een regelmatig onderhoud van je zwembad houdt niet alleen het zwemwater proper en gezond. Het zorgt tevens voor de lange levensduur van je zwembad.

Regelmatig de kwaliteit van het zwembadwater controleren is een must

Kwaliteit zwemwater

De kwaliteit van je zwemwater is daarbij erg belangrijk. Heeft dat water een te hoge zuurtegraad dan heeft dat uiteraard nadelige gevolgen voor je zwembad. Zo zal zuur water zowel de voegen als de metalen trap van je zwembad aantasten. Het onderhoud van je zwembad is een relatief dure zaak, maar zal je op termijn heel wat doen besparen. Voor een zwembad van zo’n negen bij vier meter en anderhalve meter diep betaal je al vlug  zo’n 1500 euro per jaar. Je mag rekenen aan gemiddeld 200 euro aan leidingwater, 250 euro aan elektriciteit en een even groot bedrag voor de aankoop van producten voor de kwaliteit van het zwemwater te verbeteren. Naar de verwarming van je buitenzwembad gaat gemiddeld nog eens zo’n 800 euro naar energie.

Zwembad stofzuigen

Tijdens een grondig onderhoud van je zwembad moet je in de eerste plaats al het organische afval zoals bladeren, takken en insecten zo grondig mogelijk verwijderen. Zuiver zwembadwater zal je doen besparen op de aankoop van allerlei chemische producten die je extra nodig hebt om het water in je zwembad te ontsmetten.

Je zwembad vraagt regelmatig een schoonmaakbeurt mùet een waterstofzuiger

Eerst met een schepnet en in tweede instantie met een waterstofzuiger kan je alle vuil en afval verwijderen. De bodem van je zwembad stofzuig je bij voorkeur tweemaal per week. Beschik je over te weinig vrije tijd, dan kan je dit werk overlaten aan elektrisch aangedreven robotten die over de bodem rijden en alle onzuiverheden opzuigen. Dan resten je enkel nog de trappen van je zwembad om wekelijks onder handen te nemen.

Zwembadwater filteren

Let bij de het plaatsen van je zwembad op dat het over een goede filterinstallatie beschikt. Een filterpomp voor je zwembad  zorgt immers voor een goede watercirculatie. Voor het beste resultaat werkt de  filterpomp van je zwembad minstens acht uur per dag en dit bij voorkeur tussen tien en zestien uur.

Bij privé zwembaden worden zandfilters veruit het meest gebruikt. Daarbij blijft alle afval in dit kwartszand achter. In sommige gevallen gebruikt men glasparels. Deze zijn relatief duur maar gaan wel langer mee. Om het zwembadwater te zuiveren zijn er ook goedkopere patroonfilters op de markt, maar die bezorgen je extra onderhoud. De filter van je zwembad reinig je best ook één keer per week. Bij zowel zandfilters als bij een actief filter doe je dat door het water gedurende een vijftal minuten in omgekeerde richting door de filter te sturen.

Extra tips voor zuiver en gezond zwembadwater:

  • Waterkwaliteit: wekelijks de kwaliteit van je zwembadwater controleren is een must. In hartje zomer doe je dat zeker tweemaal per week. Dat doe je best met teststrips of met digitale meters. Deze meten het gehalte aan stabilisator, een bestanddeel van chloortabletten, de alkaliniteit, het ph- gehalte of de zuurtegraad en het chloorgehalte. Wijken de gemeten waarden af, dan moet je het water verversen of er speciale producten aan toevoegen. Teveel kalk in het water kan aanslag aan de wanden veroorzaken. Om dit te voorkomen gebruik je jaarlijks een kalkstabilisator.

Hoe zuiverder je water hoe meer je kan besparen op allerlei chemische producten

    • Filterzand: vervang je om de drie tot maximum vijf jaar. Deze stekelige korreltjes veranderen onder invloed van erosie in ronde bolletjes die de filter onvoldoende doen werken. Het oude zand in je filter verwijder je met een stofzuiger. Nieuw zand kost gemiddeld negentig euro voor 125 kilo filterzand.
    • Ontsmetten zwembadwater: chloor is het meest gebruikte product voor het ontsmetten van het water in je zwembad. Controleer wekelijks het chloorgehalte en zorg driemaal per jaar voor een extra dosis chloor. Daardoor worden alle schadelijke organismen gedood. Je kan het water ook ontsmetten met ozon of uv. Daarvoor wordt het water door een apart toestel gevuld met ozon gestuurd. De werking van uv gebeurd op een gelijkaardige manier. Met ozon of uv bevat het zwembadwater zo weinig mogelijk chemische ontsmettingsmiddelen. Dergelijke toestellen zijn echter bijzonder duur, gemiddeld zo’n 2600 euro.
      Algemeen Zwembadstore
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,