Naar de ijsbaan: zo kies je de beste schaatsen

Er wordt ook in ons land reeds her en der volop geschaatst, en als de Siberische diepvrieskou nog een tijdje blijft duren, is de kans zelfs niet denkbeeldig dat de legendarische Elfstedentocht in Nederland dit jaar eindelijk toch nog eens kan geschaatst worden. Ben jij ook een fervent schaatser en op zoek naar de meest geschikte schaatsen? Kies dan schaatsen die het best bij je manier van schaatsen en je prestaties passen. Op wat moet je letten bij de aankoop van nieuwe schaatsen en welk prijskaartje hangt er aan vast?

Schaatsen moeten aan je voeten passen als gegoten. Ben je een beginnend schaatser, hou er dan rekening mee dat lang niet alle soorten en modellen schaatsen voor jou geschikt zijn.  Goede schaatsen beantwoorden in de eerste plaats aan je schaatsniveau, maar zeker ook aan je ervaring en aan je persoonlijke voorkeuren. Schaatsen zijn immers aangepast aan de verschillend schaatsdisciplines. Kies dus de juiste soort schaatsen voor maximaal schaatsplezier.

Voor leken lijken alle schaatsen op mekaar en speelt het geen rol welke soort schaatsen je aan je voeten hebt. Fout natuurlijk, want schaatsers hebben keuze uit vele soorten, modellen en prijzen. Recreanten gebruiken een andere soort schaatsen dan bijvoorbeeld ijshocckeyspelers . De typische ijshockeyschaats is bijzonder wendbaar en glijdt als het ware geruisloos over het ijs. De ijsschaats met de combi Noor op kop is dan ook geschikt voor een breed publiek. De typsiche ijsschaats heeft een opvallend kort ijzer met een sterke ronding.

Friese doorloper voor beginners

De meest bekende soort schaatsen voor gelegenheidsschaatsers is de Fries doorloper in hout die stilaan maar zeker plaats moet ruimen voor schaatsen in kunststof. Deze Friese doorloper is ideaal voor beginnende schaatsers die laag op het ijs staan. Bij deze Friese doorloper worden je voeten met behulp van banden en/of gespen op een plateau bevestigd.

Lage en hoge Noren

In tegenstelling met de Fries doorloper, is de lage Noor een schaats die hoger op het ijs staat, zodat dit model meer geschikt is voor gevorderde schaatsers Deze lage Noor wordt gebruikt wanneer de schaatser het risico loopt bij hoge snelheden hij/zij door het schuin hangen in de bocht met de schoen het ijs zou raken.

Bij rechtdoor schaatsen speelt het geen rol of je een lage of hoge Noor gebruikt. De lage Noor ligt stabieler op het ijs.

Combi Noren voor ongetrainden

Het betreft een combinatie van een skischoen en een Noorse schaats. Deze combinatie uit stevig kunststof tot boven de enkels, beperkt kwetsuren tot een strikt minimum. De combi Noor wordt vooral gedragen door beginnende schaatsers en diegenen met ongestrainde enkelspieren of een slechts balans.

Kunstrijschaatsen

 

Het ijzer van de kunstrijschaatsen is hol in plaats van bol geslepen en  bezitten een aantal zaagvormige tanden vlakbij de punt van de schaats. Deze dienen als hulp bij het maken van pirouettes en sprongen. Een kunstrijschaats heeft een opvallend hoge schoen om de stabiliteit nog te verhogen.

Hoge Noren voor shorttrackers

Shorttrackers schaatsen op extra hoge Noren met een kleine kromming in hun ijzer. Deze kromming heeft als enig doel de korte bochten zo vlug mogelijk en dus zonder valpartijen te kunnen nemen op de ijshockeybaan, waar shorttrackers te vinden zijn om hun adembenemende sport te beoefenen.

Klapschaatsen voor ervaren schaatsers

Ervaringrijke schaatsers doen het haast uitsluitend met zogenaamde klapschaatsen. Deze beschikken over een speciaal mechanisme waarbij de hiel tijdens de afzet van de verschillende schaatsbewegingen van de schaats los komt van de ijzers. Daardoor kan de schaatsers zijn ene been bij het afzetten volledig strekken en kan op deze manier langer afgezet worden tegen het ijs.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , ,