Je woning winterklaar maken doet besparen

Voor koning winter definitief toeslaat heb je nog voldoende tijd om je woning extra te beschermen. In het vooruitzicht van de winter denken velen aan hun tuin en zéker aan hun auto. Hun woning wordt daarbij meestal over het hoofd gezien. Dat is nochtans minstens even belangrijk. Je woning extra beschermen tegen het gure klimaat zorgt niet alleen voor gezellige winteravonden, het doet je ook energie én geld besparen. Maak hier kennis met de belangrijkste tips om je woning te beschermen tegen de winter.

Ook je woning en verwarmingsinstallatie vraagt extra bescherming tegen koning winter

Bedenk dat je nooit te vroeg kunt beginnen met het beschermen van je woning tegen vocht en schadelijke vriestemperaturen. Wanneer je in de herfst de nodige voorzorgen neemt zal je tijdens de wintermaanden niet voor onoverkomelijke en meestal peperdure herstellingswerken worden geplaatst. Je woning beschermen kan daarentegen met meestal eenvoudige ingrepen. Bevroren waterleidingen, slecht geïsoleerde ruimten, een schoorsteen die niet gekuist werd,  ramen en/of deuren die niet goed sluiten laten je energierekening hoog oplopen. Om dat te voorkomen zijn dikwijls eenvoudige ingrepen voldoende.

Schoorsteen kuisen

Een propere schoorsteen voorkomt kan veel onheil voorkomen en bespaart heel wat peperdure brandstof. Het is trouwens wettelijk verplicht om je schoorsteen jaarlijks een grondige onderhoudsbeurt te geven.  Je moet je verzekeringsmakelaar immers een onderhoudscertificaat, afgeleverd door een erkende schoorsteenveger, kunnen voorleggen. Een goed onderhouden schoorsteen voorkomt levensgevaarlijke situaties als gevolg van het vrijkomen van koolstofmonoxide en dus ook CO- vergiftiging. Eens dit jaarlijks onderhoud uitgevoerd, kun je perfect zelf je schoorsteen regelmatig schoonmaken. Op die manier zorg je er voor dat ze voldoende lucht aanzuigt en de luchtdoorstroming vlot blijft verlopen. Dat komt niet alleen jouw gezondheid en die van je gezin ten goede, maar zoet je eveneens energie besparen.

Vergeet je schoorsteen niet. Een jaarlijks onderhoud door een officieel erkend schoorsteenveger is verplicht

Waterleidingen

Met vriesweer vragen je waterleidingen uiteraard extra bescherming. Zeker als kranen en leidingen buiten of in de kelder zijn geïnstalleerd. Hou in de winter je kelderraam volledig gesloten en controleer of de eventueel aanwezige kelderramen degelijk sluiten. Bevinden waterkranen, leidingen en/of je watermeter ergens in je tuin, bescherm ze dan met isolatiemateriaal en sluit de put zeker hermetisch af. Waterleidingen waarvan je weet dat ze tijdens de wintermaanden weinig of niet worden gebruikt, laat je bij voorkeur volledig leeg lopen. Sluit ze daarna volledig af. In kamers waar zich kranen, leidingen en meters bevinden, laat je de temperatuur nooit lager zakken dan zeven graden. Schakel daarbij de thermostaat van de dichtst bij zijnde radiator in vorststand. Laat de binnenhuistemperatuur nooit onder de zestien graden zakken en controleer zeker ook geregeld de druk op de verschillende waterleidingen. Deze dienen zeker in de winter regelmatig te worden ontlucht.

Radiatoren ontluchten voor extra rendement

Ook de radiatoren van je centrale verwarming vragen extra bescherming tegen koning winter. Het ontluchten van alle radiatoren staat daarbij centraal. Radiatoren die goed ontlucht zijn zorgen voor extra rendement en lagere verwarmingskosten. Wanneer een radiator onderaan warm en bovenaan koud is, is deze dringend aan een grondige ontluchtingsbeurt toe.

Extra tips van de verwarmingsspecialist:

 • Ontluchten: Voor het deskundig ontluchten van je radiatoren ontkoppel je zowel de aan- als de afvoerleiding en sluit je de thermostatische kranen.

Een goed onderhoud en ontluchting van je verwarmingsradiator doet je heel wat energie besparen

 • Radiatorwater: neem je voorzorgen een plaats een emmer onder de radiator om het water op te vangen.
 • Ontluchter: zorg er voor dat je de ontluchter van de radiator opent in tegenwijzerzin. Gaat het om een recent geplaatste radiator, dan kan je dit doen door gebruik te maken van een schroevendraaier.
 • Geurtjes voorkomen: maak tegelijk de radiator stofvrij, zo voorkom je onaangename geurtjes wanneer de radiator warm staat.
 • Luchtvochtigheid: Om een droge keel en/of ademhalingsproblemen te vermijden plaats je tegelijk een luchtbevochtiger op of aan je radiator.
 • Lager energieverbruik: laat je verwarmingsinstallatie regelmatig nazien door een vakman. Roet en een slecht afgestelde installatie zorgen al vlug voor een extra energieverbruik van gemiddeld vijf tot tien procent.
 • Nooit kouder dan 16 graden:Laat tijdens een strenge vorstperiode je radiatoren open staan, ook ’s nacht. Dat spaart heel wat energie. Wanneer je een langere periode afwezig bent zorg je er best voor dat de binnenhuistemperatuur nooit onder de zestien graden zakt. Volgens verwarmingsdeskundigen is het veel kostelijker een koude woning terug op de gewenste temperatuur te brengen, dan de temperatuur in je woning op een constant peil te houden.

  Ook je ramen en deuren vragen in de aanloop naar de winter extra aandacht

 • Stookruimte: hou de vrieskou zeker uit je stookruimte dat kan heel wat vorstschade voorkomen. Ventileer deze ruimte regelmatig.
 • Ramen en deuren: goed isoleren. Zowel ramen als deuren die slecht sluiten en onvoldoende zijn geïsoleerd zorgen voor heel wat energieverlies. Je doet dit bij voorkeur met behulp van zelfklevende strips die alles hermetisch afsluiten. Breng waar nodig nieuwe dichtingen aan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,