Nu bestellen, later betalen steeds populairder

Dankzij het groeiend aantal gespecialiseerde websites, doen we meer en meer diverse aankopen online. Dat gaat van dagdagelijkse aankopen over schoonheids- en verzorgingsproducten tot duurdere investeringen als electrico, laptops, pc’s en televisietoestellen. Daardoor doen consumenten ook meer en meer beroep op uitgesteld betalen. Velen vergeten daarbij dat dit een verkapte vorm van lenen is. Hou er dan ook rekening mee dat geld lenen zéker niet gratis is, en binnen de vooropgestelde termijn moet worden terug betaald. Wat zijn  de verschillende mogelijkheden van nu bestellen en pas later betalen, en op wat moeten we zéker letten willen we problemen voorkomen?

Door het sterk groeiend aantal webwinkels, nam de jongste jaren ook in deze sector de concurrentie sterk toe. Steeds meer webwinkels bieden ons de mogelijkheid pas na de ontvangst van onze bestelde producten, toestellen of diensten, te betalen. Webwinkels passen deze vorm van uitgestelde betaling niet zomaar toe, ze doen daar uiteraard ook hun voordeel bij. Door deze verkoopsstrategie verhoogt hun omzet aanzienlijk.

Uitgesteld betalen biedt vele mogelijkheden

Uitgesteld betalen komt nu ook bij ons meer en meer voor. Zo proberen uitbaters van webwinkels de aankoopdrempel zoveel mogelijk te verlagen, om ook potentiële klanten aan te trekken op een ogenblik dat die met betaalmoeilijkheden te kampen hebben.

In één keer of gespreid betalen

Kiezen we voor uitgesteld betalen, dan hebben we als consument de keuze uit verschillende mogelijkheden. We kunnen ons aankoopbedrag éénmalig betalen op een vooraf afgesproken datum, of we kunnen onze betaling spreiden over enkele maanden. De meerderheid kiest voor deze laatste mogelijkheid. Dan wordt onze uitgestelde betaling meestal omgezet in een doorlopend krediet, gekoppeld aan een erg hoge rente.

Uitgestelde betalingsperiode zonder rente

Bij een uitgestelde betaling wordt in principe géén rente aangerekend, wél adminitratiekosten, en hier wringt dikwijls het schoentje. Hoe langer we wachten met terug betalen, hoe hoger onze administratiekosten zullen oplopen.

Kredietverstrekker neemt betaling over

Er zijn ook heel wat kredietverstrekkers in ons land die uitgesteld betalen mogelijk maken. Kredietverstrekkers die zich hierin specialiseerden, werken meestal nauw samen met webwinkels, supermarkten, grote electro- ketens, enz. Deze kredietverstrekkers betalen ons aankoopbedrag rechtstreeks aan de verkoper, en vorderen dat bedrag dan van ons terug. Zit je financieel moeilijk, dan kan je met de kredietverstrekker overeenkomen het verschuldigde bedrag in enkele keren te betalen. Voor deze regeling krijgen we een bijzonder hoge rente voor aangesmeerd.

Doorlopend krediet meestal voordeliger

Een doorlopend krediet bij jouw vertrouwde bankier is in de meeste gevallen zelfs stukken voordeliger. Ben je niet zéker  dat je jouw uitgestelde betaling in één keer kan terugbetalen, kies dan voor een doorlopend krediet of zelfs een persoonlijke lening, in plaats van een gespeciliseerde kredietverstrekker in te schakelen die rechtstreeks aan de verkoper zal betalen. Kan je dan niet tijdig aan de kredietverstrekker terug betalen, dan zit je pas écht in de financiële problemen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,