Koi’s te koop:mooiste exemplaren komen uit Japan

 

We brengen steeds meer tijd door in onze tuin, en dat heeft ongetwijfeld zijn invloed op de inrichting ervan. Meer en meer particulieren kiezen voor de aanleg van een tuinvijver. En in veruit de meerderheid van die tuinvijvers zijn koikarpers de absolute blikvangers. Niet verwonderlijk, koikarpers zijn er in vele formaten en kleurencombinaties, en prijzen.  Koikarpers zijn verre van goedkoop, hun prijskaartje varieert van enkele eurocenten tot enkele honderden euro’s.  Bij de keuze van de meest geschikte koikarpers ga je dan ook best niet onvoorbereid tewerk. Waar moet je op letten om zo lang mogelijk van je tuinvijver én koikarpers te genieten?

Koikarpers zijn met met voorsprong onze favoriete vissen voor de tuinvijver. Zij weten met hun gracieuze bewegingen, hun haast onuitputtelijke energie en levendigheid, maar vooral met hun ongeziene kleurenpracht, alle vijverliefhebbers te bekoren.  Koi’s vragen in de eerste plaats een aangepaste vijver, én een aangepaste biotoop. Ze houden vooral van een voldoende  grote vijver met een geschikte waterkwaliteit. Op wat moet je nog meer letten bij aankoop van koikarpers?  

Koikarpers vragen voldoende bewegingsruimte

 

Om Koikarpers in de best mogelijke omstandigheden te houden, moet je in de eerste plaats zorgen voor een voldoende grote vijver, met een diepte van minstens twee meter,  en een inhoud van gemiddeld tienduizend liter kraantjeswater. Koikarpers zijn immers opvallend levendige vissen. Dankzij zo’n diepe vijver beschikken over voldoende bescherming.  Reigers zijn hun grootste vijand. Kies je voor koikarpers, plaats dan zeker geen allegaartje van vissen bij je koikarpers. Daar houden ze niet van, zodat dit wen eens  slecht zou kunnen aflopen. 

Zorg voor aangepaste waterkwaliteit

 

Wil je zo lang mogelijk van je koikarpers genieten, zorg dan in de eerste plaats voor een goede en aangepaste kwaliteit van je vijverwater. Op dit vlak zijn koi’s erg kieskeurig. Ze voelen zich zeker niet thuis in troebel en verontreinigd vijverwater. Ververs daarom regelmatig een deel van het vijverwater. Kies voor een vijverfilter met een goede kwaliteit om ook het onzichtbare vuil uit je vijver te halen. 

Aangepaste waterplanten voor voldoende zuurstof

Zorg voor aangepaste vijverplanten, die brengen voldoende zuurstof in je vijverwater.  Koikarpers en waterplanten, die gaan zeker niet samen.  Ze trekken de planten los, waardoor de planten vroegtijdig afsterven. Voorzie daarom een apart gedeelte gedeelte van je vijver voor het aanplanten van waterplanten.

Koikarpers zijn alleseters

 

Koikarpers zijn alleseters, met een voorkeur voor… zachte waterplanten en draadalgen.  Ze lusten geregeld ook  kikkervisjes, watervlooien en regenwormen. Voeder koikarpers op vaste tijdstippen,  met telkens dezelfde hoeveelheid. Verwijder overgebleven voedsel onmiddellijk uit je vijver,  koi’s zijn echte veelvraten, en dat  komt beslist ook de waterkwaliteit ten goede.

Hoeveel kosten koikarpers?

Koikarpers koop je bij voorkeur bij een gespecialiseerde koihandelaar, die zal je bij de aankoop met raad en daad bijstaan. Koikarpers heb je niet alleen in verschillende kleuren en formaten, maar ook in de meest uiteenlopende prijsklasse, gaande van enkele eurocentjes tot enkele honderden euro’s.  Als beginner kies je bij voorkeur voor goedkopere koisoorten, zo leer je welke zorgen deze opvallende vijvervissen nodig hebben.  De gezondste en mooiste koikarpers zijn afkomstig uit Japan.  Koikarpers uit Europa of Israël zijn vaak minder mooi, maar uitstekend geschikt voor de beginnende vijverliefhebber. 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , ,