Een baan in de beveiligingssector in België is streng gereglementeerd

beveiligingsagentDroom je al langer van een baan in de beveiligingssector, maar je vindt niet goed de juiste weg in het ruime aanbod, de verschillende mogelijkheden en de aanwervingsvoorwaarden om in aanmerking te komen voor een betrekking in de beveiligingssector in ons land? Wie in de beveiligingssector wil werken, moet aan bijzonder strenge voorwaarden voldoen. Begrijpelijk, want uiteindelijk zal je moeten instaan voor de veiligheid in onze samenleving. Wat zijn nu precies de verschillende mogelijkheden om tewerkgesteld te worden in de beveiligingssector in België, en hoe gaan we best te werk om de meest geschikte beveiligingsjob te vinden?

Alle de beroepen in de beveiligingssector hebben met de maatschappelijke veiligheid te maken. Daarom staat de beveiligingssector onder toezicht van de minister van Binnenlandse Zaken.

Welke tewerkstellingsmogelijkheden?

De meerderheid die van een baan in de beveiligingssector in belgi droomt, denkt in de eerste plaats aan het beeld van de stoere bodygard en beveiligingsagent. Dat is slechts één mogelijkheid van tewerkstelling, maar gelukkig lang niet de enige. In de privésector zijn er immers verschillende beroepen die te maken hebben met onze veiligheid. Dat is onder meer het geval met privédetectieve, verzekeringsinspecteur, installateur van alarmsystemen, bewakingsagent, portier, winkelinspecteur, bodygard en operator bij een alarmcentrale. Al deze beroepen staan onder toezicht van Binnenlandse Zaken.

Strenge aanwervingsvoorwaarden

Wie een job in de beveiligingssector in Belgie ambieert, moet aan strenge aanwervingsvoorwaarden voldoen. Iedereen die voor een bewakings- of beveiligingsonderneming wil werken, moet een specifieke opleiding volgen in een opleidingscentrum, officieel erkend door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Personeelsleden moeten uiteraard ook aan een aantal strenge voorwaarden inzake moraliteit voldoen. Zo moeten ze van onbesproken gedrag zijn, en een bewijs van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen. Wie aan al deze voorwaarden voldoet, krijgt een identificatiekaart toegekend. Ondernemingen moeten over een vergunning beschikken, die uitsluitend door Binnenlandse Zaken wordt verleend, en geldig is voor een periode van vijf jaar.

Opleiding tot beveiligings- en bewakingsagent

Zij die voor de job van beveiliger kiezen, moeten over een officieel diploma beschikken. Er zijn heel wat onderwijsinstellingen waar veiligheidsopledingen kunnen gevolgd worden. In vele gevallen zijn het aparte richtingen binnen technische- en beroepsopleidingen. Tijdens deze opleiding worden verschillende basisvaardigheden aangeleerd die onontbeerlijk zijn voor iedereen die aan de slag wil als beveiligings- of bewakingsagent. Zowel sociale als communicatieve vaardigheden komen tijdens de opleiding uitgebreid aan bod.

Over welke capaciteiten beschikt een goede veiligheid- en bewakingssagent?

Een goede veiligheids- en bewakingsagent moet in de eerste plaats stressbestendig zijn, en een stabiele persoonlijkheid hebben. Men moet uiteraard goed met agressie kunnen omgaan, zonder meteen de spierballen te laten rollen. We moeten zelf emotioneel voldoende sterk in onze schoenen staan, om in alle noodsituaties koel en nuchter te reageren. Kandidaat bewakings- en veiligheidsagenten moeten over een basiskennis psychologie beschikken, in groepsverband kunnen werken en razendsnel beslissingen kunnen nemen. Al deze zaken komen uitgebreid aan bod binnen de opleiding beveiligings- en bewakingsagent.

Verschillende carrièremogelijkheden

Eens het officieel erkende diploma op zak, kan men verschillende richtingen uit. Sommigen kiezen voor een job bij politie of brandweer, anderen gaan als beveiliging- of bewakingssagent aan de slag om uiteindelijk tot bodyguard of lijfwacht door te groeien.

Privédetective en verzekeringsinspecteur wettelijk gereglementeerd

Ook het beroep van privédetective en verzekeringsinspecteur zijn door het ministerie wettelijk geregeld. Toekomstige privédetectives en verzekeringsinspecteurs moeten een opleiding volgen. Slagen ze in hun opleiding, dan kunnen ze een vergunning aanvragen bij het Ministerie van Binnenlandse zaken. Zonder deze vergunning, geldig voor een periode van vijf jaar en telkens met tien jaar hernieuwbaar, kunnen we niet als privédetective of als verzekeringsinspecteur aan de slag. Voor bijkomende informatie kan men steeds terecht bij FOD Binnenlandse Zaken of bij Vigilis (private veiligheid).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,