Kinderen: veilig met de juiste fietshelm naar school

Met een nieuw schooljaar voor de deur, wil je als bezorgde ouder je schoolgaande kinderen zo veilig mogelijk door het drukke verkeer loodsen. Zeker als zwakke weggebruiker, de fietser. Wie maximale veiligheid nastreeft laat zijn fietsend kind nooit vertrekken zonder fietshelm. Waar moet je op letten bij je keuze naar een veilige fietshelm?

Een veilige fietshelm is niet alleen een must voor kinderen, maar ook voor volwassenen

Een veilige fietshelm kan het aantal ernstige kwetsuren aan het hoofd opmerkelijk verminderen, maat toch is het aantal fietsende scholieren en volwassenen met een fietshelm nog steeds sterk in de minderheid. Voor een wel erg kleine minderheid is een fietshelm onmisbaar, maar voor alle anderen is het dragen van een fietshelm een last.

Wat verstaan verkeersdeskundigen onder een goede en in de eerste plaats een veilige fietshelm? Alle fietshelmen zijn meestal op dezelfde manier samengesteld. Ze bestaan uit een dunne buitenschaal, uit hard plastic. Deze beschermende buitenschaal zit op zijn beurt vast aan een binnenschaal uit piepschuim. Het is deze binnenschaal uit piepschuim die de hardste klappen moet neutraliseren. Binnen- en buitenschaal vormen bij de meerderheid der fietshelmen, één geheel. Met dit doel wordt het piepschuim tijdens het productieproces rechtstreeks in de plastic buitenschaal geïnjecteerd. Bij sommige fietshelmen is dit niet het geval, en worden beiden helmschalen pas achteraf aan elkaar vast gelijmd. Deze laatste productiemethode is even betrouwbaar en veilig als fietshelmen uit één stukm Verkeersdeskundigen geven de voorkeur aan fietshelmen die in één stuk zijn vervaardigd.

Passende fietshelm

Belangrijke factor bij je uiteindelijke keuze van een veilige fietshelm is zijn pasvorm. Een veilige fietshelm past als een schoen. Kies voor een model die je aan de hoofdomtrek min of meer kunt aanpassen, dat zorgt voor extra zekerheid. Koop  nooit een fietshelm zonder te passen. Een veilige fietshelm met de juiste pasvorm voel je amper. Er zijn fietshelmen in de meest diverse maten en dit vanaf een hoofdomtrek van 48 centimeter, geschikt voor baby’s met een leeftijd die schommelt rond acht maanden.

Een fietshelm met een goede pasvorm en in opvallende trendy kleuren is meestal een veilige helm

Controleer het draagcomfort

 

Het al of niet graag dragen van een fietshelm hangt in belangrijke mate af van zijn draagcomfort. De jongste generatie fietshelmen ging er ook op dit vlak sterk op vooruit. Daar waar tot voor kort fietshelmen werden geassembleerd uit kleine in mekaar passende stukjes als een puzzel, zijn de jongste fietshelmen meestal uitgerust met zowel een buiten- als een hoofdring meestal over drie kwart van je hoofdomtrek.  Ze zijn extra verstelbaar met een schuifelement of met een minder nauwkeurig draaiwieltje. In sommige gevallen is de beschermende hoofdring aan de buitenschaal bevestigd met een velcro sluiting. Daardoor zijn de mogelijkheden eerder beperkt en kan de ring na verloop van tijd zelfs los komen van de buitenschaal. Bevestigingen met een kliksysteem en zeker met flexibele plastic elementen verdienen de voorkeur. Met deze flexibele elementen uit plastic kun je niet alleen je fietshelm eenvoudig aan de omvang maar ook aan de vorm van je hoofd aanpassen.

Goede sluiting

 

Een veilige fietshelm is er een met een goede sluiting. Je hebt daarvoor de keuze tussen een kliksluiting en een met een riem die je tussen een gesp steekt. De soort sluiting die je voor je fietshelm kiest, hangt in belangrijke mate van je persoonlijke voorkeur af, het ene systeem is immers niet veiliger is dan het andere. Kies wél voor een fietshelm met een kinbeschermer, die biedt ook extra draagcomfort. Controleer voor aankoop ook de kwaliteit van de riemen van de sluitingen.

Een goed sluitende fietshelm zorgt niet alleen voor extra veiligheid maar ook voor meer draagcomfort…

Tip van de verkeersdekundige

  •  Extra veiligheid: kies voor een fietshelm met een goede verluchting tegen transpiratie, met zonnekleppen als bescherming tegen de zon en voor een fietshelm met een goede zichtbaarheid. Een helm met trendy, felle kleuren en uitgerust met reflectoren is op dit vlak een aanrader.

Prijs van een veilige fietshelm

  • Trendy fietshelm Winnie the Pooh: vanaf 34 euro.
  • Dusky fietshelm: vanaf 19 euro.
  • Uvex Boss Race Carbon: vanaf 62 euro.
  • Bill Gage BMC Limited Edition: lichtgewicht fietshelm in trendy kleuren vanaf 147 euro.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,