Kies voor zekerheid: koop nu voordelig je winterbanden

Winterbanden kiezen op het moment dat nog heel wat landgenoten van een deugddoende vakantie genieten? Toch doe je er goed aan nu al aan je winterbanden te denken. Eens koning winter keihard toeslaat, is het te laat. Inderdaad,  dan zullen heel wat bandencentrales door hun voorraad winterbanden heen zitten. Nu al is er een wedloop naar (goedkope) winterbanden ontstaan. Lang geen gek idee, want het is nu dat je de voordeligste prijzen voor je winterbanden kan afdwingen. Hoe pakken we zo’n zoektocht naar de meest geschikte en voordeligste winterbanden aan? Is het aan  te raden winterbanden al in de herfst te gebruiken? Welke voordelen bieden winterbanden en hoe is het met hun kostprijs gesteld?

Volgens verkeersdeskundigen verhogen winterbanden onze veiligheid, en dat vanaf het moment dag de temperatuur onder de zeven graden  zakt.  Dan wordt het rubber van je zomerbanden en alle seizoenbanden harder. Daardoor kunnen je zomerbanden zich in de winter zich veel moeilijker in het wegdek “vast bijten”. Je voertuig krijgt zo veel minder “grip” op de weg,  je wegligging gaat sterk achteruit , en je remafstand wordt groter. Grootschalige onderzoeken leerden dat de remafstand van winterbanden bij een gemiddelde snelheid van zestig kilometer per uur,  zeven meter korter is in vergelijking met zomerbanden.  Zeven meter is misschien niet veel, maar wél de lengte van een groot bedrijfsvoertuig…

Trekkracht bij start verhoogt

Bij de productie van winterbanden worden kleine lamellen in het rubberprofiel van winterbanden gemonteerd. Dat biedt een winterband een grotere baanvastheid, zéker in de bochten. Het bezorgt je wagen ook een  extra trekkracht, zeker bij het vertrekken. Een groter én dieper  profiel van je winterbanden, verkleint het risico op het gevaarlijke aqua-planning. Sneeuw en ijs worden dankzij hun dieper bandenprofiel  veel sneller afgevoerd.

Minder energieverbruik

Bij de jongste generatie winterbanden is het energieverbruik sterk gedaald. De nieuwste winterbanden  hebben veel minder wrijving met het wegdek dan dit tot voor kort het geval was. Inderdaad,  met de hulp van de allernieuwste technieken, ligt het huidge verbruik met winterbanden ongeveer op hetzelfde niveau dan met zomerbanden. Zo lang de gemiddelde buitentemperatuur zo’n zeven graden bedraagt, is het gebruik van winterbanden een aanrader.

Prijs nieuwe winterbanden

Nog een belangrijk is ongetwijfeld dat de prijzen van winterbanden de laatste jaren sterk daalde. Ze kosten nu nog nauwelijks meer dan hun zomerversie. Winterbanden werden erg duurzaam, hun levensduur ligt nu zelfs hoger dan  die van  zomerbanden.  Vergelijk de prijzen van verschillende bandencentrales voor je definitieve keuze te maken. Bandencentrales hanteren immers de meest uiteenlopende prijzen voor dezelfde banden. Vraag daarom ook prijs  bij je vertrouwde garagist.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,