Op wat moet je letten bij de functionele inrichting van je keuken?

Je keuken is ongetwijfeld de meest gebruikte ruimte van je woning. Je keuken is als het ware het warm kloppende hart van je woning waar je met het ganse gezin gezellig ontbijt, lekkere maaltijden bereid, bezoek ontvangt en praatjes maakt. Er is dus altijd wel iets te doen, in je keuken. De functionele inrichting van je keuken is dan ook hoofdzaak. Om je keuken zo functioneel mogelijk in te vullen moet je met de meest uiteenlopende factoren rekening houden. Hoe doe je dat dan, je keuken functioneel inrichten en de beschikbare ruimte zo goed mogelijk gebruiken?

Bij de functionele en gebruiksvriendelijke inrichting van je keuken moet je met vele factoren rekening houden

Bij de functionele en gebruiksvriendelijke inrichting van je keuken moet je met vele factoren rekening houden

Om een functionele inrichting van je keuken te realiseren, moet je in de eerste plaats kiezen naar welke soort keuken je voorkeur gaat. Wordt het een open, een half open of een gesloten keuken? Ieder keukentype heeft zijn eigen specifieke eigenschappen met zowel voor- als nadelen. Wat verwacht je van je toekomstige keuken?

  • Een open keuken: vergroot het ruimtelijk gevoel. Is het voor jou belangrijk om tijdens je keukenactiviteiten contact te houden of te babbelen met de overige gezinsleden of met je bezoekers? Overweeg dan zeker de inrichting van een open keuken. Hou daarbij wél rekening met de grotere geluidshinder die een open keuken met zich meebrengt. keukenopen1

Aan een open keuken zijn uiteraard ook enkele nadelen verbonden. Hou daar dus zeker rekening mee voor je definitieve keuze te maken. Zo is in een open keuken een krachtige dampkap en een goed werkend ventilatiesysteem om de vochtige kooklucht te verdrijven zeker geen overdreven luxe.

Kies je voor een open keuken, installeer dan een dampkap met koolstoffilter. Die haalt allen geurtjes uit de keukendampen en brengt de gezuiverde lucht terug naar binnen. Dit is energetisch gezien de beste oplossing, maar het vocht in die lucht blijft wel in de woning.

Gesloten keuken: wil je zo weinig mogelijk afleiding als je in je keuken aan het werk bent, dan heb je dit probleem zeker niet in een gesloten keuken. Hou je van sociaal contact, ook tijdens je werkzaamheden in de keuken? Kies dan zeker niet voor een gesloten keuken! Met een gesloten keuken blijft de rest van je woning vrij van vervelende kookluchtjes. Een Je gesloten keuken is gemakkelijker en beter te ventileren. Een gesloten keuken is hygiënischer omdat alle etenswaren in één ruimte blijven, en dat is voor vele keukenprinsessen (prinsen) wellicht de belangrijkste troef van een gesloten keuken.

In een gesloten keuken geniet je van maximale privacy...

In een gesloten keuken geniet je van maximale privacy…

Half open keuken: met een half open keuken heb je geen last van pottenkijkers maar kunnen storende geluiden je nog wel altijd van je kookkunsten afleiden. Een halfopen keuken wordt immers gedeeltelijk aan het oog onttrokken door een wand of toog. Ook een kookeiland kan een keuken visueel afbakenen van de eet- of woonkamer terwijl het open gevoel toch bewaard wordt. In zo’n half open keuken geniet je meer privacy dan een open variant. Ook hier is kiezen dus verre van gemakkelijk

Gebruiksvriendelijke keuken

De gebruiksvriendelijkheid van je toekomstige keuken is een andere belangrijke troef. Om je keuken zo gebruiksvriendelijk mogelijk in te richten hou je volgens keukenontwerpers best rekening met de keuken- of werkdriehoek. Het gaat hier uiteraard om een denkbeeldige driehoek tussen de spoelbak, het fornuis en de koelkast van je keuken. Tussen deze drie toestellen zal je je immers het meest moeten bewegen. Zorg bij het ontwerp van je keuken dat de afstand tussen die drie druk gebruikte toestellen zo klein mogelijk is. Om pijnlijke rugproblemen te voorkomen moet je zeker ook rekening houden met de hoogte van de werkplaatsen in je keuken. Voor velen een onbelangrijk detail tot hun keuken is afgewerkt is ongetwijfeld het aantal stopcontacten. Die heb je vooral in je keuken beter té veel dan té weinig…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , ,