Nu druiven snoeien om volgend jaar te kunnen oogsten

In het najaar is er nog heel wat te doen in je tuin. Heb je in je tuin vooral struiken, planten en fruitbomen staan, dan is het nu ongetwijfeld snoeien geblazen. Dat is ook zo met druivelaars. Wil je volgend jaar volop druiven uit eigen tuin oogsten dan moet je hem nu op de juiste manier snoeien.  En dat niet alleen, een druivelaar moet je ook op de juiste manier krenten, toppen en overtollige bladeren weg knippen. Doe je dit alles volgens de regels van de kunst, dan kan je volgend jaar zoveel te meer genieten van je zelf gekweekte, sappige druiven!

Wil je volgend jaar veel grote en vooral sappige druiven oogsten dan moet je tijdig en op de juiste manier snoeien

Wil je volgend jaar veel grote en vooral sappige druiven oogsten dan moet je tijdig en op de juiste manier snoeien

Druivelaars moet je ieder jaar snoeien, net zoals dat met zo goed als alle heesters en bomen het geval is. Druiven snoeien is een werk van lange adem. Dat doe je immers in verschillende stadia, verspreid over enkele jaren. Druivelaars snoei je bij voorkeur diep in het najaar, bij het begin van de winter wanneer het zeker niet vriest. Op die manier gaat er geen sap uit de ontstane snoeiwonden verloren. Snoei dus bij voorkeur ’s middags wanneer het niet vriest. Snoei daarbij de twijgjes van je druivelaar op gemiddeld zo’n zeven centimeter, zeker niet meer!

Oogknoppen

Bij het snoeien van je druivelaar is het aantal oogknoppen erg belangrijk. Plantte je de druivelaar in de winter of het vroege voorjaar, dan wordt hij het eerste jaar gesnoeid tot op drie oogknoppen boven de grond. Op die manier zal de plant begin mei uitlopen. Laat bij voorkeur de bovenste scheut doorgroeien en haal de anderen weg. De scheut die je liet doorgroeien doet later dienst als de hoofdstam van je druivelaar. Om beschadiging te voorkomen moet deze scheut goed aanbinden. Uit deze jonge stok komt tijdens het tweede jaar een aantal ogen. De sterkste scheuten groeien vanuit de top van je druivelaar en moeten op hun beurt goed aangebonden worden om eventuele beschadiging te voorkomen. Na korte tijd groeien in de oksels van de bladeren van je druivelaar jonge zijscheuten, die in het vakjargon ‘dieven’ worden genoemd.

Tijdens het derde jaar draagt je druivelaar zijn allereerste bloementrossen

Tijdens het derde jaar draagt je druivelaar zijn allereerste bloementrossen

Dat is eveneens zo bij tomatenplanten. Deze zijscheuten of dieven moet je zo vlug mogelijk tot op het eerste blad terug snoeien. Alle scheuten  die uit de stam ontstaan moet je eveneens onmiddellijk verwijderen. Bij het begin van de winter wanneer het nog niet heeft gevroren, snoei je alle takken die tijdens het tweede jaar zijn gegroeid terug tot op één meter. Eén van deze takken bevestig je als horizontale legger en verlenging van de stal aan de draden. Groeit je druivelaar bijvoorbeeld tegen je pergola of je veranda dan laat je die er over heen groeien. Hou tijdens de zomer slechts één tak over die op zijn beurt in de winter tot op één meter wordt terug gesnoeid.

Bloementrossen

Tijdens het derde jaar draagt je druivelaar zijn allereerste bloementrossen. Je doet er best aan om de meeste van deze bloementrossen te verwijderen, zodat de overgebleven trossen veel beter kunnen groeien. Overweeg je een druivelaar bestaande uit verschillende verdiepingen, dan kun je dit derde jaar het tweede paar leggers laten verder groeien. Van die ogen die uitgelopen zijn hou je er maximum drie over die je op hun beurt opzij verder leidt.

Net zoals bij tomaten groeien in de oksels van de bladeren zijscheuten of dieven die onmiddellijk moeten weggehaald worden

Net zoals bij tomaten groeien in de oksels van de bladeren zijscheuten of dieven die onmiddellijk moeten weggehaald worden

 

Dieven

Net zoals dat bij tomatenplanten het geval is, moet je ook bij je druivelaar jaarlijks de dieven verwijderen. Dat doe je bij voorkeur in mei. De scheuten die onderaan de twijgen van je druivelaar zitten knip je best tot op twee bladeren terug. Eens dit karweitje achter de rug verwijder je de resterende okselscheuten op het moment dat ze zo’n tien centimeter groot zijn. Do dat niet bij alle scheuten of dieven tegelijk, want dan zal de groei van je druivelaar stil vallen.

Krenten

Jij wenst toch ook veel, grote en vooral sappige druiven? Dan moet je jaarlijks in augustus krenten uitdunnen. Knip met een schaar de kleinste en naar binnen groeiende bessen weg als ze zo groot zijn als een erwt. Zorg er voor dat alle overgebleven bessen los hangen en elkaar nergens raken om rottende bessen te voorkomen. Waak er verder over dat je het steeltje van de bessen volledig weg knipt, eveneens om rottende bessen te voorkomen. Voorkom ook dat de bessen in contact komen met je bezweet lichaam, anders is de kans groot dat de bessen verkurken.

Knip met een schaar de kleinste en naar binnen groeiende bessen weg als ze zo groot zijn als een erwt.

Knip met een schaar de kleinste en naar binnen groeiende bessen weg als ze zo groot zijn als een erwt.

Extra tips voor maximale oogst

  • Bladeren verwijderen: om goed te kunnen groeien en rijpen hebben druiven zoveel mogelijk zon nodig. Knip daarom de bladeren die over de druiventrossen hangen tijdig weg, bij voorkeur eind juli begin augustus
  • Scheuten toppen: eveneens in augustus moet je de scheuten toppen.  Tijdens het eerste jaar wordt de hoofdscheut bovenaan met drie bladeren getopt. De zijscheuten op maximum drie bladeren inkorten. Het tweede jaar top je dezelfde hoofdscheut op zo’n 250 centimeter en de zijscheuten tot op drie bladeren inkorten. In het derde jaar tenslotte top je tijdens de tweede helft van augustus weer tot op 250 centimeter. De tros dragende scheuten kort je dan in tot vijf bladeren voorbij de laatste tros druiven.
  • Gereedschap: gebruik bij het snoeien steeds geschikt en zuiver gemaakt gereedschap om overdracht van ziekmakende bacteriën en schimmels te voorkomen. Maak daarom je snoeischaar na iedere snoeibeurt proper met een speciale reinigingsspray die je in iedere doe het zelf zaak kunt kopen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,