Op wat moet je letten bij de aankoop van rookmelders?

Rookmelders kunnen jaarlijks vele doden en gewonden voorkomen en toch wordt het plaatsen van deze goedkope maar veilige toestelletjes over het hoofd gezien. Met zo’n rookmelder kan je vermijden dat je in je slaap door een verwoestende brand wordt verrast. Het plaatsen van rookmelders wordt dan ook in steeds meer steden en gemeenten verplicht. Wat verstaat men onder een veilige rookmelder en op wat moet je zeker letten bij de aankoop van zo’n rookmelder?

Dit wil je toch niet meemaken? Waarom plaats je dan geen rookmelders?i

Velen zien het plaatsen van veilige rookmelders over het hoofd en toch kosten deze toestelletjes gemiddeld amper tien euro. Voor de kostprijs moet je het plaatsen van rookmelders zeker niet laten, zeker niet wanneer je weet dat ze je leven kunnen redden. Velen gaan ervan uit dat een brand steeds bij anderen en nooit bij hen zal toeslaan. En denk maar niet dat je bij een nachtelijke brand door de geur van de rook zal gewekt worden, wel integendeel. Het is deze rook die voor de meeste slachtoffers zorgt omdat je door die rook uiteindelijk je bewijstzijn verliest. Terwijl je slaapt kan de brand zich razend vlug door  je huis verspreiden en dan is er geen houden meer aan. Wil je een nachtelijke en uitslaande brand overleven dan wordt je best zo vlug mogelijk gealarmeerd. Als je tijdig wordt verwittigd ben je mogelijk nog in staat om een eventuele woningbrand in de kiem te smoren. Om je voor een brand tijdig te waarschuwen bestaan er eenvoudige maar veilige apparaten, de rookmelders. Van zodra deze rookmelders rook waarnemen laten ze een schril geluid horen. Het plaatsen van rookmelders wordt geleidelijk aan meer en meer verplicht, maar ook daar waar die verplichting nog niet bestaat zijn rookmelders meer dan welkom.

Soorten rookmelders

Met rookmelders word je bij een woningbrand tijdig gealarmeerd

Met ionische en optische rookmelders had je vroeger de keuze tussen twee verschillende soorten rookmelders . Omdat ionische rookmelders een radioactief element bevatten blijven alleen de optische rookmelders over. Een rookmelder werkt op batterijen of op netstroom. Kies je voor netstroom dan moet je er over waken dat je steeds geschikte batterijen in voorraad hebt ingeval de stroom uit valt. Voor een aansluiting op het elektriciteitsnet heb je uiteraard bekabeling nodig. In nieuwbouw vormt dat geen probleem. In bestaande woningen gebruikt men meestal rookmelders op batterijen. De meeste rookmelders werken op gewone batterijen, andere zijn uitgerust met een duurzame lithiumbatterij die maar liefst tot tien jaar meegaat. Velen laten deze lithiumbatterijen nochtans links liggen wegens te duur, maar dat is onterecht. Zeker als je weet dat gewone batterijen jaarlijks moeten vervangen worden.

Extra mogelijkheden

De jongste generatie rookmelders bieden extra mogelijkheden.  Sommigen zijn uitgerust met een extra knop waarmee je hun geluid tijdelijk kunt uitschakelen. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld aan de barbecue of het fondue toestel zit en daardoor de rookmelders alarm zouden slaan. Andere rookmelders kunnen dan weer met mekaar verbonden worden en zullen je dus gelijktijdig waarschuwen. Dat zorgt uiteraard voor extra veiligheid.

 

Rookmelders plaatsen is kinderspel. Plaats ze wél steeds tegen het plafond op minstens 30 centimeter van de muren

Plaatsing en onderhoud

Een rookmelder zelf plaatsen is kinderspel. Je plaatst dit toestelletje uiteraard in de nabijheid van slaapkamers. Zijn er meerdere verdiepingen in je woning dan plaats je meerdere rookmelders. Plaats bij voorkeur geen rookmelder in je badkamer, keuken, garage of in je stookplaats. Dit laatste is wel nuttig wanneer wanneer je over een gesloten verwarmingsketel beschikt. In al deze plaatsen kan rook en/of stof gemakkelijk vals alarm veroorzaken. Bevestig rookmelders bij voorkeur tegen het plafond. Plaats ze minstens op dertig centimeter afstand van de muren. Je voorkomt zo dat ze in een dode hoek worden geplaatst waar de rook pas op het laatste moment komt.

Rookmelders vragen weinig of geen onderhoud. Regelmatig afstoffen en controleren op hun correcte werking volstaat. Waarschuwt de batterij van je rookmelder bijna leeg is, vervang ze dan onmiddellijk en wacht niet tot ook die overgebleven energie is opgebruikt…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , ,