Maak kennis met de beste skigebieden van Frankrijk

Frankrijk is en blijft onze favoriete vakantiebestemmingen bij uitstek, en dit zowel wat de zomer- als de wintervakantie betreft. Begrijpelijk want Frankrijk telt tal van uitstekende skigebieden waar een winter lang sneeuw is verzekerd. Het aanbod aan skipistes is er bijzonder gevarieerd en aangepast aan ieders mogelijkheden. Frankrijk beschikt zowel over perfect aangelegde en uitstekend onderhouden pistes voor kinderen en beginners als voor de meest ervaren skiërs. Maak hier uitgebreid kennis met de beste skigebieden van Frankrijk!

De voortreffelijke Franse skigebieden bevinden zich op amper enkele uren autorijden en zijn zowel geschikt voor kinderen en beginners als voor de meest ervaren wintersporter

Frankrijk is een winterse vakantiebestemming dat aan een groot publiek aanspreekt. De Franse skigebieden zijn niet alleen geschikt voor skiërs, maar ook langlaufers en snowboarders vinden er een schitterende infrastructuur om hun favoriete activiteit in de best mogelijke omstandigheden te beoefenen. En daar blijft de winterpret in Frankrijk beslist niet toe beperkt. Winters Frankrijk biedt zijn vele wintertoeristen uitzonderlijke aprés- ski mogelijkheden met de schitterende Franse gastronomie als rode draad. En een ander niet te onderschatten voordeel: de Franse skipistes liggen op amper enkele uren autorijden zodat je maximaal van je skivakantie of je shortski kunt genieten.

La Norma: perfect voor kinderen

La Norma is ongetwijfeld een van de meest ondergewaardeerde skigebieden van Frankrijk. Het is in de eerste plaats geschikt voor gezinnen met kinderen, maar even goed voor diegenen met een jarenlange ervaring als wintersporter. La Norma ligt op een hoogte van 1350 meter en is een winterse vakantiebestemming voor het ganse gezin. Het is niet voor niets een van de kindvriendelijkste skigebieden van Europa. Dat heeft dit relatief kleine wintersportgebied in belangrijke mate te danken aan zijn opvallend korte afstanden en aan het feit dat koning auto uit het centrum wordt geweerd.

La Norma is nochtans zeker niet uitsluitend geschikt is voor beginnende skiërs en voor gezinnen met kinderen. Zelfs de meest ervaren wintersporters voelen er zich onmiddellijk thuis. Een ander pluspunt is ongetwijfeld de vaststelling dat haast al de verblijfinfrastructuur van La Norma zich aan de voet van de piste bevindt. De horeca en het bruisende nachtleven bevinden zich op wandelafstand. In La Norma komen niet alleen skiërs, maar even goed rodelaars, schaatsers en sneeuwwandelaars uitgebreid aan hun trekken. Je kan er zelfs terecht voor ijsklimmen en voor adembenemende tochten met de hondenslee. En na de inspanningen wacht er overal een aprés- ski die je beslist niet vlug zal vergeten.

Avoriaz: hoogste skigebied

Avoriaz is ongetwijfeld het meest sneeuwzekere en hoogst gelegen skistation binnen het vermaarde skigebied ‘Les Portes du Soleil‘. Koning auto wordt er compleet uit het dorpscentrum geweerd. Meer zelfs, Avoriaz is een dorpcentrum zonder straten maar met zoveel te meer skipistes.  Sommige skiliften reiken zelfs tot in het centrum. De ruim 150 kilometer aan skipistes zijn aangepast aan alle niveau’s. Ervaren en geoefende skiërs vinden er beslist een grote uitdaging in de “Mur d’Avoriaz”, ook wel “Mur de Suisse” genoemd. Het betreft een zeer steile piste met buckels die soms tot manshoogte reiken. Langlaufers vinden hier eveneens hun gading.  Er bevinden zich loipen van elke moeilijkheidsgraad. Eén ‘nadeel’: ze sluiten niet overal op elkaar aan. Een derde van de loipen is zwart ingekleurd, en voor snowboarders is er een uitgebreid funpark.

Avoriaz maakt deel uit van een van de grootste skigebieden ter wereld. Na de inspanningen wacht je een bruisend nachtleven

Extra tips voor een onbezorgde wintervakantie:

  • Het skigebied Avoriaz: ligt op 2.277 meter hoogte, het hoogst gelegen dorp bevindt zich op 1.800 meter
  • Skipistes: Avoriaz beschikt in totaat over ruim 150 kilometer pistes met een bijzonder gevarieerd aanbod, ook voor langlaufers.
  • Skipas: Avoriaz ligt midden het grote skigebied “Les Portes du Soleil”, en is er het hoogst gelegen skistation. Met een pas voor dit skigebied, één van de grootste ter wereld, heb je toegang tot 650 km pistes die zich uitstrekken aan weerszijden van de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Dit uitgestrekte skigebied telt maar liefst 12 skistations, wat iedereen vele mogelijkheden biedt.

Valloire: aan de voet van de Galibier

Dit bijzonder charmante dorpje ligt aan de voet van de legendarische Galibier, overbekende kuitenbijter uit de Ronde van Frankrijk. Valloire is een authentiek Frans bergdorp, gelegen in de Maurienne- vallei. De prachtige locatie ligt op 1.430 meter hoogte, aan de voet van de Col du Galibier.

Valloire ligt aan de voet van de Galibier, de bekende kuitenbijter uit de Ronde van Frankrijk

Samen met de twee naburige plaatsjes Valmeinier 1500 en Valmeinier 1800, vormt het gezellige skistation het Valloire het Valmeinier-Valloire skigebied. Dit bijzonder gevarieerd “3-valleien skidomein”, doet ongetwijfeld het hart van elke wintersporter sneller slaan. Het hoogste punt van dit skigebied ligt op 2.600 meter, het telt ruim 150 kilometer aan pistes verspreid over 85 afdalingen van alle niveaus. Een totaal van 32 liften zorgt voor een optimale verbinding van alle pistes. De hoogte van het skigebied  zorgt voor absolute sneeuwzekerheid.

Val Cenis

Verspreid over de drie districten Lanslebourg (1400 m) en Lanslevillard (1460 m) met Val Cenis Le Haut (1500 m) strekt het Val Cenis skigebied zich uit aan de voet van de Col du Mont Cenis. De historische berg is niet alleen het centrum van het skigebied Val Cenis Vanoise, maar was in het verleden ook de bestemming van vele historische figuren zoals Hannibal, keizer Constantijn I, Karel de Grote en Hendrik IV tijdens zijn reis naar Canossa. Nadat de plaatsen Lanslebourg en Lanslevillard in 1967 werden samengevoegd tot een skigebied, heeft Val Cenis zich ontwikkeld tot een modern skigebied, maar bewaarde wel het charme van een Savoyaards bergdorpje. Voor een ontspannen verblijf in Val Cenis is er voor de vakantiegangers een gratis pendelbus die de twee gebieden en de grote gondelstations optimaal met elkaar verbindt.

Met de ‘Escargot’ beschikt Val Cenis over de langste beginners afdaling van Europa, zelfs voor ervaren skiërs een echte uitdaging

Rechtstreeks vanuit Lanslevillard en Lanslebourg bereiken skiërs met meerdere stoeltjesliften het skigebied. Skigebieden van Val Cenis en het naburige station Termignon zijn verbonden door twee stoeltjesliften.  Val Cenis beschikt over 125 km pistes voor alle niveaus.

 Extra tips

  • Hoogte: Val Cenis ligt op een hoogte tussen 1300 en 2800 meter.
  • Skipistes: Dit gebied beschikt over 56 pistes die via 26 liften met elkaar zijn verbonden.
  • Langste afdaling: Val Cenis pronkt met de langste beginnerspiste van Europa, de “Escargot” afdaling.
  • Zwarte piste: “Michèle Jacot de la Met”, begint op 2800 meter hoogte en is zelfs voor ervaren skiërs een echte uitdaging.
  • Langlaufen en snowboarden:
 snowboarders en langlaufers beschikken er over twee snowparks en 27 km loipen.
  • Skischolen: voor gezinnen met kinderen  zijn er een aantal skischolen, kinderopvang en kinderclub.
  • Aprés- ski: alle faciliteiten zijn aanwezig voor een bruisende aprés- ski.

 

Châtel: skistation voor groot en klein

De sporen van het oorspronkelijke skidorp Châtel, gelegen op 1.200 meter hoogte, gaan terug tot in de Middelleeuwen en geven het skidorp in het skigebied Portes du Soleil een bijzondere charme. De romantische sfeer van Châtel wordt gedomineerd door de traditionele architectuur met hout en brengt skiërs en gasten een beetje terug in de tijd.

 

Tegelijkertijd voldoet Châtel aan alle eisen van een modern skigebied en biedt wintersporters volledige toegang tot de pistes van het skigebied Les Portes du Soleil, een van de grootste ter wereld. Dit enorme skigebied omvat 650 km pistes, gelegen tussen het meer van Genève en de Mont Blanc. Maar het skigebied Chatel zelf heeft een gevarieerd piste aanbod. Met een totaal van 49 afdalingen met een lengte van ongeveer 83 kilometer en 47 liften is het er afwisselende en aangename skiën.

In Châtel is er iets voor elk skiër-niveau en dit is te wijten aan de twee massieven, waarover het skigebied Chatel zich uitstrekt, Super-Châtel / Barbossine Linga Pré-la Joux / Plaine Dranse. Bovendien omvat de Châtel skipas ook het Zwitserse station Torgon, de sector Corbeau en het station Morgins en de sector van Braitaz la Chapelle d’Abondance. Dit betekent puur skiplezier op 72 pistes in het totaal 130 kilometer en die met 58 liften optimaal worden verbonden. Door de directe verbinding naar Avoriaz, Morgins en Torgon staat de Châtel-gasten ook het hele skigebied Portes du Soleil direct ter beschikking.

Ook het recreatieve aanbod van het traditionele skidorp buiten de pistes is net zo gevarieerd als het pistenaanbod rond Châtel en Les Portes du Soleil. Naast sneeuwwandelen, schaatsen en rodelen wacht de skiërs een fitnesscentrum, een bowlingbaan, een overdekt zwembad of de bioscoop.

 En zelfs degenen die iets geheel nieuws willen proberen zitten hier goed. In Châtel, kun je zelfs skijöring beoefenen en behoren tochtjes met de sneeuwscooter eveneens tot de mogelijkheden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,