Mode opleidingen in België op alle niveau’s

modeBelgische jongeren tonen heel wat belangstelling voor het mode gebeuren. Daar zit de wereldbefaamde Antwerpse Modeacademie voor veel tussen. Deze academie levert dan ook niet voor niets modeontwerpers die zich met het kruim van het modegebeuren op op wereldvlak kunnen meten. De Antwerpse zes met Ann Demeulemeester, Dirk Bikkenbergs, Walter Van Beirendonck, Dries Van Nooten, Marina Yee en Dirk Van Sande staan stuk voor stuk borg voor de kwaliteit van het Antwerpse mode onderwijs.

Waar kunnen jongeren terecht voor mode opleidingen in België?

Waar kunnen al deze geïnteresseerde jongeren terecht voor mode opleidingen in België? De Antwerpse Modeacademie is uiteraard dé referentie op dit vlak, maar de mode opleidingen in België blijven gelukkig niet uitsluitend tot deze Antwerpse Modeacademie beperkt. Maar goed ook, want niet alle jongeren hebben evenveel talent om te slagen aan de Antwerpse Modeacademie, en onder de top is er nog voldoende plaats om zich in de mode kijker te plaatsen. Ook voor deze jongeren zijn er in ons land vele studiemogelijkheden. Iedere (provinciestad) en alle onderwijsnetten beschikken over mode opleidingen op alle niveau’s. Geïntresseerden vinden dan ook beslist hun gading in de vele mode opleidingen die België telt.

Antwerpse Modeacademie wereldvermaard

Ambitieuze jongeren die het in de modewereld zo ver mogelijk willen schoppen, viseren uiteraard een opleiding aan de Antwerpse Modeacademie. Niet verwonderlijk, want deze behoort samen met het Londense Central Saint Martins en het Royal College of Art tot de absolute wereldtop op het vlak van mode, fashion en kledingontwerp. De Antwerpse Modeacademie telt dan ook leerlingen uit alle hoeken van de wereld.

Toekomstige studenten moeten aan strenge voorwaarden voldoen

Begrijpelijk dus dat niet zomaar iedereen aan de Antwerpse Modeacademie wordt toegelaten. De lat wordt hier ontzettend hoog gelegd, en dat is dan ook al aan de uiterst strenge toelatingsvoorwaarden te merken. Wat de naam misschien zou kunnen laten vermoeden, ziet men het modegebeuren aan de Antwerpse Modeacademie niet als een kunst. Men wil het het ontwerpen in de eerste plaats op een hoogstaande artistieke manier invullen. Men is dan dan ook bijzonder veeleisend op creatief gebied. Elk ontwerp moet door de student- ontwerper verduidelijkt en becommentarieerd worden.

Vierjarige opleidingscyclus

Een opleidingscyclus aan de Antwerpse Modeacademie duurt in totaal vier jaar. Ieder jaar krijgt een aparte invulling. In het eerste opleidingsjaar legt men de focus op het ontwerpen van zowel een rok als een jurk en een experimenteel ontwerp. Het jaar nadien staat het ontwerpen van een historisch kostuum en van maar liefst vijf hedendaagse silhouetten op het lesprogramma. In het derde jaar krijgt men het ontwerpen van een etnisch kostuum en van een eigen collectie van in totaal acht silhouetten voorgeschoteld. De laatstejaarsstudenten moeten een eigen, evenwichtige collectie ontwerpen én voorstellen.

Thuis studeren voor kledingontwerper

Naast de Antwerpse Modeacademie en de verschillende klassieke mode opleidingen in Belgie, kunnen geïntresseerde jongeren die het op een meer bescheiden niveau zien, terecht bij Thuisstudie, waarmee ze op eigen ritme thuis kunnen studeren voor kledingontwerper. Het zelf leren ontwerpen van de meest uiteenlopende kleidingsstukken staat hier uiteraard centraal. De kostprijs van zo’n thuisopleiding kledingontwerper bedraagt 190 euro en is officieel erkend door de Vlaamse overheid. Dat is een belangrijk pluspunt. Dat stelt cursisten immers in staat te betalen met dienstencheques. Studenten die slagen in het eindexamen, krijgen het diploma van kledingontwerper toegekend. Meer info op http://www.thuisstudie.be.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , ,