Met een energiezuinige infraroodverwarming haal je de zon in huis

We zoeken voortdurend naar energiezuinige manieren om onze woning zo goed mogelijk te verwarmen. We hebben daarbij gelukkig steeds meer oog voor onze gezondheid. Wat is de meest gezonde binnenhuisverwarming? Het antwoord op deze vraag hangt uiteraard van vele, meestal persoonlijke factoren af. Toch valt de verhoogde belangstelling voor binnenhuisverwarming met infraroodstralen op. Wat is infraroodverwarming en wat zijn de voordelen van deze ‘nieuwe” manier om onze woning zo goed mogelijk te verwarmen?

Met infraroodverwarming wordt je woning gelijkmatig verwarmd

Met infraroodverwarming wordt je woning gelijkmatig verwarmd

 

We kennen deze infraroodstralen vooral van de sauna en de infrarood cabine. En we weten allemaal welke gunstige invloed deze infraroodstralen hebben op zowel onze geestelijke als lichamelijke gezondheid. Levert binnenhuisverwarming met soortgelijke infraroodstralen ons dezelfde voordelen op?

Om op zoek te gaan naar de voordelen van deze nieuwe manier van binnenhuisverwarming, moeten we uiteraard eerst nagaan wat zo’n binnenhuisverwarming met infraroodstralen is. Als gevolg van de steeds strengere isolatienormen en de sterk evoluerende technologie zijn we nu perfect in staat onze woningen te verwarmen met infrarood verwarming. Dat zorgt voor vele voordelen. Deze jonge en revolutionaire verwarmingstechniek zorgt voor een lagere energierekening en heeft in vergelijke met de bestaande manieren van binnenhuisverwarming veel minder plaats nodig.

De straling van zo'n infraroodverwarming zijn zonder enig gevaar voor onze gezondheid

De straling van zo’n infraroodverwarming zijn zonder enig gevaar voor onze gezondheid

Zuinig

Infrarood verwarming is relatief energiezuinige manier om je woning efficiënt te verwarmen. In vergelijking met centrale verwarming wordt hierbij niet de lucht in je woning maar wél de massa verwarmd. Zo haal je met deze infraroodverwarming de zon in huis. Precies zoals dat met de zonnewarmte het geval is geven bij infraroodverwarming de verwarmde materialen zoals de muren, het plafond maar ook je meubels hun warmte af aan hun omgeving.

Plaats besparend

Zo’n vijftien jaar geleden was er voor het eerst sprake van binnenhuisverwarming via infraroodstralen. Gedurende deze periode evolueerde deze techniek zo razend vlug dat deze verwarming eigenlijk in niets nog vergelijkbaar is met de eerste infrarood verwarmingsinstallaties. De nieuwe generatie verwarmingstoestellen werd niet alleen steeds beter, ze kunnen ook meer. Ze zijn zodanig geëvalueerd dat je er nu probleemloos je woning kunt mee verwarmen. In de meeste gevallen is deze verwarmingsinstallatie in panelen verwerkt die véél kleiner zijn dan de klassieke radiatoren van onze centrale verwarming. De installatie van zo’n infrarood verwarming is dan ook stukken eenvoudiger. Nu zijn er zelfs volledig vrijstaande kacheltjes en hangmodellen met infraroodstralen voor aan het plafond beschikbaar.

Infrarood verwarming neemt beduidend minder plaats in, in vergelijking met bijvoorbeeld centrale verwarming

Infrarood verwarming neemt beduidend minder plaats in, in vergelijking met bijvoorbeeld centrale verwarming

Straling

De stralen die door zo’n infraroodverwarming worden uitgestuurd zijn volledig onschadelijk. Om je woning zo egaal en zo aangenaam mogelijk te verwarmen maakt men hierbij gebruik van een frequentie van gemiddeld 10.000 nanometer. Bij klassieke radiatoren ontstaan meestal temperatuurverschillen die tot enkele graden kunnen oplopen.

Voordelen

Elke soort verwarming heeft zowel voor- als nadelen. Binnenhuis verwarming met infrarood is niet alleen energiezuinig en plaatsbesparend, het heeft ook een gunstige invloed op je gezondheid.

  • Energiezuinig: we worden allemaal meer en meer bewust van de noodzaak van energiebesparing. Niet alleen voor onze energierekening maar even goed voor ons leefmilieuInfraroodverwarming valt op door zijn laag verbruik. Per graad die een ruimte verwarmd wordt, wordt er met zo’n infraroodverwarming maar liefst zeven procent bespaard in vergelijking met centrale verwarming
  • Massa wordt verwarmd: infrarood verwarming biedt het bijkomende voordeel dat niet de lucht, maar de massa wordt verwarmd. Muren, vloeren, meubels en noem maar op  houden zo hun warmte langer vast en ook dat zorgt voor een extra besparing. Om een vierkante meter van je woning te verwarmen heb je met zo’n infraroodinstallatie gemiddeld  34 watt nodig.

    Vooral verwarmingstoestellen met een vlam zorgen voor veel fijn stof in onze woning

    Vooral verwarmingstoestellen met een vlam zorgen voor veel fijn stof in onze woning

Infrarood verwarming is ook gezond:

  • Luchtwegen: klassieke verwarmingsinstallaties brengen lucht in beweging. Zeker wanneer deze gedurende een relatief langere periode niet worden gebruikt kan dat veel schadelijke stofdeeltjes in de lucht brengen en dat is vooral ongezond voor zij die last hebben van hun luchtwegen. Daar heb je met infraroodverwarming niet het minste last van
  • Gezonde cel productie: de lange golf van een infrarood verwarmingssysteem is bevorderlijk voor een gezonde cel productie. Bio-energetisch infrarood licht activeert de watermoleculen en stimuleert eveneens hun ionisatie en resonantie. Veel mensen installeren dan ook warmtecabines in de badkamer om je batterijen weer op te laden tijdens de koude en vochtige  wintermaanden.

Verbruikskosten

Infraroodverwarming heeft zijn lage verbruikskosten te danken aan het feit dat niet de lucht maar de massa wordt verwarmd. Met één paneel van 1000 Watt ben je in staat een ruimte van 25 vierkante meter te verwarmen. Een geïnstalleerd vermogen van gemiddeld vijftig watt per vierkante meter volstaat. Bij klassieke verwarming komt dit neer op 100 Watt à 125 Watt per vierkante meter. Omgerekend is er bij infraroodverwarming ongeveer de helft aan vermogen nodig om dezelfde ruimtes te verwarmen. Daarenboven ligt de comforttemperatuur anderhalve graad lager in vergelijking met klassieke verwarming. Met een infraroodverwarming bespaar je jaarlijks tot 50 procent op je verwarmingskosten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , ,