Met deze tips maak je geslaagde foto’s in de sneeuw

Met kerst en nieuwjaar in het vooruitzicht tellen vele landgenoten de dagen af tot hun vertrek naar hun favoriete winterse vakantiebestemming. Ze gaan er ongetwijfeld met volle teugen genieten van hun tochten op de latten midden sneeuw, ijs en een immense natuur. Dat alles nodigt uiteraard uit tot het maken van foto’s, maar op wat moet je letten voor het schieten van mooie en geslaagde foto’s in de sneeuw?

Fotograferen in de sneeuw is lang niet zo gemakkelijk dan het er op het eerste gezicht uitziet…

Trek je tijdens de komende kerstvakantie zoals zovelen richting sneeuw en wil je alle activiteiten op foto vastleggen? Mooie en geslaagde foto’s nemen in de sneeuw is niet zo gemakkelijk en vraagt zowel aanpassingen aan het materiaal als aan je werkwijze. Tijdens het fotograferen in  de sneeuw moet je in de eerste plaats natuurlijk rekening houden met de winterse weersomstandigheden en met de aard van de omgeving. En er bestaat uiteraard ook een groot verschil tussen het fotograferen in de sneeuw met een compact camera of met een meer gesofisticeerde reflexcamera.

Iphone komt nog veel tekort

Met het maken van (geslaagde) winterfoto’s in de sneeuw zijn we niet zo goed vertrouwd. Om toch geslaagde winterfoto’s te maken moet je met enkele voorschriften rekening houden. Foto’s schieten in de vrieskou, met sneeuw, zon en razend vlugge skiërs en snowboarders is zeker niet vanzelfsprekend. Daarnaast speelt je keuze van fototoestel uiteraard een belangrijke rol.  Smart- en iphones krijgen meer en meer de allures van volwaardige fotocamera’s. Voor het fotograferen in winterse omstandigheden schieten ze niettemin toch nog wat tekort in vergelijking met een échte fotocamera.

Extra tips van de fotograaf

  • Compact camera’s: de batterij van zo’n compact fototoestel moet zeker vriestemperaturen tot min tien graden aankunnen.
  • Reflextoestel: voor diegenen die méér van hun vakantiefoto’s verwachten. Gebruik voor het fotograferen in de sneeuw bij voorkeur je standaard lens. Telelenzen maken alles nog ingewikkelder.
  • Lichtinval: deze wordt niet alleenbeïnvloed door de sneeuw, maar meestal ook de zon. Onderbelichting zorgt er voor dat skiërs en andere sportievelingen veel te donker op de foto staan. Dit voorkom je door je foto’s over te belichten. De meeste compact camera’s beschikken over een speciale ‘sneeuwinstelling’. Regel je de de belichting zelf, zorg er dan voor dat de spotmeting op de skiër(s) en niet op de… sneeuw is gericht.
  • Scherpstelling: een compact fotocamera stelt de juiste scherpte automatisch in. Gebruik je een reflex camera fotografeer dan met een continue focus, die je op de aankomende skiër richt. Kies je voor ‘continue focus’ dan zal je toestel doorlopend zijn scherpteregeling aanpassen. Je kan ook op één bepaald punt scherp stellen.
  • Temperatuurs verschillen: hou bij het fotograferen in de sneeuw zeker rekening met de grote temperatuurs verschillen tussen binnen en buiten, dat doet je lens aandampen. Bij een reflex camera haal je de lens nooit van de body, dat veroorzaakt na enige tijd schade aan je toestel.
  • Diepte: breng de nodige ‘diepte‘ in je sneeuwfoto’s door bijvoorbeeld een ligstoel, een leuning, ski’s, een skiër of een andere gelegenheidssporter op de voorgrond te plaatsen.

  • Weerkaatsing: sneeuw laat zich niet gemakkelijk goed in beeld brengen. Is ook de zon op de afspraak dan zal de sneeuw teveel licht weerkaatsen. Bij bewolkt weer meet de lichtmeter ook de reflecties door de sneeuw, waardoor hij te vroeg stopt met belichten. Grijze sneeuw en veel té donkere foto’s zijn hiervan het succes. Dit kan je oplossen met het gebruik van de belichtingscompensatie.
  • Schaduw: bevindt het onderwerp van je foto zich in de schaduw onderwerp in de schaduw, dan is de kans op een… blauwe foto zeer groot. Experimenteer met de witbalans-stand of stel deze witbalans in met de hand.
  • Camera beschermen tegen de kou: bescherm je camera tegen de kou. Een goed isolerende fototas die daarbovenop tegen een stootje kan is beslist geen overbodige luxe.
Enhanced by Zemanta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,