Keuken: het juiste materiaal van je werkblad

De laatste jaren wordt onze keuken steeds belangrijker. We gebruiken ze lang niet meer uitsluitend voor het bereiden van onze maaltijden.Onze keuken groeit meer en meer uit tot de belangrijkste ontmoetingsplaats en de meest gebruikte ruimte van je wonong. De jongste tiojd wordt heelwat aandacht besteedt aan het design van onze keuken. Het werkblad en zeker het materiaal waaruit het is gemaakt wordt daarbij nog teveel over het hoofd gezien. Ten onrechte, want het werkblad van je keuken is ongetwijfeld het meest gebruikte onderdeel. En ook hier is de keuze echt enorm. Hoe kies je het meest geschikte werkblad en welk materiaal wordt het meest geschikt?

 

Een werkblad is uit onze keuken uiteraard niet weg te denken. Alle werkzaamheden gebeuren aan ons keukenblad. Het zoeken van het meest geschikte materiaal is dan ook niet onbelangrijk. Het wordt zowel gebruikt om groenten en alle andere ingrediënten te snijden als om hete potten en pannen zo vlug mogelijk kwijt te raken. Vroeger werd er ook de vaat op gedaan, maar dat is nu steeds minder het geval. Haast alle keukens beschikken immers over een (ingebouwde) vaatwasser. Je keukenblad krijgt het dan ook bijzonder zwaar te verduren. Het is bij voorkeur dan ook hitte- water en vlekbestendig en moet ook tegen een stootje kunnen. De keuze van het meest geschikte materiaal is dan ook van groot belang. Niet alle materialen zijn tegen alm deze eisen even goed bestand. En uiteraard speelen ook kleur en design van je werkblad een rol. Die moeten bij je keuken passen wanneer je jouw werkblad vervangt.

 

Vele materialen

 

De keuze aan materialen waaruit je werkblad van je keuken wordt gemaakt is ronduit enorm. De keuze ervan hangt van de meest uiteenlopende factoren af. Je persoonlijke voorkeur en het gebruik van je werkblad geven daarbij uiteindelijk de doorslag. Veel gebruikte materialen bij de vervaardiging van je werkblad zijn ongetwijfeld allerlei kunststoffen maar ook meer en meer natuursteen, RVS, composietmaterialen en zelfs uit massief hout. Weeg voor- en nadelen goed tegen elkaar af vooraleer je definitieve keuze te maken.

Kunststof erg duurzaam

 

Allerlei kunststoffen worden ongetwijfeld het meest gebruikt voor het vervaardigen van werkbladen voor je keuken. Deze kunststoffen zijn niet alleen erg doorzaam, maar zeker ook bijzonder gebruiksvriendelijk.

Meestal gebruikt men hiervoor verlijmd multiplex. Dit materiaal wordt voorzien van een beschermlaag die meestal uit verschillende lagen bestaat. Zo’n werkbladen uit multiplex krijgen meestal een transparante bovenlaag uit hars als afwerking. Je vindt deze multiplex werkbladen in de meest uiteenlopende kleuren, structuren en design zodat er wel voor iedere keuken een passend werkblad uit kunststof te vinden is.

 

Werkbladen uit natuursteen zijn uniek

 

De laatste jaren moeten werkbladen uit kunststoffen het meer en meer afleggen tegen natuursteen. Bij zo’n natuurstenen werkblad is je keuze beperkter. Werkbladen uit natuursteen zijn exclusief en uniek. Bedenk hierbij dat niet alle afmetingen in de natuur beschikbaar zijn. Er zijn verschillende soorten natuursteen. De meest gebruikte bij de productie van keukenwerkbladen zijn marmer, graniet, kwarts en lei- en kalksteen.  De kleur varieert van ziekenhuiswit tot inktzwart en dit in verschillende, exclusieve motieven. Hou je van glanzende werkbladen dan kun je jouw werkblad uit natuursteen laten polijsten.

 

Composiet: kras- en vlekbestendig

 

Een werkblad uit een compositiet materiaal is steeds een combinatie van verschillende materialen. In de eerste plaats van kwarts en polyesterhars. Een keukenwerkblad uit composietmaterialen heeft een bijzondere  en meestal uitstraling met een kristalachtige uitzicht. Zo een werkblad is zowel hitte- als kras- en vlekbestendig, heeft een lange levensduur en vraagt weinig of geen onderhoud.

 

Hout zorgt voor warme uitstraling

 

Ondanks het gebruik van relatief ‘nieuwe’ materialen voor het vervaardigen van keukenbladen, heeft massief hout zijn plaats in de keuken weten te bewaren. Een werkblad uit massief hout heeft een gezellige en warme uitstraling.

 

Hiervoor worden hoofdzakelijk duurzame houtsoorten als eik, mahonie, kers, beuken en esdoorn gebruikt. Om ontsierende vlekken om andere verontreiniging te voorkomen, krijgen deze werkbladen uit hout een beschermlaag uit lak, vernis of olie.

 

Ceramistone onverwoestbaar

 

Ceramistone is nieuw materiaal dat gebruikt wordt bij de productie van keukenbladen. Dit materiaal is vergelijkbaar met natuursteen en in maximum 24 kleuren beschikbaar. De uitstraling is strak, industrieel of natuurlijk. Het is een echt high-tech materiaal. Ceramistone is in hoge mate hitte- en zuurbestendig, krasvast én oersterk! Dit produkt bevat alle goede eigenschappen welke je van een werkblad kunt wensen. Het kan zelfs in een lichtgewicht uitvoering worden geleverd.

  • Richtprijs: voor een werkblad in een duurzaam en onderhoudsvriendelijk materiaal moet je rekening houden met een gemiddelde kostprijs van 400 euro/m2.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , ,