Onderhoud autobatterij voorkomt startproblemen in de winter

Tijdens de wintermaanden staan heel wat automobilisten langs de kant van de weg wegens startproblemen als gevolg van slecht onderhouden batterijen. Wil jij van dergelijke problemen gespaard blijven? Dan is het nu hét moment om de werking van je autobatterij grondig te controleren. Vervang liever nu je batterij dan in hartje winter met mobiliteitsproblemen te worden geconfronteerd. Op wat moet je letten bij het onderhoud van je autobatterij en wat is de prijs van een nieuwe autobatterij wanneer die aan vervanging toe is?

 

Tijdens de wintermaanden is het vooral de batterij van je wagen die het meest te lijden heeft onder sneeuw, ijs en lage temperaturen. Een vochtig klimaat en vriestemperaturen zijn de twee grootste vijanden van je autobatterij. En een goed functionerende batterij is noodzakelijk om je auto te kunnen starten.  Een batterij is dé energiebron van je wagen, zowel voor het starten als voor het leveren van voldoende energie om allerlei apparatuur en systemen probleemloos te laten werken wanneer de dynamo van je wagen onvoldoende stroom kan leveren.

Leveren van extra energie

 

De batterij van je wagen levert alle energie, nodig voor het starten van je auto. Hij levert ook extra energie aan alle apparatuur en systemen waarmee je auto is uitgerust wanneer die onvoldoende stroom krijgen van de dynamo. De batterij regelt tevens de stroom die door deze dynamo wordt aangemaakt tijdens de autoritjes. De dynamo van je wagen levert maximaal veertien voltt, en dat is niet altijd voldoende om probleemloos op de weg te gaan.

 

Kwaliteit autobatterij controleren

 

In vergelijking met vroeger, kun je nu weinig zelf doen aan je autobatterij. Terwijl je vroeger deze batterijen kon open maken en eventueel bijvullen, bestaat deze mogelijkheid nu niet meer. Autobatterijen zijn nu immers volledig gesloten. Zijn ze om de een of andere reden versleten, dan zit er niets anders op dan de batterij te vervangen. Je kan er enkel voor zorgen dat de polen van je autobatterij steeds volledig sulfaatvrij zijn. Dat komt de werking van je tijdens de komende winterperiode zeker ten goede.

 

Autobatterij tijdig vervangen

 

Door het vele starten, en als gevolg van het steeds wisselend energieverbruik bij het laden en ontladen, en door eventuele roestvorming op de verschillende batterijonderdelen, is het noodzakelijk tijdig je batterij te vervangen. Een versleten batterij is dikwijls oorzaak van kortsluiting en kostelijke herstellingen.

 

Verminderde startkracht

 

Stel je geregeld vast dat de kracht van de batterij, nodig om je wagen te starten afneemt en de motor van je auto slechts erg moeizaam op gang komt, dan is je autobatterij dringend aan vervanging toe. Niet alleen het veelvuldig gebruik, maar de hitte onder de motorkap veroorzaakt veel slijtage. Vochtige weersomstandigheden en vriestemperaturen zijn de grootste vijanden van je autobatterij. Door de winterkou verliest je batterij razendsnel van zijn capaciteit. Beschik je niet over een garage of een carport en slaapt je auto ook tijdens de wintermaanden in open lucht, dan hou je de batterij van je auto bij voorkeur op temperatuur met een thermisch deken. Let er ’s morgens bij het starten wel op dat je dit
deken weg neemt. Vele, korte ritten zijn veel schadelijker voor je batterij dan lange verplaatsingen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,