Natuursteen duurzaam met aangepast onderhoud

Marmer, graniet en kalksteen, één voor één duurzame materialen die niet alleen buiten, maar de jongste jaren ook meer en meer in onze keuken én onze woon- en leefruimte worden verwerkt. Bij een regelmatig én aangepast onderhoud, gaat natuursteen levenslang mee. Met welke tips en voorzorgsmaatregelen hou je bij voorkeur rekening om zo lang mogelijk van je oprit of je keuken uit natuursteen te genieten?

Kalksteen werd tot voor kort hoofdzakelijk buiten gebruikt. Samen met marmer, graniet en andere soorten natuursteen worden deze materialen nu ook meer en meer in ons interieur verwerkt. In hoofdzaak  in (moderne) keukens, als keukenblad. Hoe worden deze natuurlijke en duurzame materialen best onderhouden? Op welke manier kun je het verlies van glans, het ontstaan van vlekken of het verkleuren van je natuursteen voorkomen en, in het slechtste geval, ook behandelen?

Oorspronkelijke glans terug geven

Als gevolg van veelvuldig gebruik en slijtage, verliezen zowel marmer als graniet vlug hun glans. Glansverlies geldt vooral voor het zachtere marmer. Onze schoenzolen werken als schuurpapier, en nemen alle glans weg. Om dit te voorkomen, is het belangrijk je vloer uit natuurstenen regelmatig te ontstoffen en beschermende inloopmatten te leggen. Wil je een versleten natuurstenen oppervlak herstellen, dan is vakkundig verzoeten en polijsten noodzakelijk.

Zure reinigingsmiddelen vermijden

Doffe plekken in je natuurstenen vloer, ontstaan wanneerbij het gebruik van zuurhoudende reinigingsmiddelen, etsen genoemd. Zowel marmer als kalksteen, etsen vlug. Graniet is zuurbestendiger. Om etsing te voorkomen, gebruik je bij voorkeur geen “zure”schoonmaakmiddelen, die bijvoorbeeld citroen bevatten. Verschillende dranken en voedingsmiddelen bevatten hoge concentratie’s zuren, en kunnen gemakkelijk etsen. Lichte inetsing op marmer kan je verwijeren met een beetje marmerpolijst poeder. Bij een diepe inetsing, moet je vloer uit natuursteen grondig gerestaureerd worden.

Zo voorkom je ontsierende vlekken

Vlekken verwijderen in natuursteen is moeilijk. Om hardnekkige vlekken te voorkomen, verwijder je onmiddellijk iedere verontreiniging met een schone doek of keukenrol. Is dit onmogelijk,  dan kan enkel “poulting” met aangepaste chemische middelen, een oplossing bieden. Hier is tussenkomst van de vakman noodzakelijk. Om vlekvorming te voorkomen, verzegel je het verontreinigde oppervlak met een diep indringende “verzegelaar” of “sealer”.

Water vijand van natuursteen

Wees voorzichtig met water, het is de grootste vijand van natuursteen. Water veroorzaakt uitbloeiïngen, te herkennen als witte poederresten aan het oppervlak van je vloer in natuursteen. Het is ook een normaal verschijnselen bij een pas gelegde vloer. Dit  poeder is een mineraal zout uit de onderbedding. Om dit te verwijderen gebruik je dus zéker geen water, maar een gespecialiseerd product. Natuursteen zal blijven uitbloeiïen tot hij volledig is uitgedroogd. Afhankelijk van de ernst van het probleem, kan deze periode variëren van enkele dagen tot méér dan één jaar.

Vergeelde natuursteen door oxydatie

Vergeelde natuursteen is meestal het gevolg van het oxyderen van het aanwezige ijzer in het gesteente. Daar wordt je vooral mee geconfronteerd bij witte marmersoorten. Om blijvende vergeling te voorkomen, reinig  je natuurstenen vloeren met een alkalinereiniger of met wasstripper.

Explosies in marmeren vloeren

Witte puntvlekken ontstaan vooral in marmervloeren. Ze zijn het gevolg van kleine ‘explosie’s’ in de steenkristallen. Met vlakken, schuren en slijpen kan je deze beschadigingen tot een strikt minimum beperken.

Waterringen in tafelbladen

Waterringen en watervlekken komen eveneens veel voor op marmeren tafelbladen. Deze worden veroorzaakt door té hog concentraties calcium en magnesium uit het water. Om deze vlekken te verwijderen, gebruik je best een marmerpolish of een speciaal reinigingspoeder voor mamer. Je kan deze waterringen voorkomen, met het gebruik van een goede steenpasta of  een speciale wax.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , ,