Kies nu de goedkoopste autolening!

Ter gelegenheid van de 91 ste editie van het autosalon van Brussel schuiven niet alleen alle auto constructeurs de allermooiste beentjes én prijzen naar voor om zo zoveel mogelijk consumenten en autoliefhebbers ervan te overtuigen nu een nieuwe wagen te kopen. Zowel banken als kredietverleners doen precies hetzelfde. Het autosalon zorgde voor een regelrechte tarievenslag en dat is uiteraard in het voordeel van de consument die nu écht goede zaken doet. Nooit eerder was een autolening goedkoper. Overweeg je de aankoop van een nieuwe wagen, dan is het de komende dagen en weken het moment om toe te slaan. Eens de drukte rond het autosalon weggeëbd is het ongetwijfeld ook met deze goedkope autoleningen definitief gedaan. 

Overweeg je de aankoop van een nieuwe wagen? Hak dan nu de knoop door, autoleningen waren nooit zo goedkoop

De banken gaven het voorbeeld door hun tarieven voor autoleningen fors te verlagen. Andere kredietverleners volgden uiteraard dit voorbeeld. Dat leidde tot een echte tarievenslag tussen banken en kredietverleners. In de aanloop naar het autosalon is dat ieder jaar weer het geval, maar dit jaar staan de tarieven voor een autolening op het allerlaagste niveau ooit.

Rente onder drie procent 

Het was BNP Paribas Fortis die als eerste zijn tarieven voor een groene autolening onder de drie procent liet zakken. Daardoor kan je hier nu zo’n groene autolening afsluiten tegen een rente van 2,8 procent. Voor een klassieke autolening betaal je bij BNP Paribas aan 2,95 procent. Dat geldt voor een lening van 10000 euro met een looptijd van vier jaar. ING, Belfius en KBC zitten daar net boven, enkele banken en kredietverstrekkers zijn nog duurder. Het is dan ook uitkijken geblazen, want sommige banken en kredietverleners houden zich volledig afzijdig in deze prijzenslag en handhaven de hun tarieven van voor het autosalon! Wie dus goed uitkijkt doet op een lening van 10000 euro over vier jaar al vlug 1500 euro winst tussen de goedkoopste en de duurste banken en kredietverstrekkers.  Dat de rente op autoleningen zo’n dieptepunt bereikt mag niemand verwonderen. Niet alleen autoleningen maar alle andere kredieten zijn opvallend goedkoop. Zoals dat jaarlijks rond het autosalon het geval is verwacht men ook dit jaar dat de rente voor autoleningen na het autosalon weer zullen stijgen.

Extra tips voor goedkoopste autolening

Vraag is op wat je best moet letten om de goedkoopste lening voor je nieuwe of tweedehandsauto af te sluiten?

 • Maandelijkse afbetaling: hou er tijdens je zoektocht naar de goedkoopste autolening rekening mee dat hoe lager je maandelijkse afbetaling hoe groter de kans is dat je achteraf met bijkomende verplichtingen wordt geconfronteerd. Controleer voor het afsluiten van je lening of je bij je ‘goedkope’ autolening niet verplicht bent om na enkele jaren een belangrijk bedrag contant op tafel te leggen. Ga zeker na of je na het terugbetaling van je goedkope autolening niet verplicht bent een nieuwe auto bij dezelfde bank of kredietverlener te financieren.
 • Lening op afbetaling: ben je op zoek naar een goedkope en toch betrouwbare autolening, dan kun je kiezen tussen twee formules. Iedere kredietverlener (ook de banken) zullen je in eerste instantie een lening op afbetaling voorstellen.

De verplichting om bij een lening voor je nieuwe auto een voorschot van minimum vijftien procent te betalen werd nog niet zo lang geleden afgeschaft. Dat belet de kredietverlener echter niet toch nog een voorschot te vragen.

 • Voorschot: ook al is het betalen van zo’n voorschot niet langer verplicht, dan doe je er toch goed aan een voorschot te betalen. Daardoor kan je meestal aanspraak maken op een lager jaarlijks kosten percentage (JKP).
 • Ballonkrediet: de meerderheid der autodealers bieden nu een variant van de lening op afbetaling aan, het zogenaamde ballonkrediet dat door steeds meer en meer banken en kredietverleners wordt overgenomen. Dergelijke ballonkredieten lijken bijzonder aantrekkelijk vanwege hun lagere maandelijkse aflossingen. Op het einde van zo’n ballonlening, in de meeste gevallen na 48 maanden, moet je in principe nog een belangrijk bedrag ophoesten, de fameuze ‘ballon’. Welke formule hanteert je kredietverlener? Wordt er in de leningsovereenkomst geen alternatief voorgesteld, dan geldt dergelijke terugbetaling. In de meeste gevallen krijg je de keuze tussen het contant betalen van dit ‘ballonbedrag’ of het inleveren van je auto en een nieuwe fiancieren van hetzelfde merk. Je ‘oude’ auto moet dan wel goed onderhouden en zeker niet beschadigd zijn, of de autodealer weigert hem over te nemen.
 • Leasing en renting: minder geschikt voorparticulieren wegens té duur. Bij renting en leasing betaal je het geleende bedrag niet volgens een vooraf vastgelegd en strak schema af. Je mag bij renting en leasing terugbetalen ‘in eigen tempo’. Je komt zo al vlug in een schuldenspiraal terecht die bijzonder moeilijk te doorbreken is.
 • Concurrentie: tussen de banken en kredietverleners bestaat er een grote concurrentie op het vlak van autoleningen. Maak daar handig gebruik van en speel deze concurrentie maximum uit vooraleer je een beslissing neemt.
 • Gratis krediet: gratis krediet bestaat niet. Wanneer de dealer met een gratis krediet voor de dag komt, zal hij je wellicht geen overname voor je oude wagen betalen. Gratis krediet blijkt uiteindelijk dikwijls het duurste te zijn.
 • Alpha krediet: ondertussen is de rente bij Alpha Krediet gezakt tot amper 2,95 procent!
  Op zoek naar een kleine minilening?


  ... Of op zoek naar een grote lening?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , ,