Op wat moet je letten bij het onderhoud van je barbecue?

Bij goed weer zijn de heerlijke barbecuegeuren niet uit de lucht. En zeg nu zelf, wat is er gezelliger dan te genieten van een heerlijke barbecue met familie en vrienden in de tuin? Voor de lange levensduur van je barbecue is een regelmatig en goed onderhoud onmisbaar. Hoe maak je na een gezellige barbecue je toestel weer brandschoon?
Voor de lange levensduur van je barbecue moet je er vooral voor zorgen dat het rooster van je bbq steeds schoon en goed onderhouden is. Een zwart aangebakken barbecuerooster maakt barbecuen onaangenaam. Een slecht onderhouden barbecuerooster maakt barbecuen niet alleen onaangename maar ook ongezond. Alles wat in aanraking komt met vlees en alles wat zorgt voor een goede werking van de barbecue dient onmiddellijk en grondig gereinigd te worden.

Anti- aanbaklaag

Je kan je barbecue uiteraard op verschillende manieren reinigen en schoon maken. Bij het reinigen van het barbecuerooster moet je in de eerste plaats letten op de anti- aanbaklaag. Gebruik voor het schoonmaken van het barbecuerooster geen agressieve reinigingsmiddelen die de anti- aanbaklaag van het barbequerooster aantasten. Voorkomen is ook hier beter dan genezen en er zijn voldoende natuurlijke middelen beschikbaar om de rooster van je barbecue te reinigen.

Gebruik daarvoor ook zeker geen vloeistoffen of materialen met een schurende werking. Een natuurlijke ontvetter zoals citroen is een geschikt alternatief . Voor het schoonmaken en het onderhoud van je barbecuerooster is ook een velgenreiniger voor autobanden geschikt. Zorg er echter wel voor dat je het rooster van je barbecue zo vlug mogelijk en grondig spoelt.

hoewaarbbcroosterschoonmaken

Natuurlijke schoonmaakmiddelen barbecuerooster

  • Krantenpapier: draai na het grillen het rooster van je barbecue in krantenpapier. Maak het papier nat en legt in het gras. De volgende dag kun je met een schoonmaakdoek het rooster schoon wrijven
  • Citroen: wrijf met een halve citroen over het barbecuerooster. De aangebakken restjes geraken zo gemakkelijk los zodat je ze eenvoudig kunt verwijderen
  • Vuur: wanneer je de volgende keer de barbecue aansteekt en het vuur is aangewakkerd, kun je voor je het vlees op de barbecue legt het rooster voorzichtig schoonmaken met een borstel.
  • Olijfolie: voor je start met het voedsel te roosteren, kun je het rooster insmeren met olijfolie. Na het grillen volstaat een nat sponsje om het rooster grondig schoon te maken

Barbecue en rooster uit roestvrij (RVS) staal

Voor het lange leven van je barbecue is het materiaal waarin het rooster is gemaakt van groot belang. Je hebt daarbij de keuze roestvrij staal (RVS) of email. Een barbecue en rooster uit roestvrij staal is uiteraard bestand tegen roest. Roestvrij staal is ook onbreekbaar maar kan onder invloed van hoge temperaturen wel verkleuren. Barbecues uit roestvrij staal zijn duurder in aankoop, maar hebben bij een regelmatig en aangepast onderhoud wel een langere levensduur, en dat is beslist een niet te onderschatten voordeel. 

Een bbq met een beschermlaag uit email vraagt weinig of geen onderhoud

Een bbq met een beschermlaag uit email vraagt weinig of geen onderhoud

Barbecue en rooster met een beschermlaag van Email

Je kan ook kiezen voor een barbecue en rooster uit Email. Email betreft een extra beschermlaag uit gesmolten glas dat het metaal beschermt tegen corrosie. Een dergelijk rooster met een beschermlaag uit email is niet alleen roestbestendig maar weerstaat aan hoge  temperaturen en is bijzonder onderhoudsvriendelijk . Email is een bijzonder kwetsbaar materiaal, en minder buigzaam dan het metaal waarop het is aangebracht. Het risico op barsten is erg groot. 

  • Gas barbecues en elektrische barbecues: zijn onderhoudsvriendelijker dan barbecues op houtskool. Zowel bij gas barbecues als bij elektrische barbecues is de temperatuur beter regelbaar en het risico op aanbakken het kleinst.
  • Tip: Op zoek naar een goede barbequereiniger? Bekijk dan het aanbod onderhoudsproducten bij Emob4Garden.

Algemeen Barbecueplanet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,