Kies de juiste tandenborstel voor maximale tandverzorging

Tandverzorging en mondhyghiëne zijn twee belangrijke factoren die de gezondheid van je tanden en tandvlees in belangrijke mate bepalen. Tanden poetsen staat hierbij uiteraard centraal. De keuze van de juiste tandenborstel is daarom zo belangrijk. Maar wat is een goede tandenborstel en op wat moet je letten bij het kiezen van die tandenborstel die het best bij jou past?

Goed tanden poetsen met de juiste tandenborstel zorgt voor een goede mondhyghiëne en een stralend gebit

Alleeen een goede mondhyghiëne zorgt voor een gezond gebit. Tanden poetsen ligt inderdaad aan de basis van een stevig, gezond en stralend gebit. Om dit te bekomen raden tandartsen aan je gebit minstens driemaal daags te poetsen. De juiste tandenborstel is dan ook erg belangrijk. Een goede tandenborstel poetst niet alleen grondig, maar zorgt ook voor de gezondheid van je tandvlees en je mond. Het kiezen van de juiste tandenborstel lijkt simpel, maar dat is het zeker niet. Er zijn immers verschillende soorten tandenborstels en allen hebben zo hun specifieke voor- en nadelen. Hoe ga je dan best tewerk tijdens je zoektocht naar de voor jou meest geschikte tandenborstel?

 Gezond gebit

Wat voor jou de beste tandenborstel is hangt niet alleen af van je persoonlijke voorkeur, maar zeker ook van de gezondheid van je tanden en van je tandvlees. De klassieke handtandenborstel is het meest bekend en ook veruit het goedkoops. Deze moet stilaan zijn dominante rol afstaan aan de electrische tandenborstel, die in vergelijking met zijn voorganger vele voordelen biedt. Multi- tufted tandenborstels beschikken over vele bosjes haar die dicht op elkaar zijn geplaatst, zodat ze een maximale mondreiniging garanderen. Een end- tufted exemplaar bestaat uit slechts één bosje haar en is uitsluitend geschikt om te poetsen op moeilijk bereikbare plaatsen.

Klassieke tandenborstel 

Laat je kinderen van jongsaf aan hun tanden poetsen. Ook hier is jong geleerd oud gedaan

Dat je met een gewone tandenborstel je gebit en je mond niet goed kunt reinigen is een fabeltje. Je moet wel grondig (minstens drie minuten) en op de juiste manier tewerk gaan. Eén van de belangrijkste nadelen van zo’n klassieke tandenborstel is ongetwijfeld dat moeilijk bereikbare plaatsen er niet zo gemakkelijk mee te reinigen zijn. Je hebt hierbij de keuze tussen harde of zachte tandenborstel. Een harde tandenborstel is niet per definitie een slechte  tandenborstel. Tandartsen raden wel een zachte tandenborstel aan omdat we de gewoonte hebben harder te drukken, hetgeen nadelig is voor je tandglazuur en je tandvlees.

Electrische tandenborstel

Een electrische tandenborstel wordt steeds populairder. De ene electrische tandenborstel is duidelijk de andere niet. Je hebt immers de keuze tussen een roterend of een sonisch exemplaar. Wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat de roterende uitvoering beter en grondiger poetst dan de klassieke handtandenborstel.

De ene electrische tandenborstel is duidelijk de andere niet…

  • Roterende electrische tandenborstel: deze tandenborstel maakt een roterende (draaiende)  en heen en weer gaande beweging. Deze tandenborstels verwijderen gemakkelijk tandplak en laten je toe ook moeilijk bereikbare plaatsen te poetsen.
  • Pulserende tandenborstels: Hierbij beweegt hun borstelkop aan hoge snelheid naar de tand toe, waardoor je gemakkelijker moeilijk bereikbare plaatsen kunt bereiken.

Extra tips van de tandarts: 

 • Timer: voor een grondige mondhyghiëne wordt aangeraden een poetsbeurt minstens drie minuten te laten duren. Om de duur van je poetsbeurt niet uit het oog te verliezen kies je best een electrische tandenborstel met een timer.
 • Rotaties: kies een electrische tandenborstel met een groot aantal rotaties per minuut. Hoe groter dit aantal hoe grondiger je poetsbeurt.
 • Tandplak: heb je af te rekenen met veel tandplak of met koffie- , thee- of nicotineaanslag kies dan een electrische tandenborstel uitgerust met plak controll, die zal je vlugger én beter van tandaanslag verlossen.
 • Kinderen: om tanden poetsen bij kinderen aan te moedigen bestaan er electrische tandenborstels met allerlei opdrukken in vrolijke kleuren.

  Electrische tandenborstels met kindvriendelijke prints in vrolijke kleuren moeten het tanden poetsen bij kinderen stimuleren

Goed poetsen

Een goede tand- en mondhyghiëne bekom je door op de juiste manier te poetsen, ook met een electrische tandenborstel:

 • Stand tandenborstel: plaats deze een beetje schuin op je tanden en dit zo kort mogelijk bij je tandvlees.
 • Beweging: laat bij voorkeur je electrische tandenborstel poetsen en maak zelf zo weinig mogelijk bewegingen.
 • Volgorde: poets je tanden steeds in dezelfde volgorde. Op deze manier is de kans op het vergeten van bepaalde plaatsen het kleinst.
 • Duur poetsen: poets gedurende minstens drie minuten en stop niet voor je timer deze tijd aangeeft.
 • Flossen: gebruik je een electrische tandenborstel dan wil dit niet zeggen dat je niet moet flossen tussen je tanden. Flossen doe je met een speciale flosdraad of met een tandenstoker.
 • Harde of zachte tandenborstels: gebruik nooit een harde tandenborstel. Die tast niet alleen het tandglazuur aan maar heeft ook een negatieve invloed op de gezondheid van je tandvlees.
 • Snelheid: zorg ervoor dat je electrische tandenborstel steeds aan zijn hoogst mogelijk toerental werkt, dat garandeert je het beste resultaat. Laad je tandenborstel dus tijdig op.
 • Borstel: vervang tijdig het borsteltje van je electrische tandenborstel.

Prijs tandenborstels

 • Oral-B Sonic: 10 euro.
 • Braun Oral B- Stages: 16 euro.
 • Oral B- Professional Care: 76 euro.
 • Oral B- Professional Care 5000: 175 euro.
 • Philips HX 6511:57 euro.
 • Elektrische tandeborstels koop je goedkoop bij www.tandenborstelstore.be. Vandaag bestellen voor 10u ’s avonds is morgen al je tanden poetsen met een gloednieuwe tandenborstel!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , ,