Met deze tips komen je kippen gezond de winter door

Niet alleen je tuin, auto of je woning krijgen het tijdens de koude en vochtige wintermaanden zwaar te verduren. Dat is zeker ook het geval met onze dieren waarvan er velen ook tijdens de winter in de buitenlucht verblijven. Deze vragen extra bescherming tegen koning winter. Onze kippen zijn in dit geval en vragen extra aandacht tegen koude en vooral nattigheid. Met deze tips komen je kippen ongetwijfeld gezond de winter door. 

Kippen zijn goed bestand tegen koude, maar houden niet van sneeuw en ijs…

Kippen stellen zich met weinig tevreden, maar in tijdens de wintermaanden vragen ze toch extra aandacht en verzorging. Precies zoals de meeste andere vogels, zijn kippen nochtans beter bestand tegen de kou dan tegen de zomerse warmte. Mits het in acht nemen van enkele maatregelen zijn kippen perfect gezond te houden, ook in de winter. Extra bescherming maakt het leven van onze kippen in de winter nochtans heel wat draaglijker.

Zuiver water

Kippen hebben een grotere behoefte aan water dan aan eten, zelfs tijdens de winter.  Zorg er dus voor dat je kippen in alle omstandigheden voldoende water hebben. Controleer daarom enkele keren per dag of er nog voldoende, niet bevroren water in de drinkbak aanwezig is.

Wees echter voorzichtig met het geven van drinkbaar water. Gebruik zeker geen warm water. De vrijgekomen waterdamp zet zich immers vast op de lellen en kammen van de kippen en die zijn erg gevoelig, zeker voor vocht en vriestemperaturen. Voeg geen middeltjes toe om het water tegen bevriezing te beschermen. Velen gebruiken daarvoor zout, maar daar krijgen de kippen nog meer dorst. Net als zout, is zeker ook het toevoegen van suiker aan het water sterk af te raden.te raden. Het water zal ook dan bevriezen en je kippen zullen nog meer drinken. Gebruik bij extreme weersomstandigheden kleine waterverwarmers, speciaal ontworpen voor de drinkbak van onze kippen.

Controleer minstens enkele keren per dag of het drinkwater van je kippen niet bevroren is. Hun kam en lellen zijn erg gevoelig voor vriestemperaturen

Kunststof materialen beter dan metaal

Gebruik bij voorkeur drinkbakjes uit kunststof. Metalen drinkbakken vergroten het risico van het vast vriezen van de kippen met hun kam of lellen. Zet de drinkbak op een plek waar het meeste zon komt, dan zal het water minder snel bevriezen. ’s Nachts drinken kippen weinig of niet. Haal de drinkbak ’s avonds binnen. Zo voorkom je bevriezing en beschadiging van de drinkemmer.

Extra nood aan koolhydraten

Zorg er voor dat je kippen onbeperkt beschikken over legkorrel, meel of over gemengd graan. In de winter heeft een kip voer met veel koolhydraten nodig om warm te blijven. Belangrijkste leveranciers van koolhydraten zijn vooral mais, gerst, zonnebloempitten  en sorghum. Geef geen vetbollen of ander voer voor wilde vogels.

Maak kippenhok sneeuwvrij

Kippen hebben een hekel aan sneeuw en ijs. Zorg er dan ook in de eerste plaats voor dat ze dieren sneeuwvrij naar hun drink- en voederbak kunnen.  Sommige kippen hebben zo’n afkeer aan sneeuw en ijs dat ze liever verhongeren dan over een besneeuwde en bevroren ondergrond te lopen.  Je doet tijdens  de wintermaanden je kippen veel plezier door hen wat extra ontspanning te bieden door bijvoorbeeld groenten op te hangen en hen te verwennen met een handjevol meelwormen.

Vaseline tegen bevroren poten, lellen en kammen

De poten, kammen en lellen van kippen zijn erg gevoelig voor bevriezing. Kijk bij rassen met voetbevedering af en toe of zich geen ijs tussen de veren en tenen heeft vastgezet. Probeer dit met bijvoorbeeld met behulp van een handhaardroger te verwijderen en zet de kip daarna even in haar hok om de poten langzaam te laten afkoelen. Als ze met warme poten terug de sneeuw inloopt zal het smeltwater vlug weer aanvriezen.

Zorg er bij speciale kippenrassen voor dat er zich geen ijs vormt tussen hun behaarde poten

Kippen en hanen met grote kammen en lellen kun je tegen vorst beschermen door deze in te smeren met bijvoorbeeld uierzalf of vaseline (drogist) zodat ze minder vlug uitdrogen en bevriezen. Een bevroren kam of lel herken je aan zijn zwarte kleur.

Zorg voor ventilatie in het nachthok. Een hermetisch afgesloten hok zorgt ervoor dat zich condens uit de uitgeademde lucht afzet op de kippenkammen en lellen zodat deze sneller bevriezen.

Extra tips van de dierenarts

  • Ventilatie: zorg voor een goede ventilatie in je kippenhok. Een verwarmd nachthok is niet nodig. Kippen kunnen heel goed tegen de kou, maar houden niet van tocht en nattigheid.
  • Verwarming: een verwarmd hok is dus zeker niet nodig. Een te groot temperatuursverschil maakt ze ziek. Hou je kippen wél uit de tocht. Kippen in een tochtrijk nachthok verbruiken teveel energie om zich warm te houden.
  • Leggen:in de wintermaanden leggen hennen minder door een gebrek aan daglicht. Dat kun je deels voorkomen door je kippenhok te verlichten.

    Kippen zijn uitstekend bestand tegen vrieskou, maar niet tegen tocht. Een tochtvrij hok is dus een must

  • Extra weerstand: laat steeds een teentje look in het drinkwater drijven, dat zorgt voor extra weerstand, nodig om gezond de winter door te komen. Ze zijn dan immers beter bestand tegen allerlei ziektes. De kippen zullen sterker zijn en minder vatbaar voor ziektes.
  • Luizen en vlooien: kun je voorkomen door gedroogde varens in de legnesten te leggen. zijn een probaat middel tegen luizen en vlooien. Pluk de varens in de zomer en laat ze drogen. De gedroogde varens kan je dan bewaren en telkens toevoegen aan het nestmateriaal.
  • Rust: kippen houden van rust. Jaag ze dan ook zo weinig mogelijk op. Kippen zijn immers erg gevoelig aan stress.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,