Met de auto veilig naar je favoriete skigebied

Zowel trein, vliegtuig als autocaruitbaters bewegen hemel en aarde om de gunsten van de wintervakantieganger te winnen, maar geen van dit trio slaagde daar tot hiertoe in. De auto was, is en blijft voorlopig het favoriete vervoermiddel om ons naar onze winterse vakantiebestemming te brengen. Hoge brandstofprijzen en soms erg moeilijke rijomstandigheden kunnen daar niets aan veranderen.

Koning auto is en blijft ons favoriete vervoermiddel naar onze winterse vakantiebestemming. Je moet wel over voldoende rij ervaring beschikken om veilig sneeuw en ijs te trotseren

Toch doe je er goed aan om goed voorbereid te zijn op een lange autorit over sneeuw en ijs. En dat niet alleen, ook je auto krijgt het bij deze barre winterse omstandigheden bijzonder zwaar te verduren. Op wat moet je letten om je auto in topconditie aan het vertrek naar je skioord te brengen? En met welke factoren moet je beslist rekening houden om niet alleen veilig op je vakantiebestemming maar ook thuis te geraken?

 

Eenvoudige onderhoudsklussen aan je auto kun je zelf uitvoeren, maar voor enkele grotere en ingewikkelde raadpleeg je best een garagist.Zo laat je de motor van je wagen bij voorkeur door de garagist afstellen. Vraag hem zeker ook je koelvloeistof eventueel bij te en een batterijtest uit te voeren. Een goed functionerende batterij is een van de belangrijkste vereisten om zonder al teveel startproblemen te worden geconfronteerd. Bij lage temperaturen, sneeuw en ijs heeft de batterij van je wagen immers extra energie nodig om te kunnen starten. Een batterij moet over z’n maximum capaciteit beschikken, want bij vriestemperaturen verliest deze al vlug heel wat van haar vermogen. Een zaak die dikwijls over het hoofd wordt gezien is het aanspannen van de V- riem, een kleinigheid maar erg belangrijk bij het starten omdat deze V- riem de alternator aandrijft.

Zorg voor maximale zichtbaarheid

Zorg zelf in de allereerste plaats voor een goede zichtbaarheid voor je vertrekt, dat zal je onderweg zéker nodig hebben. Maak daarom alle ruiten en dit zowel langs binnen als langs buiten brandschoon met een speciaal daarvoor ontworpen ruitenreiniger.

Maak je autoruiten zéker niet ijsvrij met je ruitenwissers,De rubbers zullen het al vlug begeven.

Vergeet ook het reservoir van de vloeistof voor je ruitenwissers niet bij te vullen en maak in geen geval je voorruit ijsvrij met je ruitenwissers, de rubbers zullen het immers al vlug begeven.Om het vastvriezen van  je deuren te beletten kun je voor je vertrek best de rubbers ervan grondig inwrijven met vaseline.

 Op je vakantiebestemming

Eens veilig op je vakantiebestemming, neem je best onmiddellijk enkele veiligheidsmaatregelen om … in de best mogelijke omstandigheden te kunnen vertrekken wanneer je skivakantie achter de rug is. Heel wat skidorpen zijn al autovrij en beschikken over gratis skibussen om de wintertoeristen naar hun bestemming te brengen. Parkeer daarom je wagen zodanig dat je bij je vertrek naar huis gemakkelijk kan vertrekken. Vooraf weten dat je auto zodanig geparkeerd staat dat je bergaf én voorwaarts kunt vertrekken zal je ongetwijfeld gerust stellen. Schakel bij aankomst zeker alle elektrisch aangedreven systemen zoals verlichting, radio en ruitenwissers uit zodat de batterij van je wagen zo weinig mogelijk wordt belast en bij je vertrek uit je winters vakantieoord over al zijn energie beschikt om te kunnen starten. Parkeer je auto in eerste versnelling zonder je handrem te gebruiken, zo kan deze onmogelijk vastvriezen.

 Sneeuwvrije wagen bij vertrek

Laat bij aankomst je auto achter op een van de vele randparkings. Skibussen brengen je veilig ter plaatse

Maak bij je vertrek uit je vakantieoord je auto sneeuw en ijsvrij, dat voorkomt problemen tijdens ja afreis. Stel je dus niet tevreden met een vrijmaken van een klein kijkvenstertje. Maak zeker ook het dak en de motorkap vrij, dit laatste is erg belangrijk om het ventilatiesysteem van je wagen goed te laten functioneren. Maak ook je lichten sneeuw- en ijsvrij, en beschikt je wagen over voorwielaandrijving, maak dan een plaatsje voor je wagen sneeuwvrij. De eerste meters door de sneeuw zijn immers de moeilijksten. Alleen wanneer de weersomstandigheden het niet toelaten, vertrek je in tweede versnelling. Probeer steeds zo langzaam mogelijk in eerste versnelling te starten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,