Maak kennis met de nieuwste verwarmingstrends

Wanneer het om de verwarming van onze woningen gaat zijn hout en houtkachels nu al ettelijke jaren erg populair. Houtkachels krijgen echter meer en meer concurrentie van zowel speksteenkachels als de bijzonder milieuvriendelijke en zuinige pellet kachels. Een verwarmingsmethode die het bij ons ook steeds beter doet is de hydride verwarming. De nieuwe verwarmingstoestellen willen samen met hun energiezuinigheid ook op esthetisch vlak steeds meer bieden. Ook hier wil het oog immers ook wat!  

Houtkachels zijn bij ons bijzonder populair maar ondervinden steeds meer concurrentie van pellet- en speksteenkachels

Houtkachels zijn bij ons bijzonder populair maar ondervinden steeds meer concurrentie van pellet- en speksteenkachels

Ook in de verwarmingssector zit men dus duidelijk niet stil. De voorbije jaren zetten de producenten van verwarmingstoestellen volop in op energiezuinigheid. Nu een laag energieverbruik algemeen verworven is focust men nu vooral op de milieuvriendelijkheid van onze verwarmingstoestellen. Men geeft bij het ontwerpen van nieuwe verwarmingstoestellen steeds meer en meer aandacht aan het verlagen van de uitstoot van fijn stof dat wereldwijd steeds meer onze gezondheid bedreigt. Nieuwe verwarmingstoestellen worden ook gebruiksvriendelijker en krijgen een meer opvallender en eigentijds design. Verwarming wordt daardoor steeds meer een decoratief element bij de inrichting van onze woning. Ze mogen dus best gezien worden en zeker niet meer worden weggestopt zoals dat vooral met vloerverwarming het geval is. Tot slot gaat er ook steeds meer aandacht naar de hybride verwarming met in eerste instantie een speksteenkachel in combinatie met een zuinige en milieuvriendelijke zonneboiler.

De nieuwste pellet kachels kunnen steeds meer en kregen een eigentijds design

De nieuwste pellet kachels kunnen steeds meer en kregen een eigentijds design

Houtkachels kunnen steeds meer

De voorbije jaren stonden ongetwijfeld in het teken van de houtkachel. De meest recente houtkachels worden steeds slimmer en kunnen dus ook meer en meer. Ze kregen een gebruiksvriendelijke afstandsbediening, en zorgen automatisch voor de meest efficiënte verbranding, sommigen maken je zelfs met een signaal duidelijk wanneer ze dringend moeten bijgevuld worden. Houtkachels worden meer en meer gebruikt voor bijverwarming en worden in dit opzicht alsmaar kleiner. Om de uitstoot van fijn stof te beperken, zijn de nieuwste houthachels uitgerust met maar liefst drie verbrandingsfases en dat is uiteraard een forse verbetering.

Geluidsarme pellet kachels

Ondanks hun nog steeds enorme populariteit zorgt het gebruik van pellet kachels en verwarmingsketels met houtpellets voor enkele vervelende nadelen. In vele gevallen lieten zowel de ventilator als  de toevoer van de pellets veel te wensen over. Daardoor zorgden ze voor storende geluiden en trillingen. Wie met pellet kachels een ganse winter wil verwarmen wordt in vele gevallen met een hoog verbruik geconfronteerd. De nieuwe modellen pelletkachels zijn uitgerust met een afstandsbediening die voor minder hinder zorgt en waar in de toekomst beslist nog zal aan gewerkt worden.  Er zijn nu zelfs pellet kachels beschikbaar (Flam 8) die zich aanpassen aan de omgevingstemperatuur waardoor hun verbruik sterk daalt. Via een aanraakscherm ben je zelfs in staat zeven verschillende temperaturen te programmeren in een tijdspanne van 24 uur.

Gashaarden van de jongste generatie zijn zuiniger én realistischer

Gashaarden van de jongste generatie zijn zuiniger én realistischer

Zuinige gashaarden

Gashaarden met zichtbare vlammen doen het bij ons nog altijd uitstekend, wij zijn gek op vlammen… Ze combineren daarbij het gebruiksgemak van gasverwarming met het uitzicht van een open haard. Voor écht mooie vlammen moest tot hiertoe spijtig genoeg de gastoevoer steeds hoger worden gezet waardoor het al vlug te warm werd. De meest recente gashaarden zijn nu ook in staat levendige vlammen met een laag verbruik te combineren.  Zelfs in eco- stand zorgen deze gashaarden voor zeer realistische vlammen,  dit dankzij het keramisch van de houtblokken. Een schitterend voorbeeld hiervan is ongetwijfeld de Fairo Eco Line van de Nederlandse producent Kal- Fire.

Speksteenkachels worden kleiner

Speksteenkachels kwamen vanuit Finland en het hoge naar hier overgewaaid en zijn ondertussen ook hier erg populair. Voor de klassieke speksteenkachel had je tot voor kort echter heel wat plaats nodig. Daar komt nu dus verandering in. De nieuwe steksteenkachels worden kleiner en krijgen een eigentijds jasje aangepast met een mengsel van speksteen en ander vuurvast materiaal. Dankzij deze combinatie krijgen de nieuwe speksteenkachels een strakker design waardoor ze beter in onze huidige interieurs passen.

Speksteenkachels worden kleiner en passen nu in ieder interieur

Speksteenkachels worden kleiner en passen nu in ieder interieur

Hybride verwarming

Hybride verwarming wordt ongetwijfeld dé verwarming van de toekomst. Het betreft verwarmingstoestellen of installaties die zowel kunnen verwarmen als tegelijkertijd elektriciteit kunnen produceren of twee warmtebronnen kunnen combineren. Om écht te kunnen doorbreken moet hun prijskaartje zeker wat bescheidener worden, maar wanneer je verwarming aan een grondige vernieuwing toe is deze hybride verwarming zeker het overwegen waard.

Nu al op de markt:

  • Verwarmingsketel zoekt met efficiënte warmtebron: er is nu al een verwarmingsketel voor de centrale verwarming op gas of stookolie beschikbaar die op zijn beurt verbonden is met een warmtepomp. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kiest deze verwarmingsketel automatisch de meest efficiënte warmtebron (Brainbox)
  • Tegelkachels: die niet alleen de ruimte verwarmen maar tegelijk warm water voor je sanitair leveren (Brunner/Duitsland)
  • Spelsteenkachel: op hout of pellets die gecombineerd worden met een zonneboiler die op het dak van je woning is geplaatst die warm water levert en elkaar perfect aanvullen (Tulikivi)
Dit keukenfornuis werkt zowel op hout als op pellets

Dit keukenfornuis werkt zowel op hout als op pellets

Keukenfornuis: met een eigentijds design dat zowel werkt op hou als op pellets. In de keuken zorgt dit fornuis zowel voor de verwarming als voor koken en bakken (Lohberger)

CV- ketel met warmtekrachtkoppeling: is je ketel van de centrale verwarming aan vervanging toe, dan kan je nu kiezen voor een ketel met warmtekrachtkoppeling. Deze ketel werkt op gas en is in staat zowel warmte als elektriciteit te leveren. Met dergelijke ketel produceer je een deel van  je elektriciteit zonder… zonnepanelen op je dak. Dit wordt extra aantrekkelijk als je weet dat je hier in aanmerking komt voor warmtekrachtcertificaten (Viesmann)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , ,