Kinderen: veilig met de fietskar naar school

Bij de start van ieder nieuw schooljaar vragen heel wat ouders zich af wat de beste en in de eerste plaats veiligste manier is om hun kinderen naar school te vervoeren. Ouders die niet over een auto beschikken kiezen meer en meer voor een fietskar. Op wat moet je letten tijdens je zoektocht naar een veilige fietskar, en welk prijskaartje hangt daar aan vast?

Fietskarren zijn erg populair en verschijnen meer en meer in het straatbeeld

Een fietskar wordt jaarlijks populairder. Je ziet ze meer en meer in het straatbeeld. Vraag is echter wat men onder een goede en vooral veilige fietskar volstaat. De veiligheid van deze fietskarren wordt door velen in vraag gesteld, maar volgens verbruikersorganisaties is er geen vuiltje aan de lucht.

Leren fietsen met een fietskar

Laten we maar onmiddellijk met de deur in huis vallen: fietsen met een fietskar is lang niet zo simpel als het er op het eerste zicht uit ziet. Je moet je ongetwijfeld aan de nieuwe situatie aanpassen en dat heeft zo zijn tijd nodig. Het verdient aanbeveling je fietskar enkele weken voor de start van het nieuwe schooljaar te kopen, zodat je er kan aanwennen tegen de start van het nieuwe schooljaar. Eens alles onder controle, ben je met een fietskar perfect in staat om je kind(eren) op een voldoende comfortabele en veilige manier te vervoeren. De groeiende populairiteit van de fietskar zorgde er voor dat het aanbod de jongste jaren explosief groeide. In het straatbeeld zijn alle fietskarren gelijk, maar dat is gezichtsbedrog. De ene fietskar is duidelijk de andere niet. Bij je uiteindelijk keuze moet veiligheid de doorslag, daar worden immers de grootste verschillen vastgesteld.

Fietskarren met babyschalen

Diegenen die voor het eerst met zo’n fietskar in het verkeer verschijnen, vragen zich wellicht af van welke leeftijd baby’s met zo’n fietskar mogen vervoerd worden.  Volgens ingewijden kan dat vanaf het ogenblik dat je baby zelfstandig en stevig kan recht zitten, vroeger moet je er zeker niet mee beginnen. Er zijn speciale baby fietskarrenop de markt die met zogenoemde babyschalen zijn uitgerust.

De nieuwe generatie fietskarren bieden verrassend veel combinatiemogelijkheden. Zo zijn er fietskarren beschikbaar met twee volwaardige zitplaatsen, zodat je gemakkelijk twee baby’s naast elkaar kan vervoeren. Zo kun één baby in een schaal en een ouder kind  op een klassieke zitplaats vervoeren. Heb je nog twee kleine kinderen, dan kun je ze elk in een babyschelp meenemen. Is je kind al wat groter, dan kun je het in zijn/haar autostoeltje vervoeren. Plaats je autostoeltje dan in het midden van je fietskar en maak je het stoeltje bij voorkeur vast met speciaal daarvoor bestemde veiligheidsgordels. Bedenk dat je met dit systeem slechts één baby kan vervoeren.

Materiaal fietskar

 

Fietskarren worden uit de meest uiteenlopende materialen gemaakt. Kies voor een zitting in kunststof. Dat is stevig en duurzaam, is bestand tegen weer en wind, en biedt maximale steun. Voor de lange levensduur van je fietskar kies je voor een frame uit aluminium.

Koop bij de fietsenhandelaar

 

Je kunt je fietskar kun je overal kopen, maar er gaat niets boven de gespecialiseerde fietsenhandelaar, die zal je met raad en daad bijstaan. Hij is best geplaatst om de beste koppeling voor je fietskar te kiezen. Karren worden meestal aan de zadelpen of aan de bagagedrager van je fiets bevestigd. Rij je met een ATB- fiets of een mountainbike uitgerust met een speciale achtervorkstandaard, dan maak je de kar bij voorkeur vast aan de achteras.

Handige opties 

 

De nieuwste modellen fietskarren zijn uitgerust met handige opties. Sommigen kun je in een handomdraai omwormen tot een volwaardige buggy. Zorg alvast dat je met je fietskar opvalt in het drukke schoolverkeer. Kies daarom voor een aangepaste verlichting en voldoende reflectoren.

Kies voor een fietskar met een zachte binnenbekleding

Extra tips van de fietshandelaar

 

Zaken waar je volgens de fietsenhandelaar moet op letten bij de keuze van je fietskar:

 • Remafstand: in  het verkeer moet je zeker rekening houden met de grotere remafstand van een fietskar.
 • Bochten: wees extra voorzichtig in het bochtenwerk. Een fietskar is immers minder stabiel.
 • Standaard: rust je fiets uit met een tweepotige standaard.
 • Fietshelm: draag zowel zelf als je kind(eren) een beschermende fietshelm.
 • Maximaal gewicht: overschrijd in geen geval het maximaal gewicht van je fietskar. Daardoor komt je veiligheid en die van je kind(eren) ernstig in gevaar. Een overladen fietskar vergroot je remafstand.
 • Gordel: kies voor een fietskar met een vijfpuntsgordel, die op vijf plaatsen is vastgemaakt aan de fietskar.
 • Veiligheidsharnas: zorg dat je fietskar uitgerust is met een gevoerd veiligheidsharnas.
 • Rugleuning: er zijn fietskarren met een verstelbare rugleuning, zodat je kind in ruststand eventueel een dutje kan doen.
 • Joggingkar: sommige fietskarren zijn eenvoudig om te vormen toch joggingkarren, zodat je jouw kind zelfs tijdens het joggen kunt meenemen.

De prijs van een veilige fietskar

 

Fietskarren zijn er in alle mogelijke modellen, materialen en uitvoeringen. Zoveel verschillende fietskarren, zoveel prijzen:

 • Kidscab Swivel Buggy: 159 euro
 • Croozer Kid for 2: twee zitplaatsen, tot 40 kilo, prijs tussen 350 en 359 euro.
 • Charott Corsaire XL: twee zitplaatsen, tot 45 kilo, vanaf 569 euro.
 • Burley D’Lite: vanaf 523 euro.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , ,