Je woning zelf verkopen of laten verkopen

Wanneer je na veel wikken en wegen uiteindelijk toch besluit je woning te verkopen, heb je als eigenaar(s) ongetwijfeld al een lange en emotievolle weg achter de rug. Maar dan begint het échte werk pas. Zo zal je de knoop moeten doorhakken in verband met de manier waarop jij jouw woning zal verkopen. Ga je dit werk in je eentje opknappen of laat je dit aan anderen, meer ervaringrijke personen over?

 Wil  je jouw woning zélf  kopen of verkopen, dan moet je de  waarde ervan realistisch kunnen inschatten. Laat je dit aan anderen over, dan is het ongetwijfeld een voordeel dat je op de hoogte bent van hun  werking, hun voorwaarden  en van de prijs die ze voor hun tussenkomst vragen. Met deze bijdragen hopen we je hierbij meer dan één handje te helpen.

Om een juiste inschatting van de verschillende mogelijkheden te kunnen maken, moet je in de eerste plaats alle voor- en nadelen van de verschillende verkoopssystemen grondig tegen elkaar afwegen. Pas dan kan je een juiste keuze maken. Wat is de verkoopsmethode die uiteindelijk het beste bij jou past, je de meeste zekerheid en vooral een goed gevoel geeft? De aan- of verkoop van een woning is immers te belangrijk om aan het toeval over te laten.

 

Vastgoedmakelaar betrokken partij

 

Besloot men een woning te kopen of te verkopen, is is de vastgoedmakelaar de eerste persoon aan wie wordt gedacht om deze transactie in goede banen te leiden. Maar is de vastgoedmakelaar wel de juiste persoon en dus de beste oplossing? Hij staat uiteindelijk tussen de koper en de verkoper, en is zelfs betrokken partij. Hij hoger én vlugger hij een woning verkoopt, hoe beter voor hem.

Een vastgoedmakelaar  heeft er dus alle belang bij dat een woning binnen een aanvaardbare periode wordt verkocht. Dat kan uiteindelijke een belangrijke invloed hebben op de schatting van het betrokken vastgoed. Mogelijk schat hij je woning té hoog in, om je zo nog meer aan hem te binden. Een vastgoedmakelaar is vooral interessant wanneer het gaat om speciale locaties of excluslusieve panden. Maakte je een overeenkomst met een vastgoedmakelaar, dan ben je nog altijd niet verplicht je woning door hem te laten kopen of verkopen. Verloopt dit uiteindelijk via een andere weg, dan ben je wél verplicht 75 procent van de afgesproken commissie die varieert van 1 tot 5 procent van de aankoop- of verkoopsom, aan de makelaar te betalen. Het beroep van vastgoedmakelaar is wettelijk beschermd.

 

Notaris interessant voor waardebepalingen

 

Voor de aan- of verkoop van vastgoed kan je ook bij de notaris terecht. Die wordt meestal ingeschakeld voor waardebepalingen bij boedelscheidingen, na een echtscheiding of na een overlijden om de successierechten te regelen.

 

Een notaris gaat minder commercieel tewerk gaan, vermits uiteindelijk toch alle verkopen van vastgoed langs hem passeren. Hij is dus zeer goed geplaatst om de waarde van je woning of appartement juist in te schatten. Vastgoed kopen of verkopen via een notaris is voordeliger dan met een vastgoedmakelaar. Een notaris vraagt één procent commissieloon, waarvan hij ook nog alle advertentiekosten van betaald.

 

Architect: beoordelingsfunctie

 

De architect is alleen interessant voor kandidaat- kopers om hun droomwoning perfect te laten inschatten. Hij kijkt verder dan de algemene aspecten als ruimte en afwerking. Hij zal meer de toestand van het vastgoed controleren, en dat steeds in verhouding tot de vraagprijs. Hij is ook het best geplaatst om eventuele renovatie- en/of herstellingswerken uit te voeren. In de eigenlijke verkoop heeft de architect geen enkele vinger in de pap.

 

Zélf verkopen spaart vijf procent

 

Ken je als eigenaar de juiste van je woning of appartement, dan kun je jouw vastgoed perfect zélf verkopen. Het zal misschien wat meer tijd vergen om een koper te vinden, maar dat hoeft persé niet zo te zijn. Je spaart op deze manier het commissieloon van de makelaar en de notaris, maar je draait uiteraard wél voor alle publiciteitskosten op.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,