Kinderen met ADHD: gezonde voeding en Rilatine

Kinderen en ADHD.  Hun aantal is bijna niet meer te tellen. In ons land kampen nu al meer dan vijfhonderdduizend kinderen met deze psychishe aandoening. Verontrustend is  de vaststelling dat hun aantal nog steeds groeit en dat nu ook meer en meer onder de gevolgen van deze psychishe aandoening te lijden hebben. Tegen ADHD is weinig kruid opgewassen. De wetenschap kan enkel de symptomen ervan verzachten. Dat doen ze vooral met Rilatine,  nu meer en meer in combinatie met een aangepast dieet. Dit recente Pelssner- dieet zorgt er in vele gevallen voor dat het gebruik van het omstreden Rilatine kan worden terug geschroefd.

 

Wegens zijn talrijke nevenwerking is Rilatine inderdaad nogal omstreden.  Recent kwamen wetenschappers tot de ontdekking dat de symptomen van ADHD gevoelig kunnen worden verzacht door een aangepast voedingspatroon. Diëtisten zetten een speciaal ADHD dieet op papier dat gekenmerkt wordt door vetvrije voeding. Dit Pelssner- dieet bestaat hoofdzakelijk uit rijst, kalkoen en lamsvlees, dagverse groenten, en door het drinken van veel water. Als fruit wordt hier de voorkeur gegeven aan peren. Met dit Pelssner- dieet werden al heel wat positieve resultaten bereikt. In zoverre dat wetenschappers nu goede hoop koesteren om het gebruik van Rilatine fors te kunnen beperken.

 

Psychishe aandoening

 

ADHD is een psychische aandoening gekenmerkt door hoofdzakelijk concentratieproblemen en gedragststoornissen. Daardoor hebben kinderen met ADHD het bijzonder moeilijk om het klassieke onderwijs te volgen. Niet omdat ze niet kunnen studeren, maar omdat ze zich slechts een beperkte tijd kunnen concentreren. In het Bijzonder Onderwijs boekt men met aangepaste leermethoden uitstekende resultaten. Tegen ADHD werd spijtig genoeg nog geen efficiënt geneesmiddel ontdekt. Kinderen die met de gevolgen van deze aandoening geconfronteerd worden, krijgen meestal Rilatine voorgeschreven. Dit geneesmiddel is zelfs in wetenschappelijke kringen erg omstreden maar geven in de meerderheid der gevallen de patiëntjes wél hun broodnodige rust terug.

 

Hormonen liggen overhoop

 

Kinderen met ADHD vertonen comminicatiestoornissen in hun hersenen. Die communicatie wordt geregeld door neurotransmitters, die in je hersenen worden aangemaakt. Kinderen met ADHD vertonen een tekort aan onder andere dopamine. Een hormoon dat onze concentratie regelt. Daardoor werkt het voorste gedeelte van hun hersenen minder doeltreffend. Maar ADHD is lang niet het gevolg van een tekort aan dopamine. Deze kinderen worstelen ook met een te lage concentratie aan serotonine, in medische kringen  het gelukshormoon wordt genoemd. Bij een voldoende concentratie aan serotonine voelen we ons goed in ons vel. Er werd bij deze kinderen tevens een tekort aan noradrenaline opgetekend, een hormoon dat hun alerter maakt.

 

Wat doet Rilatine?

 

Wat is de rol van Rilatine in dit geheel en wat doet het in de hersenen van kinderen met ADHD? Dit geneesmiddel brengt in eerste instantie deze verstoorde systemen opnieuw zoveel mogelijk in evenwicht. Na enige tijd heeft dit een positief effect op het gedrag en de hyperactiviteit van deze kinderen. Een sluitende diagnose is hier enorm belangrijk. Zijn deze systemen niet uit balans, dan brengt methylfenidaat, het hoofdbestanddeel van Rilatine, het neurotransmittersysteem wel in de war én uit evenwicht. In dit geval is Rilatine een stevige oppepper, en erg populair bij studenten en sporters. Studenten nemen Ritatine om hun concentratie te verhogen tijdens hun examen. Dat lukt enkele uren, maar daarna komt de terugslag. Dat worden ze zenuwachtigheid en kunnen niet slapen. Rilatine  wordt ook veelvuldig gebruikt door wielrenners. Daarvan is aangetoond dat ze dankzij dit middel wél vlugger kunnen rijden, maar ook vlugger zijn verhit. Oververhitting kan hun gezondheid ernstig in gevaar brengen.

Steeds onder begeleiding 

 

Rilatine mag dan ook enkel onder strikte begeleiding van een arts gebruikt worden, en de door hem voorgeschreven dosis mag in geen enkel geval worden overschreden. Is dat niet het geval, dan kan een overdosis Rilatine al vlug ernstige nevenwerkingen veroorzaken.

 

Hartproblemen

 

Bij kinderen is de voorgeschreven dosis afhankelijk van hun lichaamsgewicht. Vooral tijdens de opstartperiode kan het gebruik tot heel wat nevenwerkingen leiden, waaronder hoofdpijn, zenuwachtigheid, rusteloosheid, en inslaapproblemen en in heel wat gevallen een ernstig gebrek aan eetlust. In hoge dosissen veroorzaakt Rilatine hartkloppingen, een verhoogde polsslag en te hoge bloeddruk. Het gebruik van Rilatine is taboe voor patiënten met hartziekten of hartafwijkingen vanwege de aanwezigheid van methylfenidaat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,