Op wat moet je letten bij de aankoop van een boormachine?

Lentetijd is klustijd en voor het goed en doeltreffend uitvoeren van werken in en rond je woning heb je in de eerste plaats veilig en betrouwbaar materiaal nodig. Een gereedschap dat onmisbaar is voor het uitvoeren van allerlei werken is een boormachine. Het gamma boormachines is groot en de prijs ervan varieert van opvallend goedkoop tot onverwacht peperduur. Is een goede en betrouwbare boormachine noodzakelijk duur en op wat moet je letten bij de aankoop van een boormachine?

De ene boormachine is duidelijk de andere niet, zodat het belangrijk is vooraf te weten op wat je moet letten bij de aankoop van zo’n boormachine

Voor je een definitieve keuze maakt is het belangrijk te weten voor welke klussen je die boormachine vooral gaat gebruiken en hoe dikwijls je een boormachine nodig hebt. Je zal immers een keuze moeten maken tussen een boormachine met een snoer of een accu boormachine of wordt het uiteindelijk geen boormachine maar een boorhamer? En over de prijs van een boormachine valt zeker ook wel wat te zeggen. Onder alle koren is kaf en dat is ook hier het geval. Kies zeker niet het goedkoopste exemplaar, dergelijke boormachines zijn meestal waardeloos. Je mag aannemen dat dure boormachines niet alleen een langere levensduur hebben maar zeker ook gebruiksvriendelijk zijn. Kies zeker een duurder apparaat wanneer je weet dat je er vooral zwaardere klussen zal mee uitvoeren. Gebruik je slechts sporadisch een boormachine en dan nog uitsluitend om een gat te boren voor een foto, een schidlerij of bijvoorbeeld een kapstok op te hangen dan voldoet een eenvoudige en dus goedkope boormachine.

Accuboormachine

Kies je voor een accuboormachine zonder snoer dan is de sterkte van de motor (uitgedrukt in volt) van groot belang. Hoe hoger de voltage van je accu boormachine hoe sterker zijn motor. Je hebt hierbij meestal de keuze tussen accuboormachines met een voltage van 9,6, 12.0, 14,4 en 18 volt. Daarnaast is het aantal ampère/h van de accu van even groot belang. Hoe hoger het ampère/h, hoe langer je kan doorwerken met je accu boormachine. Let ook op het soort accu waarmee je boormachine is uitgerust. De twee meest voorkomende zijn Lithium Ion en NICd batterijen.

 • NiCd batterij: een nikkel- cadmium batterij is voorbijgestreefd en wordt enkel nog in goedkope boormachines gebruikt. Dergelijke batterijen bieden het nadeel dat ze vlug leeg lopen. Heb je zo’n boormachine met een NiCd batterij enige tijd niet gebruikt dan zal je ze weer moeten opladen voor je ermee aan de slag kan. Zo’n batterij moet je vlug herladen.
 • Lithium Ion batterij: biedt vele voordelen en geniet dan ook de voorkeur. Deze accu is veel lichter en loopt niet leeg, als je de boormachine enige tijd niet gebruikt. Ook dan kan je er onmiddellijk mee aan de slag.

Een accuboormachine is snoerloos en werkt op batterijen. De kwaliteit van deze batterijen zijn bepalend voor de gebruiksvriendelijkheid van de boormachine

Soorten boormachines

De ene boormachine is de andere niet. Er bestaat inderdaad heel wat verschil in de mogelijkheden en de prijs van boormachines. Zo zal je een keuze moeten maken tussen een klassieke boormachine, een klopboormachine of een boorhamer.

 • Een boormachine:  is geschikt voor het boren in hout, metaal en in zachte steensoorten.
 • Een klopboormachine: kan naast het lichtere werk ook kloppen zodat je met zo’n klopboor machine ook kan boren in hardere materialen en steensoorten en zelfs in beton.
 • De boorhamer: is de meest professionele boormachine. Deze klopboormachines zijn geschikt voor alle zware klussen zoals boren in beton. Bij sommige boorhamers kun je ook het draaimechanisme uitschakelen. Daardoor kan de boorkop niet meer draaien en draait alleen de hamer. Dat stelt je in staat om met je boorhamer ook zware afbraakwerken uit te voeren.

Let ook op de uitrusting

Bij de keuze van de meest geschikte boormachine let je best ook op zijn uitrusting, waaronder de boorhouder. Dieze boor zorgt er voor dat de boor op een veilige manier in de boormachine kan bevestigd worden. Dat kan met behulp van een sleutel, door een zogenaamd snelspan systeem of met SDS- plus.

Een klopboormachine

 • Boorhouder met sleutel: boormachines uitgerust met een boorhouder met sluitel zijn het minst gebruiksvriendelijk Je moet immers telkens bij het wisselen van boor deze in de boorkop bevestigen met behulp van een meegeleverd sleuteltje.
  Snelspan boorhouders: zijn veel gebruiksvriendelijker dan boorhouders met een sleutel. Met snelspan boorhouders ben je in staat om vlug en zonder extra gereedschap boren in de boorhouder te bevestigen.
  SDS-plus: is zonder twijfel het meest professioneel systeem. Het betreft een snelspan systeem waarmee je het gereedschap eenvoudig en vlug in de boorhouder klikt. De schacht van het gereedschap zit zodanig vast dat deze onmogelijk kan ronddraaien in de boorhouder. Vooral professionele boorhamers zijn met dit systeem uitgerust. Je hebt in geval van dit SDS- bevestigingssysteem wel speciale boren nodig. In de SDS- boorhouder kun je eventueel wel een losse tandkransboorhouder bevestigen zodat je met dit systeem ook gewone boren kunt gebruiken.

  Een boorhamer, geschikt voor het zwaardere (afbraak)werk

Extra tips voor het kopen van een boormachine:

  • De kracht van boormachines: is uiteraard belangrijk voor het efficiënt uitvoeren van werken en hangt of van het vermogen dat de motor van je (klop)boormachine of van je boorhamer kan overbrengen op de boorkop. De kracht van een boormachine wordt uitgedrukt is het maximale koppel getal (Nm). Hoe groter dit getal, hoe meer kracht het toestel kan ontwikkelen.
  • Veiligheid: profesionele boormachines zijn uitgerust met een veiligheidsslipkoppeling. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de boormachine stopt met draaien als de boorvastslaat, zo voorkom je verwondingen. Dit veiligheidsmechanisme verlengt ook de levensduur van het apparaat.

Boormachines tegen de laagste prijzen: check dan zeker Boormachinestore.be!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , ,